Nvidia'nın son bombası Titan X testte!

Paris'te yakaladığımız Nvidia'nın son bombası Titan X testte!

CHIP Online Notu 93
  • Yüksek performans
  • Bağlantı seçenekleri
  • Örnek referans tasarım
  • Maxwell mimarisi
  • Erişilmesi güç fiyatı

Nvidia'nın uzun zamandır çok konuşulan, merak edilen ve hakkında birkaç teknik özellik sızmasının dışında sır gibi saklanan üst düzey kartı GeForce GTX Titan X, sonunda elimizde. Geçtiğimiz hafta Nvidia'nın davetlisi olarak Paris'te düzenlenen etkinliğe katılmış ve hatırlayacak olursanız burada ele geçirdiğimiz Titan X hakkında ilk detayları sizlerle paylaşmıştık. Ancak kartın NDA kapsamında olmasından dolayı hakkındaki tüm detayları açıklamak için bu tarihi bekliyorduk. Bugün, Nvidia'nın yeni canavarına yakından bakacağız. Şimdi hazırsanız başlayalım...

Unreal Engine 4 deneyimi

Nvidia'nın Paris'te düzenlediği etkinlikte karşımıza çıkan Titan X, tanıtılmaya hemen bir video eşliğinde başlamıştı. Epic Games'in geçtiğimiz günlerde Unreal Engine 4'ü ücretsiz olarak sunmasına ilişkin hazırlanan video, elbette Nvidia'nın GTX Titan X ekran kartı üzerinde çalıştırıldı. Unreal Engine 4 ile gerçek zamanlı olarak oluşturulan bu videonun 30 FPS olduğunu da söyleyelim ve bu videoyu hemen yukarıdaki inceleme videomuzdan izleyebileceğinizi hatırlatalım.

Nvidia, Titan X'le pek çok teknoloji deviyle işbirliğinde bulunuyor. Bunlar arasında Epic Games, Oculus, Crytek, Valve de dahil olmak üzere pek çok şirket yer alıyor. Son dönemde sık sık ortaya çıkan sanal gerçek gözlükleri de hesaba katarsak, Titan X önümüzdeki günlerde grafiğin merkezinde olacak gibi. Zira ekran kartı VR Direct, VR Rendering ve VR SLI gibi arttırılmış gerçeklik teknolojilerine tam destek veriyor. Özellikle VR SLI ile iki Titan X'i kullanarak birinin sadece sağ göz, diğerinin ise sol göz için görüntü üretmesi mümkün hale geliyor ki bu da üst düzey bir deneyim demek. Elbette elimizde şu an somut bir örnek yok. Bunlar için bizler de beklemedeyiz.

Maxwell'li yapı

Gelelim Titan X'in teknik detaylarına. Titan X, orijinal Titan'a göre büyük değişim sunuyor. Maxwell mimarisiyle gelen ekran kartı, performans anlamında orijinal Titan'a göre ortalama 2 kat yüksek performans sağlıyor.

3072 Cuda çekirdeğinin sahibi olan kart, tam 12 GB kapasitesinde RAM'e sahip. Bu da yüksek kapasitede güç demek elbette. Bellek veriyolu 384bit olan kartın GPU frekans hızıysa taban noktada 1002 MHz, tavan noktada ise 1076 MHz. Elbette bu kartın referans modeli. Önümüzdeki günlerde MSI ve Asus gibi markalar bu kartı temel alarak üzerine yeni bir inşada bulunacaktır.

250 watt değerinde güç tüketimi ihtiyacında olan Titan X için tahminimizce 600 watt'lık bir güç kaynağı yeterli olacaktır. Bizim sistemimizde 750 watt'lık bir güç kaynağının olduğunu da söyleyelim ve kartın bağlantılarına bakalım.

Titan X, büyükçe bir kart. Tek fanlı referans tasarımın bağlantıları arasında bir HDMI ve üç adet Display Port bulunuyor. Öte yandan yine burada DVI portunu görmek de mümkün.

Benchmark notları

Şimdi yavaş yavaş Titan X'in performans notlarına gelelim. Titan X için yapılan sunumda, kartın son dönemin güçlü oyunları olan Shadow of Mordor, FarCry 4, Dyling Light ve Evolve performansında 4K çözünürlükte iddialı olduğu söylenmişti. Bizde sunum alanında yer alan sistemde ve ona bağlı olan 4K televizyonda inceleme şansı bulduğumuz Titan X'i hemen Shadow of Mordor testine tabi tuttuk elbette. Yaptığımız Shadow of Mordor Benchmark testini ve aldığımız sonuçları hemen sizlerle paylaşalım.

Madem sözü Benchmark testlerinden açtık, o halde Titan X'i alıp ofise getirdiğimizde uyguladığımız diğer Benchmark sonuçlarını da sizlerle paylaşalım. Metro: Last Light ve Thief oyunlarında farklı senaryolarda Benchmark'ta koşturduğumuz Titan X'in aldığı sonuçlar şöyle...

Oyun zamanı!

Evet, Benchmark sonuçlarımızı da aldığımıza göre artık Titan X hazır elimizin altındayken biraz oyun oynayabiliriz. Nvidia'nın Titan X ile en iddialı olduğu noktalardan biri 4K çözünürlük. Elbette şu an henüz erişilebilir fiyatlarda olmadığından 4K'lı monitörler son kullanıcı tarafında pek yaygın değil doğal olarak. Elbette buna Nvidia'nın bir diğer harikası olan G-Sync'i de dahil edebiliriz.

Biz Titan X'i incelememiz boyunca pek çok oyunda farklı senaryolarda hem 4K'lı bir monitörde hem de G-Sync'li bir başka monitörde değerlendirdik. Aldığımız sonuçların gerçekten başarılı olduğunu söyleyelim. Bu noktada şunu da söylemek gerekiyor: Titan X'in referans tasarımı üzerinde tek fan bulunması nedeniyle fark edilir biçimde ısındığını gözlemledik. Elbette bunun sebebi sunduğu yüksek güç. Kartın stabil bir şekilde çalışması için iyi soğutulmuş bir sisteminizin olması iyi olacak. Elbette diğer yandan üçüncü parti uygulamaları kullanarak kartın fanına müdahalede bulunabilir ve fanın daha üst seviyelerde soğutmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdi Assassin's Creed IV: Black Flag, Thief, Metro: Last Light, Watch Dogs ve FarCry 4'te değerlendirme şansı bulduğumuz Titan X'in sonuçlarını sizlerle paylaşalım. Öncelikle 4K'lı bir monitörde aldığımız sonuçları inceleyelim. Bu arada gerçek zamanlı oyun görüntülerini görmek için yukarıdaki videoyu izleyebileceğinizi de hatırlatalım.

Şimdi de sırada G-Sync'li bir monitörde aldığımız test sonuçları var. Bu senaryoda yüksek performans gerektiren iki oyun olan FarCry 4 ve Watch Dogs'u koşturuyoruz.


Özetle

Nvidia'nın yeni üst düzey modeli Titan X, ses getirecek bir ekran kartı. Hem son kullanıcı tarafında hem teknoloji devleri tarafında yoğun bir şekilde kullanılacağı aşikar. Göstermiş olduğu performansıyla bizim de büyük beğenimizi kazanan kart, önceki Titan modellerine göre fark yaratıyor. Yaptığımız tüm testlerde akıcı bir oyun deneyimi sağlayan kart, arttırılmış gerçeklik noktasında da önümüzdeki günlerde adını sıkça duyuracak. Nvidia GeForce GTX Titan X'i sıkı oyuncuların yakından incelemesini mutlaka öneriyoruz.

Titan X'in fiyatı ise 999 Dolar olarak açıklandı. Ekran kartının ülkemizdeki fiyatı ise 3.549 TL olarak açıklandı.

Kimler Almalı

İyi bir oyun sistemi toplamak isteyen ve bütçesi geniş kullanıcılar Nvidia GeForce GTX Titan X'e sahip olmak isteyeceklerdir.

Alternatifleri

Titan X'e alternatif olarak MSI ve Asus gibi markaların bu kartı temel alarak hazırlayacakları modelleri bekleyebilir veya Titan Z'ye yönelebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nvidia GeForce GTX Titan X
Ürün Markası nVidia
CHIP Online Notu
93
Base Clock 1002 MHz
Boost Clock 1076 MHz
Arabirim PCI Express x16 3.0
Bellek 12 GB / 348b GDDR5
CUDA Çekirdeği 3072
Memory Clock 3505 MHz
Memory Data Rate 7 Gbps
Texture Units 192
ROP Units 96
Güç Tüketimi 250W
Bağlantılar HDMI, Display Port (3 adet), DVI
Okuyucu Yorumları