MSI R9 390X Gaming 8G elimizde!

AMD'nin MSI yorumuna uğrayan 300 serisi altındaki ekran kartı R9 390X Gaming 8G elimizde.

CHIP Online Notu 85
  • Sessiz
  • GTX 980'e yakın performans
  • Fan yönetimi
  • Backplate'e yer verilmiş
  • Halihazırda hız aşırtmalı yapı
  • Güç tüketimi
  • Çok geniş
  • HDMI 2.0 desteği yok

Bir süre önce AMD'nin yeni bellek teknolojisi High Bandwith Memory (HBM) sahibi R9 Fury Nano'yu incelemiştik. Hatta ondan kısa bir süre önce de, büyük ses getiren R9 Fury X ekran kartı test merkezimizdeki yerini almıştı. Her iki ekran kartı da fazlasıyla başarılı olan AMD'nin, bu iki modelinin yüksek fiyatları sebebiyle kullanıcıları bir hayli zorlayacağı malum. Bugün elimizdeki kart ise, fiyatıyla daha alınabilir olan ve performansıyla, Nvidia'nın GTX 970 ve hatta GTX 980 ekran kartlarıyla rekabet halinde olan 300 serisinden R9 390X Gaming 8G modeli. Yine AMD'nin 300 serisinden daha önce Sapphire Nitro R9 380 Dual-X OC'yi incelemiştik. R9 390X Gaming 8G de MSI yorumuyla bizlere ulaştı. Şimdi hemen detaylara geçelim...

Mimari ve tasarım

Mimari ve tasarım

R9 390X Gaming 8G, 28 nm üretim teknolojisi ile üretilen Hawaii grafik işlemcisinden güç alıyor. Tasarım itibariyle bir hayli kaslı görünen ekran kartı, üzerinde MSI'ın detaylarını az sonra vereceğimiz Twin Frozr V soğutma sistemini bulunduruyor. Fabrika çıkısında hız aşırtmaya uğramış olan kart, referans tasarıma göre işlemci frekansında 50 MHz, bellek frekansında 25 MHz fark yaratıyor. 1100 MHz GPU frekansına sahip olan kart, 2816 işlem biriminin de sahibi.

512bit bellek veriyoluna sahip olan R9 390X Gaming 8G, 384 GB/s bellek bant genişliğiyle de dikkat çekiyor. 275W'lık değeriyle güç tüketimi için ideal görünen kart, Fury'lerden alıştığımız HBM yerine GDDR5 bellek teknolojisini kullanıyor. 8GB kapasitesiyle göz dolduran R9 390X Gaming 8G, bunu gövde tasarımıyla da pekiştiriyor.

Kartın tasarım detaylarına bakacak olursak, ilk söyleyeceğimiz kartın oldukça büyük ve ağır olduğu olacak. Anakart üzerindeki diğer slotları da neredeyse kapatan kart, böylece çoklu ekran kartı kullanmak isteyenlere pek hitap etmiyor. Ağırlığının sebeplerinden biri ise büyük gövde tasarımından ziyade, arka kısmında plakanın yani backplate'in kullanılmış olması. Böylece daha iyi bir soğutma sağlayan kart, aynı zamanda daha sağlam bir yapıya bürünüyor. Kısacası, kartta arka planın kullanılmış olması bir avantaj.

R9 390X Gaming 8G'nin bağlantıları arasında çift DVI, DisplayPort ve HDMI bulunuyor. Buradaki HDMI'ın 2.0 değil de, 1.4 tercih edilmiş olması ise üzücü.

Karta ilişkin bir diğer detaysa, hemen üzerinde yer alan LED ışıklandırmalı MSI logosu.

Isı, ses ve güç

Isı, ses ve güç

MSI'ın daha önce incelediğimiz ekran kartlarında da gördüğümüz Twin Frozr soğutma sistemi, burada da elbette karşımıza çıkıyor. Her yeni nesil modeliyle birlikte soğutma sistemine de sınıf atlatan MSI, belki de ekran kartı üreticileri arasındaki başarısını bu soğutma sistemine borçlu diyebiliriz.

Çift fanlı bir tasarımın kullanıldığı R9 390X Gaming 8G, 10'ar mm çapında ve açılı TorX fanlarıyla hava akımını gayet başarılı bir şekilde ısı borularına yönlendirerek, hızlı bir şekilde soğuma sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra Zero Frozr teknolojisini de sunan kart, başarılı soğutma tekniğinin yanında sessiz yapısıyla da göz dolduruyor. Halihazırda yük altında çalışırken pek çok rakibinden daha sessiz bulduğumuz kart, boşta olduğunda ise fanlarını kullanmayarak tamamen sessiz kalıyor.

İncelediğimiz süre boyunca karttan aldığımız fan sesi ve ısı değerlerine gelecek olursa, yük altında 40 dBa civarında çalıştığını söylememiz mümkün. Yine kartın boştayken 55 derece, yük altındayken de 80 derecelik ısılarda dolaştığını söyleyelim.

Kartın güç tüketiminden bahsetmemiz gerekirse, yük altına girdiğinde 350W'ları bulduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda Nvidia, AMD'ye göre daha avantajlı kalıyor.

Test zamanı!

Test zamanı!

Evet, R9 390X Gaming 8G'yi yakından tanıdık. Peki, kart bize nasıl bir performans sunuyor? Şimdi bu sorunun cevabını arayalım, ancak öncesinde sizlerle test sistemimizin detaylarını da paylaşalım.

  • İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
  • İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
  • Anakart: Asus X99-A
  • Bellek: Kingston HyperX Predator DDR4 (4GBx2)
  • Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
  • Depolama: WD Blue 1 TB
  • Ekran Kartı: MSI R9 390X Gaming 8G
  • Monitör: Philips BDM3275UP
  • Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C

Elimizdeki test sisteminden bahsetmemizde fayda var. Sistemimiz X99 platformuna dayanıyor. Anakart olarak Asus X99-A'yı kullanıyoruz. Hemen üzerinde Intel'in 3GHz frekansında Core i7-5960X işlemcisi yer alıyor. Bellek olarak 2 adet 8 GB'tan Kingston HyperX Predator DDR4 tercih ediyoruz. Depolama birimlerimizi ise 256 GB Samsung 840 Pro ile 1 TB kapasiteli WD Blue oluşturuyor. Güç kaynağımız 750 watt'lık Antec TruePower Classic, işlemci fanımız ise SilverStone Tundra TD03-E. Monitör olarak da 4K destekli Philips BDM3275UP modelini kullanıyoruz.

Performans izlenimlerimizde söze her zamanki gibi önce Benchmark sonuçlarıyla başlayacağız. R9 390X Gaming 8G'ye 3DMark, Thief, Tomb Raider'ın yanı sıra GTAV Benchmark da uyguladık. GTAV'te ortalama 40 FPS aldığımız testte diğer Benchmark sonuçları ise şöyle...

Peki kart, gerçek zamanlı oyun testlerinde ne durumda? Sırasıyla GTAV, Thief, Watch Dogs ve Witcher 3 oyunlarında deneme şansı bulduğumuz Gaming 8G, notlarımıza göre Full HD ve 2K da gayet akıcı bir deneyim sergiliyor. 4K çözünürlükte ise oyun seçiyor diyebiliriz. Şimdi aldığımız sonuçlara bakalım ardından da incelememizi son sözlerle noktalayalım...

Özetle

Sonuç olarak R9 390X Gaming 8G, gayet başarılı bir ekran kartı. Performansıyla GTX 970'i çoğu noktada geride bırakmayı başaran ve GTX 980'le rekabet halinde olan kart, sahip olduğu fiyatıyla da avantaj yaratmayı ihmal etmiyor. Şu an piyasada 1800 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olan kart, böylece fiyat/performans noktasında hakkını veriyor diyebiliriz. Ancak güç tüketimi konusunda pek tutumlu değil.

Oyun performansının yanı sıra sessiz çalışmasıyla da beğendiğimiz kart, başarılı soğutma sistemiyle iyi iş çıkartıyor. Özellikle kartta arka plakaya yer verilmiş olması sevindirici. Son olarak bu ekran kartını satın almayı düşünenlere bir uyarıda da bulunmamızda fayda var: R9 390X Gaming 8G genişçe bir ekran kartı. Bu nedenle CrossFire gibi bir oluşum içine girmeyi düşünüyorsanız bu kartla pek mümkün değil gibi. Seçim yaparken bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Kimler Almalı

Performans noktasında GTX 970 ve GTX 980'le rekabet halinde olacak ve fiyat açısından daha avantajlı duran bir ekran kartı arayanlar R9 390X Gaming 8G'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

R9 390X Gaming 8G'ye alternatif olarak elbette Nvidia tarafında GTX 980Ti iyi bir seçenek olarak duruyor. Eğer yakın ayarda bir çözüm istiyorsanız da R9 390X Gaming 8G OC modeline göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI R9 390X Gaming 8G
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
85
Üretim Teknolojisi 28nm
İşlem Birimi 2816
GPU Frekansı 1100MHz
Bellek Teknolojisi 8GB GDDR5
Bellek Veriyolu 512-bit
Bellek Bant Genişliği 384 GB/s
Güç Konnektörleri 1 x 6-pin, 1 x 8-pin
Bağlantılar DVI (2 adet), HDMI, DisplayPort
Güç Tüketimi 275W
PCI-E Standardı PCI-E 3.0
API Desteği DirectX® 12, Vulkan™, Mantle
Boyutlar 277 x 129 x 51 mm
Ağırlık 1,3 kg
Okuyucu Yorumları