Artık her yerden evinizi izleyebilirsiniz.

Çocuğunu bakıcıya bırakan aileler ve evinden ayrılırken endişelere kapılanlara özel.

NetMASTER plugCAM İnceleme
CHIP Online Notu 87
  • plugCAM performansı
  • Kolay kurulum
  • Mobil uygulama desteği
  • Motorlu değil

Bugün özellikle anneleri yakından ilgilendiren bir ürünle birlikteyiz. NetMASTER tarafından geliştirilen bir ürün olan plugCAM, evinize, tüm odalara yerleştirebileceğiniz bir kamera. Başlangıç paketiyle birlikte beraberinde Powerline Ethernet Bridge de getiren plugCAM; kolay kurulumu, mobil izleme imkanı sunması ve bebeğinizin odasında kablosuz sinyal yaymaması ile dikkat çekiyor.

2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, elektromanyetik alanların insanlar için kanserojen etkilerinin olabileceğinin duyurulmasıyla birlikte özellikle yetişme çağında çocuk sahibi ailelerin dikkatli olması istenmişti. NetMASTER da kablosuz sinyallerin yaydığı radyasyonun tehlikeli olabileceği ve özellikle bebeklerin etkilenebileceği bu düşünceyle yola çıkarak, plugCAM ile ebeveynlere iyi bir alternatif sunmayı başarmış. plugCAM; bebeğinizin odasına, evinizin çevresine ve tüm odalarınıza yerleştirebileceğiniz kullanışlı ve küçük bir kamera. Karmaşık kurulum işlemlerinden arındırılarak geliştirilen plugCAM, oldukça kolay bir şekilde çalışıyor ve küçük gövdesiyle her yere yerleştirilebiliyor. plugCAM'in kurulumunu tamamladıktan sonra bilgisayarınıza hemen plugCAM yazılımını yükleyerek anlık görüntüleri alabiliyorsunuz. Dilerseniz Android Market veya App Store üzerinden Android ve iOS tabanlı telefonunuza da indirebileceğiniz uygulamalar ile artık gözünüz her zaman bebeğinizde ve evinizde olacak.

Özellikle bebeğini bakıcıya bırakan çalışan aileler tarafından tercih edilebilecek olan plugCAM, ebeveynlere dışarıda veya işyerindeyken istediği an bebeğini gözlemleyebilmesine olanak tanıyor. Elbette plugCAM sadece çocuklu aileler tarafından değil, aynı zamanda gözü daima evinde olsun isteyen kullanıcılar tarafından da tercih edilebilir. Böylece yazlığa, tatile giderken "Acaba muslukları açık mı unuttum?" ya da "Eve hırsız girmiş olabilir mi?" sorularının da arkasının kesilmesine olanak tanıyan plugCAM, başlangıç paketinin içinden çıkan Ethernet Bridge'e bağlı olarak 7 adete kadar kamerayı çalıştırabiliyor. Böylece daha sonra harici olarak satın alabileceğiniz plugCAM kameralar ile tüm evinizi donatabilirsiniz. Peki, plugCAM'in kurulumu nasıl ve nasıl oluyor da çevreye kablosuz sinyal yaymadan çalışabiliyor, artık biraz da bundan bahsedelim.

plugCAM, evinizin halihazırda var olan elektrik hattı üzerinden internete bağlanıyor. Evet, plugCAM'i alıp bebeğinizin odasına veya dilediğiniz bir yere konumlandırıyor ve elektriğe bağlıyorsunuz. Ardından beraberinde getirdiği Ethernet Bridge'i de elektriğe ve aynı zamanda evinizde yer alan modeme bağlıyorsunuz. Bu işlemi tamamladığınızda plugCAM ile Ethernet Bridge birbirini elektrik hattını kullanarak otomatik olarak görecekler ve Ethernet Bridge onu modem üzerinden internete bağlayabilecek. Böylece kameranın olduğu alanın kablosuz sinyalden etkilenmesini engelleyen NetMASTER geliştiricileri, belirledikleri fiyatla da cihazın oldukça cazip olmasını sağlamışlar. Bize verilen bilgiye göre başlangıç paketi olarak sunulan incelediğimiz modeli piyasada 220 ila 250 TL arasında bulmak mümkün. Bu arada plugCAM'in bu denli uygun fiyata sahip olmasının sebebi plugCAM'in herhangi bir motora sahip olmaması. Yani plugCAM'in kamerasını otomatik olarak değil, manüel olarak ayarlıyorsunuz. Eğer motorlu bir yapıya sahip olsaydı muhtemelen fiyatı daha yüksek olacaktı, bu nedenle bu haliyle uygun fiyatlı ve iyi iş gören bir güvenlik kamerası arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilecektir diye düşünüyoruz.

plugCAM'in kullanımına dair bilgi vermeye devam edecek olursak; kamera evdeyken, örneğin iş yerinizden kameraya özel uygulamayı açıp evde ne olup bittiğini rahatlıkla görebileceğinizi söyleyebiliriz. Evdeki internet hızınıza göre saniyedeki kare sayısı da değişiklik gösterebiliyor. Eviniz büyükse ya da dolambaçlıysa giriş paketindeki köprü cihazı yeterli olmayabilir. Bu durumda ayrıca bir köprü cihazı satın alarak kameranın daha performanslı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fakat modeminiz kamerayı koyduğunuz yere yakınsa zaten giriş paketindeki köprü cihazı yeterli olacaktır. Sisteme 7 kamera ekleyip uygulama üzerinden hepsini takip edebiliyorsunuz. Kameranın gece görüş güçlendiricisi olması özellikle loş ışıklı ortamlarda çok işe yarıyor. Çözünürlüğün VGA olması yetersiz gibi görünse de pratikte performanslı kullanım için anahtar rol oynuyor. Bu çözünürlük için video kalitesinin tatminkar olduğunu söyleyebiliriz. Kamera, uygulama olarak hem Android hem de iOS platformunu destekliyor. PC'nize kurduğunuz yazılım ise kullanım kolaylığıyla dikkat çekiyor. Bu yazılım sayesinde kamera hareket algıladığında otomatik olarak video ya da fotoğraf kaydedecek, hatta alarm verecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Hatta kamera böyle bir durumda size e-posta bile yollayabiliyor. Ayrıca hassas kayıt zamanlamaları ve şifre ayarları da bu yazılım üzerinden yapabileceğiniz işlemler arasında.

Genelde IP kameralar karmaşık yazılımları yüzünden kolay bir kullanım sunamazlar. PlugCam basit kullanım, tatminkar kalite ve işlevsellik arasında harika bir denge kurup buna bir de uygun fiyatı eklemeyi başarmış.

Özetle

Bebeğinizi ve evinizi daima kontrol edebilmenizi sağlayan plugCAM, sağlığa zarar vermeyen yapısı ve görüntüyü anında bilgisayar ve cep telefonunuza getirmesiyle üzerine düşen işi iyi bir şekilde yerine getiriyor. Başlangıç paketinde beraberinde bulunan Ethernet Bridge'in elektrik hattını internete ağına çevirebilmesinin de oldukça başarılı olduğunu söyleyelim ve bu fırsatı harici olarak satılan Powerline Wireless Extender ile internet ağınızı genişletmek için kullanabileceğinizi de belirtelim.

Alternatifleri

Kamerası motorlu bir yapıya sahip olmadığı için dışarıdan otomatik olarak müdahale edilemiyor. Fakat muhtemelen motorlu bir kameraya sahip olsaydı fiyatı farkı da doğacaktı. Ancak yine de motorlu bir kamera arayışı içindeyseniz farklı alternatiflere yönelmenizde fayda var.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli NetMASTER plugCAM
Ürün Markası Netmaster
CHIP Online Notu
87
Kamera Açısı 270 derece (Yatay), 90 derece (Dikey)
Kamera Sensörü 1/4 inç CMOSVGA
Gece Görüşü IR ile 5 metreye kadar
Video Çözünürlüğü 640x480
Kamera Desteği 7 adete kadar
Enerji Tüketimi 7 watt'tan az
Okuyucu Yorumları