Prestigio Grace testte!

Dünyanın en ince ceplerinden biri olan Prestigio Grace'i teste aldık!

CHIP Online Notu 72
  • Çok ince
  • Kaliteli ekran
  • Uygun performans
  • 200 GB bulut depolama
  • MultiStart yazılımı
  • Uygun kamera performansı
  • Hissedilir derecede ısınıyor
  • Batarya daha geniş olabilirdi
  • microSD kart
  • Yüksek fiyat

Durmaksızın yükselen işlemci frekansları, çekirdek sayıları, bunun yanı sıra piksel piksel artan kamera değerleri ve cep telefonu üreticilerini yoğun şekilde meşgul eden selfie trendinden her segmentte cep telefonu nasibini alıyor elbette. Özellikle son dönemde bunların yanına bir de "incelik" faktörü eklendi ki, ortaya gerçekten çekici modeller çıktı. Bugün inceleyeceğimiz Prestigio ailesinin yeni modeli Grace de tüm bu saydıklarımızın ışığında geliştirilmiş bir cep telefonu. Ancak ne kadar iyi, ne kadar değil; hepsine bir bir değineceğiz. O halde şimdi Prestigio Grace'e yakından bakalım.

Çok ince

Prestigio Grace, sahip olduğu özelliklerle birlikte orta – üst sınıf cep telefonları arasında bulunuyor. Elimizdeki modeliyle siyah renkli bir gövdeye sahip olan telefon, ayrıca beyaz rengiyle de tercih edebilir. Ancak telefonun en dikkat çekici yanını renk seçenekleri değil, sahip olduğu inceliği oluşturuyor. Prestigio Grace, 5.5 mm'lik kalınlığıyla şu an dünyanın en ince cep telefonları arasında yer alıyor. Keskin kenarlarıyla karakteristik bir kasaya sahip olmasıyla kullananların beğeneceklerini düşünüyoruz. Telefonun ağırlığı ise 133 gram.

Telefonun tasarımında hem ön hem arka yüzeyde cam malzeme kullanılmış. Kenarlarda da metal ve magnezyum bileşimin sunulduğu telefonda, ön ve arka yüzeyin Gorilla Glass 3 ile korunduğunu da söylemek lazım. Böylece çizilmelere ve darbelere karşı korunan telefonun çevresinde ise pek bağlantı göremiyorsunuz. Üst kısımda microUSB bağlantı noktası, sağ kenarda SIM kart çekmecesi, alt kısımda kulaklık girişi ve sol yüzde ise güç ve ses butonları bulunuyor. Evet, butonların sağ kenarda bulunması ezber bozan bir yaklaşım. Son dönemde benzer kullanım şeklini Vestel Venus 5.5V modelinde de görmüştük. Tuşların yerine biraz alışmak gerekiyor.

Telefonun ince olması elbette bazı noktalardan feragat edilmesine neden olmuş. Bunlardan biri bataryanın yerleşik olması ve microSD kart desteğinin bulunmaması. Evet, ne yazık ki telefonda microSD kart girişi bulunmuyor.

5 inç, 8 çekirdekli yapı

Prestigio Grace, 5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Ekranın çözünürlüğü ise Full HD. Panel olarak Super AMOLED'in tercih edildiği telefonda, görüntüler güzel, renkler canlı ve parlak. Bu nedenle ekranı beğendiğimizi hemen söyleyelim.

Prestigio Grace, 8 çekirdekli cep telefonları arasında yer alıyor. Mediatek'in MT6592 yonga setli işlemcisini taşıyan telefon, 1.7 GHz frekansında çalışıyor. RAM olarak 2 GB bulunuyor ve merak edilen dahili hafıza ise 16 GB olarak yer alıyor. Telefonda microSD kartın bulunmadığını düşünürsek, açıkçası bizce bu alanın en az 32 GB olması gerekliydi. Zira telefon elinize ulaştığında 12 GB civarı bir kullanılabilir alanınız mevcut. Test için birkaç uygulama yükledikten sonra bizim elimizde kalan depolama alanı ise 10 GB civarıydı. Bu arada Prestigio'nun kapasite noktasında şöyle bir desteği var: Telefonda yüklü olarak gelen MultiCloud isimli yazılımla ücretsiz 200 GB'a kadar bulut depolama alanı sunuluyor.

Telefonun teknik özelliklerinden de bahsettiğimize göre artık performanstan söz edebiliriz. Orta – üst segment çizgisinde olan Grace, iyi bir grafik çiziyor. Bu noktada aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım.

Performans notları

Sentetik test sonuçlarıyla iyi görünen telefon, elbette pek çok dişli rakibe de sahip. Peki, telefon kullanım noktasında nasıl bir grafik çiziyor. Hemen bundan bahsedelim.

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Grace ile son dönemin popüler oyunlarını rahatlıkla oynamanız mümkün. 8 çekirdekli işlemci ve 2 GB RAM işini iyi görüyor. Asphalt 8: Airborne gibi oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Full HD'de Epic Citadel'den aldığımız sonuç da 56 FPS civarındaydı. Ancak şunu da eklemek gerekiyor. Telefon işlemcileri yoğun olarak kullandığı oyun ve uygulamalarda hissedilir biçimde ısınıyor. İnce gövdede ısı stabilizasyonu sağlamak gerçekten zor iş. Grace de bu noktada nasibini alıyor doğrusu.

Telefonun pil performansından da bahsedelim. Telefonun 2300 mAh'lik bir bataryası mevcut. Telefon görüşmeleri, arka planda çalışan standart uygulamaların yanı sıra ayaküstü sosyal medya görüntülemeleri ve yapılan kısa yolculuklarda zaman geçirmek için oynanan oyunlar neticesinde gün içinde şarja ihtiyaç duymuyorsunuz. Akşamı bulmanız mümkün. Fakat bu kullanım şeklinin üstüne çıkıldığı noktada bir mobil şarj cihazı veya priz aramanız gerekiyor. Hatta şöyle söyleyelim. Biz test senaryomuzda ekran parlaklığı tam açıkken bir saatlik Asphalt 8: Airborne seansı, ardından da yine bir saat internet seansı gerçekleştirdik. Bunun sonucunda şarj %100'den %40'a kadar geriledi.

Yazılım desteği

Prestigio Grace, Android 4.4 işletim sistemiyle çalışıyor. Halihazırda yüklü gelen kullanışlı uygulamalar telefonda mevcut. Bunlar arasında az önce bahsettiğimiz MultiCloud'un yanı sıra ücretsiz e-kitaplara erişebileceğiniz eReader, mobil ofis uygulaması OfficeSuite, güvenlik uygulaması McAfee Antivirus ve daha birkaç kullanışlı ücretsiz uygulama daha sunuyor.

Öte yandan buna ek olarak MultiStart isminde bir yazılım da telefonda yer alıyor. Kaldı ki zaten bu yazılımı telefonu açar açmaz fark ediyorsunuz. Telefonun kilit ekranı olarak sunulan bu fonksiyon ile kolaylıkla pek çok uygulamaya geçiş yapmanız mümkün.

Kameralar nasıl?

Son olarak Prestigio Grace'in kameralarına değinelim ve incelememizi noktalayalım. Prestigio Grace'te Sony Exmor RS lens kullanılmış. 13 megapiksel değerinde bir arka kameranın yer aldığı telefonda, otomatik odaklama, panoramik çekim, hareket izleme, canlı fotoğraf ve güzellik modunun yanında HDR gibi özellikler bulunuyor. Öte yandan LED flaş desteği de unutulmamış. Telefonun ön kamerası ise selfie fotoğraflar için ideal. Ön kamera 5 megapiksel değerinde tutulmuş.

Prestigio Grace ile yaptığımız çekimleri sizlerle de paylaşalım.





Özetle

Prestigio Grace, orta – üst segment çizgisinde yer alıyor ve sahip olduğu özelliklerle birlikte segmentine uygun davranıyor. Telefonun genel performansı noktasında görüşümüz olumlu. Öte yandan buna oldukça ince gövdesi, kullandığı ekranı ve uygun kameraları da destekte bulunuyor. Telefonun sunduğu yazılım desteği de bir diğer artı yönü. Telefonun ısınması ve microSD kart bağlantısının bulunmaması ise dikkat çekici eksik yanlar arasında görünüyor. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğimizde ise Prestigio Grace'in inceliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve kullanımıyla da uygun bir telefon modeli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak pek çok rakibi olduğu da bir gerçek.

Açıkçası Prestigio Grace'in en üzücü yanı tahminimizden yüksek fiyata satılıyor olması. 1499 TL'lik fiyat etiketine sahip olan telefon, bizce 1000 TL çizgisinde olmalıydı. Bu da en büyük handikabını oluşturuyor.

Kimler Almalı

Prestigio Grace, dünyanın en ince cep telefonlarından birine sahip olmayı isteyen kullanıcıların yakından incelemeleri gereken bir model.

Alternatifleri

Prestigio Grace'e alternatif olarak 32 GB'lık General Mobile Discovery Elite'i gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Prestigio Grace
Ürün Markası Prestigio
CHIP Online Notu
72
İşletim SistemiAndroid 4.4
İşlemciMediaTek MT6592
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-450 MP4
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar70 x 145 x 5.5 mm
Ağırlık133 gr.
Okuyucu Yorumları