Eksiksiz 3D

Göz yormayan 3D

Panasonic Viera TX-P42GT30E İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Ayın Ürünü

Panasonic'in 3D özellikli plazma TV'si, Blu-ray oynatıcısı ve HD video kamerası ile birlikte üç boyutlu dünyaya adım atıyoruz.

Söz konusu 3 boyut olduğunda uzun zamandan beri test ettiğimiz TV'lerden tatmin edici bir görüntü performansı alamıyorduk. Özellikle de her iki göze farklı görüntü verilmesi gerektiğinden dolayı 3D destekli TV'lerin yüksek bir performansa sahip olması şart. Zira normalde 60 Hz ile izleyebileceğiniz bir görüntü 3D olduğunda bunu 120 Hz yapmak zorundasınız. Günümüzde iki boyutlu görüntü veren TV'ler bile 400 Hz değerlerine çıkmışken 3D TV'lerin de bundan aşağı kalmaması gerek. Tabi bu yüksek hızları sunabilecek en iyi teknolojilerden biri de plazma. Her ne kadar ülkemizde LED, LCD veya Plasma olsun, bütün TV'lere plazma TV dense de bu teknoloji, özellikle de tepki süresi ile diğerlerinden ayrılıyor. İşte şimdi bu teknolojiyi en iyi kullanan firmalardan Panasonic'in Viera TX-P42G20E modeline göz atıyoruz.

Göz yormayan 3D

Herkesin gözü bir değil. Zira bazı kişilerin üç boyutlu filmleri izleyemediği bilinen bir gerçek. Bundaki en büyük nedenlerden biri de görüntünün titremesi. Titreyen bir görüntü 3D zevkinizi alt üst edebiliyor ve genelde bunun en büyük nedeni de tepki süresi yüksek olan LCD ve LED TV'ler. Panasonic'in Viera TX- P42G20E modeli ise 1 milisaniyenin altındaki inanılmaz düşük gecikme süresiyle şimdiye kadar test ettiğimiz TV'ler arasında en iyi 3D performansını sunan ürün oldu. Test etmek için ürünle birlikte gelen yine 3D destekli DMP-BDT110 Blu-ray oynatıcıya taktığımız Ice Age 3 filmine kendimizi fazla kaptırdığımızı itiraf edelim. DMP-BDT110 Blu-ray oynatıcından da bahsetmek gerekirse iki boyutlu DVD ve Blu-ray içeriği derinlik hissiyle üç olarak işleyebildiğiniz belirtelim. Her ne kadar doğal 3D kadar iyi olmasa da iki boyutlu görüntülere nazaran daha iyi bir deneyim yaşattığını söyleyebiliriz. Blu-ray oynatıcıdaki bir bişka dikkat çeken özellik de VIERA CAST. Burada yer alan Skype sayesinde kişi listenizdekilerle TV'nizin geniş ekranında görüntülü iletişim kurabiliyorsunuz.

Siz de 3D kaydedin

3D konusundaki en büyük eksiklik hala içeriğin yeterli düzeye ulaşmamış olması. Henüz piyasada 100 tane 3D Blu-ray film bulmak bile mümkün değilken bu teknolojinin kısa sürede yayılmasını beklemek hayal kurmaktan öteye gidemez. Öte yandan Panasonic'in bu konuda güzel bir çözümü de yok değil. Madem 3D içerik az, firma 3D içeriği kendiniz oluşturun diyor. Nasıl mı? Firmanın HDC TM900 kamerasıyla birlikte test merkezimize gönderdiği VW-CLT1 lensi kullanarak üç boyutlu video kaydı yapabiliyorsunuz. VW-CLT1, firmanın üst model HD video kameralarıyla uyumlu bir 3D lens ve kameranın ön kısmına taktıktan sonra birkaç ufak ayardan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Sonrasında yaptığınız kayıtlar iki farklı gözden merceğe düşerek görüntünün üç boyutlu olmasını sağlıyor.

Çevresel ses şart

Panel üreticilerinin itiraf ettikleri bir gerçek var. "Boyutlar o kadar küçüldü ki artık kaliteli hoparlörleri TV'lere yerleştirmekte zorluk çekiyoruz" diyorlar. Haklılar zira hoparlörler birkaç milimetreye sığacak kadar basit cihazlar değil. Öte yandan Full HD bir TV alıp Blu-ray filmlerin çok kanallı seslerini efektlerden ve çevresellikten yoksun bir biçimde TV'nin hoparlörüyle izlemek ne kadar mantıklı tartışılır. Panasonic'in buradaki çözümü ise SC-BTT770EGK model ev sinema sistemi. Yine 3D destekli bir Blu-ray oynatıcı ile gelen sistem, 5.1 çevresel ses sunuyor. Yaptığımız testlerde gayet başarılı bir performans gösteren sistem, yeterli yalıtımınız varsa sesi sonuna kadar açtığınızda sinema salonuyla aynı etkiyi kolayca oluşturmanızı sağlıyor.

Özetle

Plazma panel 3DTV, 3D destekli Blu-ray oynatıcı ve 3D destekli video kamerasıyla mükemmel bir set oluşturan Panasonic, üç boyutlu görüntüye geçmek isteyenler için ideal bir çözüm sunarak bizden tam not aldı.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Panasonic Viera TX-P42GT30E
Ürün Markası Panasonic
CHIP Online Notu
85
Ekran 106 cm (42") Plazma Full HD
Kontrast oranı 5,000,000:1
Ekran biçimi 16:9
Yenileme hızı 600 Hz
Ses 2 x 10W Stereo
Güç tüketimi Ortalama 130 W
Okuyucu Yorumları