PlayStation TV ne kadar iyi?

Sony'den konsol oyuncularına yeni seçenek. Peki, PlayStation TV ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 68
  • Konsolu klonluyor
  • Kompakt tasarım
  • Yüksek potansiyel sahibi
  • Arayüzün gelişmesi gerek
  • İçerik sınırlı
  • Hafıza kartı fiyatları yüksek
  • Gamepad'le gelmiyor

Masaüstü bilgisayar mı dizüstü bilgisayar mı derken çareyi oyun konsollarında bulan oyunseverlere yeni bir platform daha geldi. Bir açıdan Sony'nin PlayStation oyun konsoluna kompakt bir alternatif olarak da kabul edilebilecek olan PlayStation TV, aslında PS Vita'nın TV versiyonu olarak da anılabilir. PS Vita deneyimini mobil ortamdan alıp televizyona taşıyan PlayStation TV, pek çok özellik sunmasıyla birlikte, halihazırda PlayStation 3 veya 4 sahibi olanlara da ek avantajlar getiriyor. İncelememiz süresince hepsine değineceğiz; şimdi PlayStation TV'ye daha yakından bakalım.

Kompakt yapı

PlayStation TV, aslında PS Vita'ya aynı özelliklere sahip bir platform. Tek fark, PS Vita içeriğini evdeki büyük ekran televizyonunuza taşıyabilmesi. Ancak tek özelliği bu değil. Önce tasarımına yakından bakalım, ardından tek tek özelliklerinden bahsetmeye başlayalım.

PlayStation TV, küçük bir kutu görünümünde bir cihaz. Arka kısmında fiziksel bağlantılarını bulunduran cihazın, ağırlığı ise 110 gram civarında. Televizyonunuzun altına veya arkasına konumlandırabileceğiniz PlayStation TV'nin arka bağlantıları arasında USB, HDMI ve Ethernet noktaları bulunuyor. Bunun yanı sıra elbette Wi-Fi ve Bluetooth gibi kablosuz bağlantılar da cihazın sundukları arasında.

PlayStation TV'nin dahili depolama alanı mevcut. 1 GB dahili depolama alanıyla birlikte gelen cihaz, ayrıca üzerinde PS Vita hafıza kartı slotu da bulunduruyor. 720p ve 1080i çözünürlük desteği gösteren PlayStation TV, yine slotları arasında PS Vita oyunlarını oynayabilmeniz için kart girişi de bulunduruyor.

PS3 ve PS4 sahiplerine avantaj

Evet, PlayStation TV'yi fiziksel olarak tanıdık. Şimdi yaptığı işleri konuşmanın zamanı.

PlayStation TV ile PS Vita oyunlarını büyük ekranda oynayabiliyorsunuz. Öte yandan cihazın yerine getirdiği işlevler arasında en dikkat çekeni, evdeki PS3 veya PS4 oyun konsolunuzu klonlayabilmesi. Mesela, oturma odanızdaki büyük ekrana bağlı bir PlayStation'ınınız var, ancak ev ahalisi bu TV'de dizi, film veya maç izlemek istiyor. PlayStation TV sayesinde oturma odanızdaki konsolu kendi odanıza taşımak zorunda değilsiniz.

Kendi odanızdaki monitöre bağladığınız PlayStation TV, oturma odasındaki konsolun görüntüsünü monitörünüze taşıyabiliyor. Elbette tam tersi senaryo da mümkün. Böylece halihazırda konsol sahibi olanlar evde iki konsolu varmış gibi davranabiliyor. Bu noktada PlayStation TV'nin birden fazla gamepad ile eşleşebildiğini de söyleyelim. Yani arkadaşlarınızla düzenleyeceğiniz FIFA veya PES organizasyonlarında PlayStation TV sizi yalnız bırakmayacak.

PS Vita oyunları serbest

Şimdi PlayStation TV'nin PS Vita oyun deneyiminden bahsedelim. PlayStation TV ile PS3 veya PS4 konsolu olup da PS Vita sahibi olmayan kullanıcılar artık bu oyunları kaçırmayacaklar. Elbette burada PSN aboneliği olanları işaret ediyoruz. Abonelikten gelen bedava PS Vita oyunlarını PlayStation TV'de oynayabilirsiniz. Öte yandan elbette kart girişi sayesinde artık PS Vita oyunlarını da almaya başlayabilir veya Store üzerinden indirebilirsiniz. Fakat bu aşamada iki noktaya değinmek gerekiyor.

Bunlardan birincisi PlayStation TV'nin dahili hafızası çok dar. Bu nedenle ek olarak PS Vita hafıza kartlarından satın almanız gerekiyor. Bellek kartlarının fiyatları ise açıkçası yüksek. Ancak bazı zamanlarda indirimler görebiliyoruz. Şu sıralar bazı online satış kanallarında 16 GB'lık kartı 165 TL yerine yaklaşık 50 liraya almak mümkün. Fakat bu indirimler her zaman karşımıza çıkmıyor. Bu da PlayStation TV sahibi olmayı düşünenlere ek maliyet getireceğinden eksi puan olarak notlarımız arasına ekleniyor.

Diğer bir konu ise PlayStation TV'de her PS Vita oyununun henüz çalışmaması. Platform yeni olduğundan henüz tüm oyunlar buraya göre değil. Bazen Store'dan indirdiğiniz oyunların çalışmadığını ancak oyunu indirdikten sonra anlayabiliyorsunuz ki bu da boşu boşuna internet kotanızı yemek demek. Çalışan oyunların çoğunluğunu ise elbette PS Vita'ya yakın zamanda çıkan oyunlar oluşturuyor.

Biz incelememiz sırasında Killzone Mercenary ve Need For Speed Most Wanted gibi oyunları oynadık. Cihazın oyun performansı konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Hatta daha önce PS Vita'nın küçük ekranında oynadığımız oyunları, büyük ekranda oynanın oldukça keyif verici olduğunu da söyleyelim.

Öte yandan arayüzün de gelişmesi gerekiyor. Bu noktada ve içerik konusunda yolun başında PlayStation TV. Fakat Sony'nin kısa süre içinde bu platformu toparlayacağından eminiz.

Diğer yetenekler

İncelememizin yavaş yavaş sonuna yaklaşırken PlayStation TV'nin diğer yeteneklerinden de bahsedelim. Biliyorsunuz PlayStation Now ile oyunları stream etmek mümkün. Belirli bir abonelik ücretiyle yararlanabileceğiniz bu servis henüz yalnızca Amerika ve Kanada'da aktif olarak kullanılabiliyor. Ülkemize ne zaman geleceği konusunda ise henüz bir bilgi yok. PlayStation TV'nin PlayStation Now yeteneği mevcut. Böylece oyunları online olarak servis üzerinden stream edebilir ve cihazı konsol gibi kullanabilirsiniz. Fakat tekrar söyleyelim, bu servis henüz ülkemizde olmadığından bundan şu an için yararlanmak mümkün değil. Bu da PlayStation TV'nin bizim için çekiciliğini kısıtlıyor.

PlayStation TV'nin MPEG4 desteği var. Böylece USB üzerinden bağlayacağınız cihazlardaki videoları izleyebiliyorsunuz. Fakat altyazı desteği olmadığını söyleyelim. Öte yandan MP3, MP4'lerinizi dinleyebilir ve JPEG, GIF, PNG gibi formatlardaki fotoğrafları da görüntüleyebilirsiniz.

Son olarak, PlayStation TV'nin son zamanlarda oyuncular arasında trend haline gelen Twitch'i de desteklediğini söyleyelim ve artık incelememizi sonuçlandıralım.

Özetle

PlayStation TV, kompakt yapısıyla bizden tam not alıyor. PlayStation platformunu kompakt halde bize sunabilen cihaz, öte yandan PS Vita oyunlarını büyük ekranda oynama keyfi sunmasıyla da oldukça hoş. Performansıyla iyi durumda olan cihaz, PlayStation'ı klonlamasıyla oyunseverlere daha esnek bir oyun keyfi sunuyor. Ancak cihazın göze çarpan eksikleri mevcut. Bunlardan biri bizim için PlayStation Now desteği olmakla birlikte oyun ve hafıza konusunda da eksikler var. PlayStation TV'nin önümüzdeki dönemde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ancak bu haliyle bizim için pek çekici olmadığı aşikar.

PlayStation TV'nin fiyatı ise 380 TL civarında. Kutu içeriğinde ayrıca bir gamepad yok. Bu da ek bir gamepad almanız demek oluyor. Bununla birlikte satın alınacak olan ek hafıza kartıyla birlikte maliyeti yükseliyor. Bu da cihazın ayrı bir eksisini oluşturuyor elbette.

Kimler Almalı

PlayStation TV, halihazırda PS3 ve ya PS4 sahipleri tarafından satın alınabilir. Öte yandan PS Vita oyunlarını büyük ekranda oynamak isteyen kullanıcılar da PlayStation TV'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

PlayStation TV'ye alternatif olarak farklı bir platform önerelim. Masaüstü bilgisayar sahipleri tarafından satın alınabilecek olan bir Nvidia Shield ile bilgisayardaki oyun keyfini elinizin altına getirmeniz mümkün.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli PlayStation TV
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
68
AV Çıkışı 720p, 1080i, 480p
Ses Çıkışı 2 kanallı LPCM
Dahili Hafıza 1 GB
Bağlantılar PSVita kart, hafıza kartı, USB, HDMI, LAN
Bluetooth 2.1 + EDR
Ağırlık 110 gr.
Okuyucu Yorumları