Zarif fakat güçlü

Panasonic, GF1'i biraz daha geliştirerek çıtayı yükseltmiş.

Panasonic Lumix DMC-GF2 İnceleme
CHIP Online Notu 85

Panasonic'in Lumix DMC-GF1'ini hatırlarsınız. Micro four thirds yani m43 yapıdaki bu makine, piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi görmüştü. Ürünü test ettiğimizde bu ilginin boşuna olmadığını görünce Test Merkezi'mizden ödülle yollamıştık. Panasonic, GF1'i biraz daha geliştirerek çıtayı yükseltmiş. Zira Lumix DMC-GF2, GF1 ile aynı algılayıcıyı ve benzer yapıyı kullansa da pek çok yeniliğe sahip.

M43 makineler kimler için?

GF2'ye geçmeden önce bu makinenin kullandığı bayonet (objektif arabirimi) olan m43 hakkında biraz hatırlatma yapalım. m43, 2x fokal çarpanını kullanıyor. Yani tam çerçeve bir fotoğraf makinesinin algılayıcısından 2 kat daha küçük bir algılayıcıya sahip. Bunun anlamı,14 mm'lik bir m43 objektif kullandığınızda, pratikte elinize geçecek olan fokal uzunluğun 35 mm karşılığının 28 mm olması. Panasonic ve Olympus firmalarının desteklediği m43 arabirimi, her iki firma da hem objektif hem de gövde üreticisi olduğu ve birbiriyle uyumlu için zengin objektif seçeneğiyle dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle örneğin GF2'ye Olympus üretimi m43 objektifleri takabiliyorsunuz. m43 arabirimini kullanan fotoğraf makineleri SLR makinelere yaklaşan fotoğraf kalitesine, taşınabilirlikten ödün vermeden sahip olmanıza imkan sağlıyor.

GF2'ye eklenen yeni özellikler

GF2'ye baktığımızda kolayca GF1'den daha küçük olduğunu farkedebiliyoruz. Panasonic bu segmentte taşınabilirliğin öneminin farkında ve bunu GF2'ye yansıtmış. Dahası GF2'de günlük kullanımda ciddi kolaylıklar sağlayabilecek yeni özellikler görüyoruz ki bunların başında dokunmaya duyarlı LCD'ye görüyoruz. Artık menüler arasında gezinirken tuşlara ihtiyacımız yok. Üstelik tahmin edebileceğiniz gibi ekranda dokunduğunuz bölgeye otomatik netleme yapmak mümkün. En güzeliyse, ekrana dokunarak netleme yaptığınızda, denklanşöre bile basmaya gerek kalmadan otomatik olarak fotoğraf çekebiliyor olmanız. GF2'de bulunan LCD'deki özel bir kaplama sayesinde gün ışığı altında rahatsız edici olabilen yansıma etkisi minimuma indirgenmiş. Makinedeki dahili flaş kafasını farklı açılara yönlendirebiliyoruz. Böylece örneğin flaşı tavandan yansıtmak mümkün hale gelmiş.

Full HD Video keyfi

Panasonic Lumix DMC-GF2'deki 1080i 50 FPS video kaydı pratikte bize 1080p 25FPS olarak yansıyor. Bu da ürünle full HD video çekebilirsiniz anlamına geliyor. Hoşumuza giden özelliklerden biri de video kaydı sırasında ses yüksekliğini isteğe göre değiştirebilmeniz. Tabii GF1'de mono olan ses kaydının GF2'de stereo olması da çok önemli bir gelişme. GF2'de maksimum ISO 6400'e çıkarılmışsa da, GF1 ile aynı algılayıcıyı kullandığından hareketle, ISO 800'ün üzerine çıkmamakta fayda var. Aksi takdirde kumlanma rahatsız edici olabilir. GF2'de (Gf1'in aksine) fotoğraf çekim modlarını ayarlayabileceğiniz bir düğme bulunmuyorsa da ekrana iki dokunuşla bu seçimi yapmak mümkün. Öte yandan GF1'deki mod değiştirme düğmesini daha pratik bulduğumuzu da belirtelim. GF2, Test Merkezi'mize 14-42 mm zum objektifle yollandı (1699 TL). Fakat 14 mm F2.8 ile satılan başka bir kit daha var (1899 TL).
Eğer zum objektifin avantajlarından vazgeçebilirseniz, daha kaliteli sonuçlar veren 14 mm'lik bu kiti tercih edebilirsiniz. 14 mm'lik bu kitle makinenin çok daha kompakt bir hal aldığını da vurgulamakta fayda var.

Özetle

En küçük flaşlı aynasız fotoğraf makinesi olarak duyurulan Lumix GF2, bayrağı GF1'den devralırken, taşınabilirlik ve yüksek fotoğraf kalitesini bir arada isteyen kullanıcılara göz kırpıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Panasonic Lumix DMC-GF2
Ürün Markası Panasonic
CHIP Online Notu
85
Algılayıcı 17.3 x 13 mm CCD 13.06 Megapiksel
Maksimum çözünürlük 4000x3000, 1920x1080@25FPS
Objektif 14-42 mm (28-84 mm), F3.5-F5.6
LCD 3", 460.000 piksel, dokunmatik
Bellek ve Pil SD/SDXC, Şarj edil. Li-Ion
Boyutlar ve Ağırlık 113 x 68 x 33 mm, 265 gr (sadece gövde)
Okuyucu Yorumları