MSI Z87 XPower testte!

MSI'ın 4. nesil Haswell işlemcilere hazır anakartını A'dan Z'ye test ettik!

CHIP Online Notu 97
  • Tasarım ve paket içeriği
  • Yüksek performans sunması
  • Geniş bağlantı seçenekleri
  • Hız aşırtma seçenekleri
  • 802.11ac standardını desteklemiyor

Hatırlayacak olursanız kısa bir süre önce MSI'ın Z87 MPower anakartını incelemiştik. ATX kasalar için uygun yapıda olan MPower'ın ardından bu kez yine Intel'in yeni nesil Haswell işlemcileriyle uyumlu olarak hazırlanan MSI Z87 XPower test merkezimizde ağırladık. XL-ATX form faktöründe olan Z87 XPower, serinin güçlü sarı / siyah renkli tasarımını üzerinde taşıyor ve yine güçlü özelliklere ev sahipliği yapıyor. Gücü yansıtan bir tasarıma sahip olan kart, kutu içeriğiyle de oldukça başarılı. Sözü uzatmadan Z87 XPower'a yakından bakalım.

Güçlü tasarım

Sarı ve siyah rengin müthiş uyumuyla renklendirilen Z87 XPower, gücü yansıtan bir tasarıma sahip. Geniş yapısından ötürü üzerindeki malzemelerin de bir hayli rahat konumlandığı Z87 XPower, nefes alan tasarımıyla gayet ferah görünüyor. Böylece üzerine entegre edeceğiniz birimler arasında fandan gelecek olan havanın rahatlıkla dolaşabilmesi sağlanmış. Bu da elbette yüksek frekanslarda çalışma esnasında ısınmayı engelliyor.

Kutu tasarımıyla ve paket içeriğiyle de beğendiğimiz kart, beraberinde ihtiyaç duyulabilecek tüm kabloları ve bağlantıları getiriyor. Ayrıca kutu içeriğinde kartın "OC Certified" yani hız aşırtma sertifikasının çıktığını da belirtelim. Oyunculara özel olarak geliştirilen MSI Z87 XPower, hız aşırtmalarına tamamen uygun yapıda.

LGA 1150 soketli 4. Nesil Intel Core, Pentium ve Celeron işlemcileri destekleyen MSI Z87 XPower, Intel Z87 Express yonga setine sahip. Üzerinde dört adet çift kanal bellek slotu bulunduran kart, toplamda 64 GB'a kadar bellek desteği verebiliyor. 1066 MHz'den başlayarak 3000 MHz'e kadar bellek hızı sunan kart, 1866 MHz de dahil olmak üzere sonrasını hız aşırtmalarla destekliyor.

Üzerinde 5 adet PCIe slotu bulunduran MSI Z87 XPower, 4'lü SLI/CrossFire için PLX yongasına sahip. Böylece oyuncuların 4 ekran kartının avantajından yararlanabilmesini sağlayan kart, oyunlarda maksimum performansı hedefleyenlere hitap ediyor. PLX8747 Gen3 yongasının sahibi olan kartta, bunun yanında tek ekran kartı kullananlar da unutulmamış. Eğer bir ekran kartı kullanıyorsanız, PCI-E x16 ile performans kaybı yaşamanıza izin verilmiyor.

Hız aşırtma ile yüksek performans

Sahip olduğu teknik ekipmanlarla yüksek performans sunan MSI Z87 XPower, halihazırda elimizdeki OC Certified belgesi ile hız aşırtma onaylı geliyor. Tepeye oynayan MSI Z87 XPower ile yapılan testler arasında Intel Core i7-4770K işlemci ve Nvidia GeForce GTX 680 dayanışması ile harikulade sonuçlar ortaya koyulduğunu söyleyebiliriz. 1920x1080 piksel çözünürlükte Call of Juarez'de 152 FPS, Resident Evil 5'te 256 FPS ve Street Fighter IV'te 460 FPS'nin görüldüğünü gösteren belgeye göre MSI Z87 XPower, tam olarak güçlü sistem sahibi olmak isteyenlere göre. Biz yaptığımız testlere göre bu sonuçların teyidini aldığımızı söyleyebiliriz. Yine 3.5 GHz hızında Intel Core i7-4770K işlemci ile çalıştırdığımız sistemde gayet başarılı sonuçlar aldık. Gerek Benchmark sonuçlarında gerek oyun performanslarında en tepede olan MSI Z87 XPower, nadiren yerini ikinciliğe kaybedebiliyor. Oyun testlerimiz sırasında yüksek çözünürlükte Metro 2033 ve Crysis 3'te gayet akıcı performans aldığımızı da söyleyelim.

Geniş bağlantı seçenekleri

Yüksek performansının yanında geniş bağlantı seçeneklerinin de sahibi olmasıyla konuşulmaya aday olan MSI Z87 XPower, üzerinde zengin arabirimler bulunduruyor. Arka bağlantıları arasında tam 8 adet USB 3.0 bağlantısı bulunduran kart, böylece bu alandaki tüm ihtiyacı karşılıyor. Diğer yandan 2 adet de USB 2.0'a yer verilen kartta, HDMI çıkışı ise elbette 2 adet. Bunun yanında DisplayPort ve 6 adet ses bağlantısını da bulunduran MSI Z87 XPower, diğer ucunda ise tam 10 adet SATA III arabirimine yer veriyor. Bunların yanı sıra elbette kablosuz bağlantılara da destek sunan yenilikçi anakart, Wi-Fi ve Bluetooth'a da hazır. Beraberinde birer anten getiren anakart, 802.11 b/g/n standartlarını destekliyor. Ancak yeni Wi-Fi standardı olan 802.11 ac desteği yok. Diğer yandan kart, Bluetooth olarak da 4.0'a destek veriyor.

Özetle

Başarılı özelliklere ev sahipliği yapan MSI Z87 XPower, XL-ATX form faktörüyle bu yapıda bir anakart arayan kullanıcılara, beklenen yüksek performansı vadedebilecek yapıda. Ferah tasarımı, kutu içeriği, malzeme kalitesi, yüksek performans göstermesi, hız aşırtma seçenekleri ve zengin bağlantıları ile fazlasıyla başarılı olan kart, kesinlikle yakından incelenmeli.

Kimler Almalı

Sisteminde hız aşırtma seçenekleri görmek isteyen ve yüksek sistem performansını hedefleyen kullanıcılara uygun olan MSI Z87 XPower, yüksek frekanslarda çalışan anakartta ısınma problemleriyle boğuşmak istemeyenlere göre.

Alternatifleri

Eğer ATX form faktöründe bir anakart arıyorsanız, yine size XPower'ın bir boy küçüğünü tavsiye edebiliriz. Bu durumda MSI Z87 MPower'ı yakından inceleyebilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Z87 XPower
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
97
Yonga Intel Z87 Express
İşlemci Desteği 4. Nesil Intel Core / Pentium / Celeron (LGA 1150)
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 64 GB
USB 3.0 8 adet
USB 2.0 4 adet
HDMI 2 adet
SATAIII 10 adet
Display Port Var
Ses Girişleri 6 adet
Yapı XL-ATX
Okuyucu Yorumları