Panasonic Toughpad JT-B1 testte!

Zorlu koşullar için geliştirilen bu cihaz, gerçekte ne kadar dayanıklı? Test ettik!

CHIP Online Notu 90
  • Suya, toza, darbelere karşı dayanıklı yapı
  • Sağlam gövde
  • Zengin bağlantı seçenekleri
  • Başarılı performans
  • 13 MP ve LED flaşlı kamera
  • Eski Android sürümü
  • Ekran hassasiyeti

Panasonic'in zorlu koşullar için hazırlanmış ürün ailesi Toughpad'in yeni üyesi JT-B1 tablet, zorlu sektörlerde saha çalışanları için geliştirilmiş bir tablet. Şantiyeler, enerji santralleri, petrol kuyuları gibi alanlardaki mühendis ve çalışanların yanı sıra güvenlik güçleri ve askeri kullanım için de uygun olan Panasonic Toughpad JT-B1, ergonomik ve dayanıklı tasarımı birleştirmesiyle büyük avantaj sağlıyor.

Sağlam ve dayanıklı yapısına karşın son derece mobil ve hafif olan Toughpad JT-B1, performanslı çalışma temposuyla da oldukça dikkat çekici bir tablet. Ancak her şeyden çok tabletin en dikkat çeken yanı sağlam ve sert yapısı. Peki, bakalım Toughpad JT-B1, ne kadar sert?

Güçlü tasarım

Tamamen sağlam ve dayanıklı bir gövdeye sahip olan Toughpad JT-B1, zorlu koşullar için uygun bir tablet. Toza ve suya karşı dayanıklılık sertifikasına sahip olan tablet, düşmelere karşı da direnç gösteriyor. Tableti elinize aldığınızda ne kadar dayanıklı olduğunu görebilmeniz mümkün. Çevresi sertleştirilmiş kauçuk bir malzemeyle kaplanan tabletin üzerinde yer alan tüm buton ve bağlantılar, suya direnç gösterebilmesi için koruma altına alınmış.

Gümüş renkli plastik bir kasaya sahip olan Toughpad JT-B1, görüntüsüyle her ne kadar kaba dursa da ele rahat oturan yapısı ve sağlamlık hissi vermesiyle güven verici. 17 mm'lik kalınlığa sahip olan tablet, 545 gram ağırlığa sahip. Bunlar, sağlam yapısı düşünüldüğünde gayet kabul edilebilir değerler. Ön tarafında Corning Gorilla Glass 2 ile güçlendirilmiş 7.0 inç boyutunda bir ekran taşıyan tablet, arka yüzeyinde ise kapaklarla bizi karşılıyor. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi Toughpad JT-B1'in pilini değiştirmeniz mümkün. Küçük kilitleri açarak bataryayı yerinden çıkartabileceğiniz tabletin üst kısmında başka kapaklar altında ise güç, microUSB ve kulaklık bağlantılarını görebiliyorsunuz. Suya karşı direnç gösterebilmesi için tablette hoparlörler bile özel olarak tasarlanmış.

Suya, toza ve darbelere dayanıklı

Başından beri Toughpad JT-B1'in çok sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan bahsediyoruz. Elbette biz de tabletin iddialı olduğu yönlerini test ettik. 1.50 metreden düşmelere karşı dayanıklı olan tablet, yaptığımız düşme testlerinden yara almadan kurtulmayı başardı. Ayrıca yine toza karşı dirençli olduğu söylenen tableti toza değil, direkt olarak kuma soktuk. Sonuç yine başarılıydı; tablet kumdan da yara almadan ve çalışır halde çıkmayı başardı. Diğer bir testi ise ıslak ve nemli ortamlarda gerçekleştirdik. Suya karşı dayanıklılığını test ettiğimiz tableti tamamen yıkamamıza rağmen sonuç yine başarılıydı.

Düşmelere, suya ve toza karşı dayanıklılık gösteren Toughpad JT-B1, bu özellikleriyle zor çalışma koşullarına uygun yapıda olduğunu kanıtlıyor. Diğer yandan %95 oranında neme dayanıklılık gösteren tabletin, böylece yüksek nemli ortamlarda da rahatlıkla çalışabilecek yapıda olduğunu söyleyelim. Bunların yanında -10 ila 50 °C ısıları arasında da kullanılabilecek olan tablet, gücünü kanıtlıyor.

Geniş bağlantı desteği

Zor çalışma koşullarına yalnızca tasarımıyla değil, kullanımıyla da uygun yapıda olan Toughpad JT-B1, geniş iletişim olanakları sunuyor. Öncelikle tabletin 802.11 a/b/g/n standartlarında Wi-Fi erişimi sunduğunu ve Bluetooth 4.0 desteği gösterdiğini söyleyelim. Bunun yanında dahili GPS modülüne de sahip olan tablet, NFC desteği de gösteriyor ve diğer yandan 3G erişimini de mümkün kılıyor. Bataryanın hemen altında bulunan SIM kart yuvasını kullanarak 3G hızında internete bağlanabiliyorsunuz. Yine aynı alanda microSD kart yuvası da bulunduran tablet, böylece 32 GB'a kadar ek depolama alanı sunabiliyor.

Ekran ve kameralar

Üzerinde 7.0 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduran tablet, bu ekranıyla bizlere 1024x600 piksel çözünürlüğünde görüntüler sunuyor. WSVGA TFT panele sahip olan ekranın özellikle parlak yapısıyla göz aldığını söyleyelim. Bunun nedeni elbette yine Toughpad JT-B1'in kullanım alanıyla ilişkili. Tüm gün dış koşullarda kullanılacağı için tabletin parlaklık seviyesi yüksek tutulmuş. Yaptığımız açık hava kullanım testlerinde gayet iyi bir görüntü performansı aldığımızı söyleyebiliriz. Parlaklık ve kontrast konusunda sıkıntı yaratmayan tabletin, diğer yandan üzerinde çok fazla parmak izi bıraktığını da söyleyelim.

Kapasitif dokunmatik ekranın sahibi olan Toughpad JT-B1, dört parmağa kadar çoklu dokunma desteği gösteriyor. Açık konuşmak gerekirse tabletin dokunma kabiliyeti biraz daha iyi olabilirmiş. Zira bazen ekran üzerinde yaptığınız kaydırma hareketlerini tekrarlamanız gerekebiliyor. Diğer yandan tepki süresinin de biraz daha kısa olmasını ve ekranın daha hızlı yanıt vermesini isterdik.

13 MP kamera

Panasonic Toughpad JT-B1'in üzerinde hem ön hem arka kamera bulunuyor. Ön kamerasıyla tipik olarak 1.3 MP değerinde çözünürlük sunan tablet, sahada çok sık ihtiyaç duyulan fotoğraf çekimini arka kamerasıyla mümkün kılıyor. 13 MP değerinde bir arka kameranın sahibi olan tabletteki kamera, üstelik LED flaşla da desteklenmiş. Böylece yalnızca açık havada değil, kapalı ve ışıksız ortamlarda da rahatlıkla çekim yapabilme olanağı sağlayan tablet, gayet başarılı ve işe yarayacak fotoğraflar çekebiliyor. Kameralarıyla da işi için tamamen uygun yapıda olan Toughpad JT-B1, fotoğraf çekiminin yanında elbette Full HD video kaydı da yapabiliyor.

Android işletim sistemi ve performans

Yavaş yavaş Toughpad JT-B1'in teknik detaylarına girecek olursak, Android 4.0 işletim sistemiyle çalıştığını söyleyebiliriz. Arabirimde tablete özel uygulamalar da bulunuyor. Bunlardan biri Dashboard. Dashboard uygulamasını kullanarak tabletin parlaklık, ses, Wi-Fi, Bluetooth ve GPS gibi ayarlarını tek bir alandan yönetebiliyorsunuz. Diğer uygulama ise UserButtonManager. Bu uygulamayı kullanarak tabletin ön yüzünde bulunan özel üç butonu özelleştirebilmeniz mümkün. A1, A2 ve A3 olarak isimlendirilmiş olan bu butonlara çeşitli fonksiyonlar atayabiliyorsunuz. Tablette böylece daha kolay ve hızlı işlem yapabilmeniz sağlanmış.

Teknik kadro

Toughpad JT-B1'in teknik detaylarına baktığımızda ise üzerinde çift çekirdekli bir işlemci bulunduğunu görüyoruz. Texas Instruments tarafından üretilen OMAP4 serisi yonga setine sahip olan tablet, 1.5 GHz'lik hız sunuyor. Böylece çift çekirdekli performansıyla gayet tatmin edici sonuçlar veren tabletin, çift çekirdekli pek çok rakibinden iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. 1 GB'lık bellek sahibi olan tablet, gerekli uygulamaları rahatlıkla çalıştıracak performans sergiliyor. PowerVR SGX 540 grafik birimiyle de incelediğimiz tabletin oyun performansı da yerinde. 1024x552 piksel çözünürlükte 59.5 FPS'lik sonuçlar ürettiğini söyleyebiliriz. Tabletin depolama birimini ele alacak olursak ise 16 GB'lık dahili depolama alanına sahip olan tablet, bu alanın yaklaşık 12 GB'ını kullanılabilir olarak sunuyor. Elbette bu alanı microSD kart ile arttırmak elinizde.

Panasonic Toughpad JT-B1'in bataryasından bahsedecek olursak üzerinde 5720 mAh'lik bir batarya bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu bataryasıyla 8 saate kadar yoğun çalışabilen tablet, daha uygun koşullarda daha uzun süreler sunabiliyor.

Özetle

Panasonic Toughpad JT-B1, özellikle sağlamlığı ile öne çıkan bir tablet. Sağlam yapısıyla yoğun ve zorlu iş koşullarına uygun olan tablet, iş kullanımı için uygunluğuyla gayet memnun edici. Suya, toza, düşmelere, neme ve ısıya karşı dayanıklı olan tablet, zengin bağlantı seçenekleriyle de kullanım alanını genişletiyor.

Tabletin eksik yönlerinden bahsedecek olursak, üzerinde Android 4.0 gibi eski bir işletim sistemi bulundurması ve ekran hassasiyetini beğenmediğimizi söyleyebiliriz. Ancak bunların dışında kendi alanı içinde gayet memnun edici bir kullanım sergileyeceği kanaatinde olduğumuz açık.

Kimler Almalı

Zorlu iş koşullarına dayanıklı olan Panasonic Toughpad JT-B1, endüstriyel alanda çalışan kullanıcılar tarafından satın alınabilir. Şantiyeler, enerji santralleri, petrol kuyuları gibi alanlardaki mühendis ve çalışanların yanı sıra güvenlik güçleri ve askeri kullanım için de uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Alternatifleri

Endüstriyel tablet alanında farklı ürünler de bulunuyor. Unitech TB100, Casio V-T500 ve AAEON 7" bunlardan bazıları. Alternatif olarak bu ürünler de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Panasonic Toughpad JT-B1
Ürün Markası Panasonic
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 4.0
İşlemciTI OMAP4460
İşlemci Hızı1.5 GHz
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiWSVGA TFT
Ekran Boyutu7.0 inç
Ekran Çözünürlüğü600 x 1024 px
Grafik İşlemciPowerVR SGX 540
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera1.3 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi5720 mAH
Pil Ömrü8 saat
Boyutlar129 x 220 x 17 mm
Ağırlık545 gr.
Okuyucu Yorumları