Mini PC MK802-IV'ü yakından inceledik.

Rikomagic'in parmak boyutunda yeni mini PC modeli MK802-IV'ü yakından inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Android'li mini PC performansı
  • Fiyat/performans
  • TV ve monitörlere akıllı özellik kazanırması
  • Air Mouse ve QWERTY klavyeli kumanda
  • Kutu içeriği
  • Uzaktan kumanda tuşları

Multimedya ve mini PC pazarında yer alan Rikomagic, Android tabanlı mini PC ürünleri ile kullanıcılara farklı bir deneyim yaşatıyor. Hatırlayacak olursanız daha önce Rikomagic'in televizyon ve monitörleri yalnızca birkaç dakika içinde Android'li bir bilgisayara dönüştürebilen MK802-IIIS isimli ürününü yine burada incelemiştik. Bu defa önceki modele göre daha iyi özellikler sunan yeni model MK802-IV bizlerle.

Bilgisayar ve cep telefonlarından sonra televizyon ve monitör kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen MK802-IV, tak çalıştır özelliği ile ekranları birer Android'li PC'ye dönüştürebiliyor. Böylece televizyon izleme alışkanlığına yeni bir boyut kazandıran Rikomagic MK802-IV, herkesin akıllı televizyon ve Android'li bilgisayar sahibi olmasını amaçlayan bir ürün. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan MK802-IV, peki nasıl kullanılıyor ve kullanıcılara neler sunuyor? Şimdi Rikomagic MK802-IV'e daha yakından bakalım.

Nasıl kullanılıyor?

Rikomagic MK802-IV, oldukça kullanışlı bir ürün. Küçük bir USB bellek görünümüne sahip olan cihaz, aslında parmak boyutunda bir bilgisayar. Ucunda bir HDMI çıkışı bulunduran cihaz, televizyon veya monitörünüzün HDMI portunda kendine yer buluyor. Bağladığınız televizyonu veya monitörü birkaç dakika içinde Android tabanlı bir bilgisayara dönüştürebilen MK802-IV, böylece farklı bir deneyim yaşatabiliyor.

MK802-IV sayesinde sıradan televizyonunuza akıllı özellikler kazandırabilir ve Android'li bir cihazın sunduğu tüm avantajlardan yararlanabilirsiniz. MK802-IV; Wi-Fi desteği ile televizyon veya monitör üzerinden internete bağlanabilme, Google Play Store hesabınızdan uygulama indirebilme, oyun oynayabilme, film ve müzik gibi diğer multimedya içeriklerini çalıştırabilme gibi özellikleri bir arada sunuyor.

Akıllı özellikler

MK802-IV, beraberinde bir uzaktan kumanda getiriyor. Bu uzaktan kumanda ile Android arayüzünü rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Air Mouse olarak çalışan uzaktan kumandanın bir yüzünde Android kısayol butonları, diğer yüzünde ise QWERTY klavye bulunuyor. Bu klavyeyi kullanarak yazışmalarınızı yapabiliyorsunuz. Uzaktan kumandanın bu anlamda kullanışlı olduğunu söyleyelim, fakat diğer yandan üzerinde yer alan butonlar sert yapıda. Bu da kullanımı bir miktar zorlaştırabiliyor.

Uzaktan kumandayı Android işletim sistemi genel kullanımı veya yazışmalarınızda kullanmanın yanı sıra oyunlarda da kullanmanız mümkün. Örneğin Fruit Ninja ve Angry Birds gibi oyunlarda keyifli bir kullanım sunabiliyor. Diğer yandan cihazda bulunan ek USB OTG bağlantısını ve kutu içeriğinden çıkan USB adaptörünü kullanarak gamepad gibi ek aparatlar da bağlayabiliyorsunuz. Böylece Asphalt 8: Airborne ve Dead Trigger 2 gibi oyunları daha eğlenceli hale dönüştürebilmeniz mümkün. Buna ek olarak elbette cihazın Bluetooth bağlantısı sayesinde Bluetooth'lu bir klavye / fare setini de MK802-IV'e bağlayabiliyorsunuz. Seçenekler bir hayli geniş, yalnızca nasıl kullanacağınıza karar vermeniz gerek; hepsi bu.

Teknik kadro ve performans

Peki, Rikomagic MK802-IV'ün teknik birimleri neler? Nasıl bir performans gösteriyor? Android 4.2.2 işletim sistemiyle çalışan platform, işlemci olarak Rockchip 3188 Cortex A9 kullanıyor. Dört çekirdekli yapıda olan işlemci, böylece önceki model MK802-IIIS'e göre iki kat çekirdek kazanmış. 1.4 GHz hızında çalışan işlemci 1.6 GHz hızına kadar performans artışı gösterebiliyor.

Mali-400 MP4 grafik işlemcisiyle yeterli seviyede performans gösterebilen cihaz, 2 GB DDR3 RAM'le desteklenmiş. Bu da akıcı bir işlem performansı almanız için yeterli. 8 GB dahili hafızaya sahip olan MK802-IV, üzerinde yer verdiği microSD kart girişi ile 32 GB daha hafıza arttırmanıza olanak tanıyor.

MK802-IV'e elbette performans testleri de uyguladık. AnTuTu Benchmark'ta genel performans noktasında 16171 puanla iyi bir skor elde eden MK802-IV, CPU Prime'da 1923 skorunu yakaladı. İnternet performansı için Vellamo ile aldığımız sonuç ise 1733 oldu. Bu da televizyonunuzda rahat bir internet sörfü için yeterli bir performans gösterdiğine işaret niteliğinde elbette. Grafik uygulamaları için de cihazın Epic Citadel'de 42.2 FPS aldığını söyleyelim.

MK802-IV'le oynadığımız oyunlar arasında Ashpalt 8: Airborne ve Dead Trigger 2 gibi eğlenceli ve grafik açısından zengin oyunlar yer aldı. Her iki oyunun sunduğu performanstan memnun kaldığımızı söyleyelim. Diğer yandan az önce de söylediğimiz gibi Fruit Ninja ve Angry Birds gibi eğlencelik oyunları da MK802-IV ile keyifle çalıştırabiliyorsunuz.

Özetle

Rikomagic MK802-IV, mini boyutta bir Android'li PC olmasıyla işlevsel bir cihaz. Televizyonunuza akıllı özellikler kazandırabileceği gibi, odanızdaki monitörü de Android'li bir platforma dönüştürebilecek olan MK802-IV, böylece farklı bir deneyim yaşatıyor.

Performans noktasında da beğendiğimiz MK802-IV, fiyatıyla da gayet makul. Bu nedenle rahatlıkla tercih edilebileceğini düşünüyoruz. Ek kablosuz klavye ve fare setiyle birlikte kullanıldığında Android'li bir bilgisayar deneyimi de sunabilen cihaz, bir gamepad bağladığınızda Android'li oyun merkezine de dönüşebiliyor. Bu tür kullanım sunan bir ürün satın almayı düşünen kullanıcılar yakından inceleyebilirler.

Rikomagic MK802-IV'ün bize verilen fiyatı ise 399 TL.

Kimler Almalı

Rikomagic MK802-IV; evdeki televizyonuna akıllı özellikler katmak veya monitörünü Android'li mini bir PC'ye dönüştürmek isteyen kullanıcılar tarafından beğenilecek türde bir ürün.

Alternatifleri

Rikomagic MK802-IV'ün yanı sıra piyasada Windows işletim sistemli masaüstü bilgisayar deneyimi yaşatacak farklı ürünler de bulunuyor. Bunlardan Asus ViVoPC yakından incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Rikomagic MK802-IV
Ürün Markası Rikomagic
CHIP Online Notu
91
İşletim Sistemi Android 4.2.2
İşlemci Rockchip 3188 Cortex A9, Quad Core 1.6 GHz
Grafik İşlemci Mali-400 MP4
Bellek 2 GB DDR3
Depolama 8 GB
Bağlantılar 802.11 b/g/n, Micro SD, USB 2.0, USB OTG, HDMI, Bluetooth
Okuyucu Yorumları