Nokia Lumia 925 testte!

Nokia'nın yeni Windows Phone 8'li amiral gemisi Lumia 925'i A'dan Z'ye inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Kamera fonksiyonlar
  • Yenilenmiş tasarımı
  • Üst düzey performans
  • Kablosuz şarj özelliği ve HDMI yok
  • Genişletilebilir hafıza yok

Nokia'nın yeni amiral gemisi Lumia 925 şık bir kasaya sahip. Lumia 920'de polikarbonat kasa kullanan Nokia mühendisleri, bu sefer daha ince ve arkası düz bir plastik kasaya alüminyum çerçeve eklemişler. Lumia 920'ye göre incelen ve hafifleyen Lumia 925 sadece 139 gram ağırlığında ve 8.5 mm inceliğinde, Lumia 920'de bu değerler sırasıyla 185 gram ve 10.7 mm. 4.5 inçlik büyük dokunmatik ekranı çok duyarlı ve Windows Phone işletim sistemiyle rahat bir kullanım sunuyor.

Gorilla Glass kullanmasına rağmen Lumia 925'in ekranı çizilmelere karşı biraz hassas. MicroSD desteği bulunmadığı için hafızası genişletilemiyor. Özellikle de amiral gemisi olarak piyasaya çıkan bir cihazda sadece 16 GB'lık hafıza kullanma hatası yapmış Nokia; üstelik sadece 12 GB'lık alan kullanıcı için ayrılmış durumda.

Nokia'nın Lumia 920'de dahili olarak sunduğu kablosuz şarj özelliği, Lumia 925'te bulunmuyor. İsteyen kullanıcılar 44 gram ağırlığında ve telefonu 4 mm daha kalın yapan, kablosuz şarj özellikli arka kapak ile bu özelliği telefonlarına kazandırabiliyor. Telefonunu HDMI ile televizyona bağlamak isteyen kullanıcılar ise hayal kırıklığına uğrayacaklar; çünkü Lumia 925'te HDMI çıkışı bulunmuyor.

Performans ve ekran

Lumia 925 uzun zamandır aranan akıcı Windows Phone 8 deneyimini kullanıcıya sunuyor. Android'li rakipleri dört çekirdekli işlemci ve 2 GB RAM gibi yüksek donanımlara sahipken, Lumia 925 daha önce Lumia 920 ve 820'de de kullanılan çift çekirdekli 1.5 GHz Qualcomm S4 Plus işlemcisini ve 1 GB RAM kullanıyor. İlk bakışta bu donanım yetersiz gibi gözükse de WP8'in hafif yapısı sayesinde performans konusunda Android'li rakiplerini aratmıyor; hatta geride bırakıyor. Lumia 925 ile hiçbir takılma ve yavaşlama yaşamadan menülerde ve giriş ekranında dolaşabiliyorsunuz. Sadece uygulama açılışlarında çok ufak takılmalar meydana gelse de telefonun genel performansı karşısında önemsiz kalıyor. LTE ya da WLAN-n bağlantılarını kullanan internet tarayıcı ise akıcı bir kullanım sunuyor.

Ekran seçiminde LCD yerine AMOLED teknolojisini kullanmayı tercih etmiş Nokia. Lumia 925'in HD çözünürlüklü (1280x768p) ekranında görüntüler keskin, renkler doğal ve kontrast değeri çok yüksek. Lumia 920'ye kıyaslandığında düşük parlaklık değerlerinde bile belirgin şekilde daha geniş bir renk aralığına sahip. OLED ekranlar gün ışığında parlaklık performanslarıyla kötü bir şöhrete sahipler fakat Lumia 925'in ekran parlaklığı 600 nit. Böylece gün ışığında bile ekran rahatça görülebiliyor.

İşletim sistemi ve pil ömrü

Windows Phone 8 yenilikçi bir işletim sistemi ve özellikle de sosyal ağlar konusunda pek çok özelliğe sahip. Fakat yine de temel özelliklerde eksiklikleri var. Bildirim merkezi ve ana menü ekranında sıralama gibi artık temel sayılacak özellikler, Wi-Fi ve GPS gibi çok kullanılan özelliklere kolay erişim tuşları bulunmuyor. Üstelik bu ayarları değiştirmek için de menülerde uzun bir yolculuk gerekiyor.

Uygulama mağazası alanında WP8, rakipleri Android ve iOS'un çok gerisinde kalıyor. App Store ve Google Play Store'daki uygulama sayısı milyonlara ulaşırken Windows Store henüz 150.000 kadar uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Fakat mağazadaki uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor.

Lumia 920'deki pilin aynısı olan 2000 mAh kapasiteli bir pil Lumia 925'in gün boyunca çalışmasını sağlıyor. Lumia 925'in incelen yapısı pil performansını da etkilemiş görünüyor. Çünkü aynı pil ile Lumia 920 daha uzun görüşme süreleri sunabiliyordu. Yaptığımız testler sonucu 5 saat 21 dakikalık bir çevrim içi çalışma süresine ulaşan cep, 7 saat aralıksız telefon görüşmesine izin veriyor ve tamamen boş bir pili 2 saat 55 dakikada tamamen şarj edebiliyor.

Kamera ve uygulamalar

Peki, Nokia Lumia'ları diğer Windows Phone'lardan ayıran nedir? Öncelikle özel ve ayrıcalıklı uygulamalar, sonra ise kamera. Nokia'nın kendi uygulaması olan Here Maps, navigasyon sunan Nokia Here tüm Windows Phone'lu Nokia'lar ile ücretsiz olarak geliyor. Üstelik Lumia 925'in içinde yer alan Here Drive+ ile istediğiniz ülkelerin haritasını telefona indirebilir ve daha sonra çevrim dışı olarak sesli yol tarifi alabilirsiniz (Lumia 920 ve 820 gibi...). Ayrıca Nokia Music uygulaması üzerinden müzik dinleyebilir, hatta şarkıları telefonunuza indirebilirsiniz. SkyDrive, Skype, Xbox Live Hub ve Excel, Word, OneNote, Powerpoint, PDF gibi Office uygulamaları da Lumia 925 ile birlikte geliyor.

Gelelim kameraya... Nokia mühendisleri Lumia 925'i f2.0 diyafram açıklığına sahip bir Carl Zeiss lens ile donatmışlar. Lumia 920'ye göre çağ atlayan kamera iyi parlaklık oranına ve doğal renklere sahip fotoğraflar sunabiliyor, üstelik yapay ışıkta bile gündüz çekimde olduğu gibi iyi sonuçlar veriyor. Düşük ışık koşullarında flaş kapalıyken bile keskin ve az grenli fotoğraflar çekebiliyor. Flaşlı çekimler için Lumia 925 çift LED flaşa sahip ve çekim alanını yeterince aydınlatabiliyor. Video kayıt modunda ise hem gece hem de gündüz çekimlerinde başarılı sonuçlar veriyor.

Nokia'nın Lenses isimli kamera uygulaması ise kamera deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Hareketli görüntüyü ön plana çıkarma, seri çekim ile animasyon hazırlama, istenmeyen objeleri silme gibi pek çok becerikli özelliğe sahip uygulama ile Nokia'nın Lumia'ları, kamera alanında da özel birer Windows Phone olduklarını ispatlıyorlar. Aynı durum, tabii ki Lumia 925 için de geçerli.

Akıllı özelliklerinden sonra Lumia 925'in bir de telefon özelliğine göz atmak gerekiyor. Hem sabit hem de mobil hatlarla görüşmelerde ses kalitesi yüksek ve sesler doğal. Eller serbest görüşmede ise mobil hatlarla sıkıntısız görüşme yapılabilirken; sabit hatlarla görüşmede karşıdaki kullanıcı bazen zorlukla duyulabiliyor.

Özetle

Nokia Lumia 925, şüphesiz şu anda piyasadaki en iyi Windows Phone 8'li akıllı telefonlardan biri. Sahip olduğu yenilenmiş tasarımı, parlak ve doğal renklere sahip ekranı ve kusursuz performansının yanında sıra dışı kamerasıyla da iddialı.

Kimler Almalı

Özellikle satın aldığı akıllı telefonunda gelişmiş kamera fonksiyonları arayan kullanıcıların ilgisini çekebilecek olan Nokia Lumia 925, yenilenmiş tasarımıyla da beğeni toplayacak türden.

Alternatifleri

Eğer "daha dolu" işletim sistemine sahip bir akıllı cep arıyorsanız, o zaman mevcut en iyi Android'li akıllı ceplerden biri olan HTC One'a veya Galaxy S4'e göz atabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia Lumia 925
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
91
İşletim SistemiWindows Phone 8
İşlemciQualcomm MSM8960 Snapdragon
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu4.5 inç
Ekran Çözünürlüğü768 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 225
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera1.3 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi440:00 saat
Konuşma Süresi018:20 saat
Boyutlar70.6 x 129 x 8.5 mm
Ağırlık139 gr.
Okuyucu Yorumları