Philips'in yeni ergonomik monitörü testte!

Philips'in eğilip dönebilen, yenilikleriyle dikkat çeken 27 inç'lik monitörünü test ettik!

CHIP Online Notu 92
  • Görüntü kalitesi
  • Ergonomi
  • MultiView ve Web kamera
  • Bağlantı seçenekleri
  • PowerSensor özelliği
  • Kaba tasarım
  • Plastik gövde

Philips'in daha önce incelediğimiz 21:9 görüntüleme oranına sahip monitöründen sonra şimdi de yeni bir modeli test merkezimizde. PLS Quad HD teknolojisine sahip ekranı ve yüksek çözünürlük değeriyle dikkat çeken Philips 272P4, 27 inç ekran boyutunda bir monitör.

Monitörün pek çok yenilikçi özelliği bulunuyor. Bu sayede kendi kategorisinde pek çok rakibinden ayrılabildiğini söylersek yanılmış olmayız. Özellikle MultiView fonksiyonu ve üzerinde yer alan web kamerası fark yaratıyor. Ayrıca monitörün farklı kullanım koşulları için ayarlanabilir ergonomik yapıya sahip olduğunu da hemen belirtelim. Şimdi, sözü çok uzatmadan Philips 272P4'ün detaylarından bahsedelim.

Profesyonel bir monitör

Philips 272P4, profesyonel bir monitör. Gerek ergonomik yapısı gerek görüntü kalitesi gerekse multimedya fonksiyonları ile bunu rahatlıkla yansıtıyor. 27 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan monitör, sağlam ayaklar üzerinde duruyor. Monitörün ergonomiye katkıda bulunan öğelerinden az sonra bahsedeceğiz, ancak önce görüntü detaylarına değinmeliyiz.

2560x1440 piksel çözünürlükte görüntü sunan bir ekranın sahibi olan Philips 272P4, Quad HD panel kullanıyor. Böylece ekranda piksel göremediğinizi söyleyelim. Biz yaptığımız görüntü testlerinde monitörü bu yönüyle oldukça başarılı bulduk. Diğer yandan parlaklık ve renkler de gayet canlı ve yerinde.

178 derecelik geniş görüş açısı sahibi olan monitör, tepki süresiyle biraz yüksek. 12 ms'lik tepki süresi sunan monitör; 300 kandela parlaklık ve 1001:1 statik olmak üzere, 20.000.000:1 de dinamik kontrast oranının da sahibi.

Görüntü kalitesinin yanı sıra bağlantı çeşitliliğiyle de kullanımı zenginleştiren monitör, özellikle ayrıntılı görselliğe ihtiyaç duyan çizim programlarıyla çalışan kullanıcılar ve 3D grafik uygulamalara hakim profesyonellere hitap ediyor. Bunun için iki HDMI, üç USB 3.0, DVI ve DisplayPort bağlantıları sunan Philips 272P4, ayrıca ergonomisi ve MultiView fonksiyonuyla da kullanımı zenginleştiriyor.

Ergonomik tasarım ve MultiView

MultiView fonksiyonunu bu monitöründe de kullanan Philips, bu özelliğiyle iki platformu bir araya getirebilmenizi sağlıyor. Böylece iki farklı görüntüyü monitör ekranında yan yana ve eş zamanlı olarak çalıştırabiliyorsunuz. Böylece daha esnek ve işlevsel bir çalışma ortamı yaratabiliyorsunuz.

Diğer yandan profesyonel kullanım için ergonomik tasarımıyla da beğendiğimiz monitör, konforlu bir kullanım sağlıyor. SmartErgoBase tasarımıyla monitörü farklı açılardan rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ekranı yana yatırabiliyor, yukarı ve aşağı yönlerde hareket ettirebiliyor ve maksimum konforu yalayacağınız biçime sokabiliyorsunuz.

Yüksekliğini 150 mm'ye kadar arttırabileceğiniz monitörü 90 derecelik açıyla döndürebilmeniz mümkün. Ayrıca yine -65 ila 65 derece açılarında yana yatırabilir veya -5 ila 20 derece arasında da ekranı eğebilirsiniz.

Tasarımın ergonomiye katkısı büyük elbette, fakat monitörün görünüm itibariyle kaba olduğunu da söylememiz lazım. Ekranın çevresinde çok kalın bir ekran çerçevesi kullanılmış. Bu da dış görünümü olumsuz anlamda etkiliyor. Diğer yandan ekranı çevirirken dikkat etmeniz gerekli. Aksi halde ekranın köşeleri sürtünerek standın çizilmesine neden olabiliyor.

Web kamerası ile görüşün

Philips 272P4, üzerinde bir web kamerası bulunduruyor. Dahili olarak ekranın üzerinde yer alan bu web kamerası ile görüntülü görüşme yapabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra kameranın yanlarında da mikrofon girişlerini görmeniz mümkün. Böylece iletişim için bir kanal da sunabilen monitör, sizin ekran başında olup olmadığınızı da kontrol ediyor. Ekranın altında yer alan PowerSensor ismindeki sensörleri ile ekran başında olup olmadığınızı gözleyen monitör, bu yeteneğini enerji tasarrufu sağlamak için kullanıyor. Ekran başında olmadığınız anlarda monitör parlaklığını otomatik olarak azaltan ve böylede enerji maliyetini %80'e varan oranda kısan monitör, bu anlamda da bizden iyi not alıyor.

Özetle

Philips 272P4'ü görüntü kalitesiyle oldukça beğendik. İyi bir monitör olmasını yalnızca görüntü kalitesine değil, yenilikçi teknolojilerine ve ergonomik tasarımına da borçlu elbette. Özellikle iş için kullanacaklar için birebir.

Kimler Almalı

Özellikle çizim ve 3D grafik uygulamaları ile çalışan kullanıcılar tarafından yakından incelenmeli. Ergonomisiyle ayrı, görüntü kalitesiyle ayrı beğeneceğinizi düşünüyoruz.

Alternatifleri

Philips 272P4'ü kişisel kullanımlar için de edinmek isteyebilirsiniz elbette, ancak bu monitör daha çok profesyonel kullanımlara uygun yapıda. O nedenle kişisel kullanım veya eğlence amaçlı kullanımlar için fazla olabilir. Philips'in monitör ailesinde bu tür kullanımlara daha uygun ürünler bulunuyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 272P4
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
92
Ekran 27 inç PLS LCD (2560x1440)
Tepki Süresi 12 ms (griden griye)
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 1000:1 (statik), 20.000.000:1 (dinamik)
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar HDMI (2 adet), DVI, DisplayPort, USB 3.0 (3 adet), kulaklık
Dahili Hoparlör Var
Boyutlar 639 x 580 x 242 mm
Ağırlık 8.5 kg
Okuyucu Yorumları