ATIV Book 9 Plus'ı test ettik!

QHD+ çözünürlüklü ekranıyla dikkat çeken ATIV Book 9 Plus'ı test ettik!

CHIP Online Notu 85
  • Yüksek çözünürlüklü ekran
  • Yüksek çalışma performansı
  • Çok ince ve hafif
  • Pil ömrü ofis için gayet uygun
  • Arabirim ekipmanları
  • Yüksek fiyatı

Samsung'un ATIV markası çatısı altında topladığı yeni ürünlerinden biri olan ATIV Book 9 Plus, sonunda test merkezimize konuk oldu. Ultra ince ve ultra hafif yapıda olan ATIV Book 9 Plus, tasarımıyla göz kamaştırıcı olduğu kadar yüksek ekran çözünürlüğü ile de bir hayli dikkat çekici.

Birbirinden farklı model seçenekleriyle satışa sunulan ATIV Book 9 Plus'ın, incelediğimiz modeli NP940X3G – K01TR. Ürünün farklı modellerinde farklı işlemci seçeneklerinin kullanıldığını söylememizde fayda var. Ayrıca ATIV Book 9 Plus'ın bir de Lite sürümü bulunuyor. Bu ürünle de ilgili incelememizi de gelecek günlerle sizlerle paylaşacağız.

Yeniden ATIV Book 9 Plus'a dönelim. İnce işçilikli bir tasarım sonucu ortaya çıkan ATIV Book 9 Plus, gerçekten de oldukça ince ve hafif. Yalnızca 13.6 mm'lik kalınlığa sahip olan Ultrabook, sadece 1.39 kg ağırlığıyla da her yere rahatlıkla taşınabilir. Diğer yandan 13.3 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan ATIV Book 9 Plus, tam 3200x1800 piksel çözünürlük sunmasıyla da yüksek görüntü kalitesi içeriyor. Ekranın dokunmatik olması da cabası... ATIV Book 9 Plus hakkında söylenecek daha çok şey var; o halde şimdi Samsung'un yeni ATIV Book'una daha yakından bakalım.

QHD+ çözünürlük

İnce ve hafif yapıda olmasıyla Ultrabook kategorisi altında değerlendirilen ATIV Book 9 Plus ile ilgili bahsetmemiz gereken ilk konu şahane ekranı. 13.3 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan ATIV Book 9 Plus, Full HD görüntülerin yanı sıra daha yüksek çözünürlüğe de çıkabiliyor. Tam 3200x1800 piksel çözünürlüğü destekleyen dizüstü, böylece Apple'ın Retina ekranlı MacBook Pro'sunun karşısına konumlanıyor. Bildiğiniz gibi Retina ekran 2560x1600 piksel çözünürlükte görüntü sunuyor. Elimizdeki ekranla MacBook Pro'dan daha yüksek çözünürlük sunan Samsung, yalnızca çözünürlük değeriyle değil, IPS teknolojisi ve parlaklık seviyesiyle de konuşulmaya aday. 290 kandela parlaklığa sahip ekranı, 160:1 kontrast oranını da destekliyor. Renk konusunda çok hassas davranan ekran, parlak malzemeden oluşmasından dolayı bir miktar parlama yapabiliyor, fakat bunu bir dezavantaja çevirmiyor.

SuperBright+ ekranı ile FHD (1920x1080) ve QHD+ (3200x1800) çözünürlükleri arasında rahatlıkla kullanabileceğiniz ATIV Book 9 Plus'ın ekranı ayrıca dokunmatik özellik de gösteriyor. Hal böyle olunca dizüstünü kullanmanın çok rahat olduğunu söyleyelim. Ayrıca iyi bir dokunma deneyimi için ekranı geriye yatırmanız da mümkün; ekran 180 derecelik açıyla geriye yaslanabiliyor.

Haswell işlemcili güçlü yapı

ATIV Book 9 Plus'ın üzerinde oldukça hızlı bir işlemci yer alıyor. Elbette Haswell işlemci kullanılmış. Core i5-4200U gibi oldukça yeni bir işlemciyi üzerinde bulunduran dizüstünün bu işlemcisi, bu yılın 3'üncü çeyreğinde üretilmiş. 1.6 GHz ila 2.60 GHz arası hızlarda çalışabilen işlemci, böylece yüksek performans ihtiyacını karşılayacak seviyede. Bunun yanı sıra entegre HD Graphics 4400 ve hızlı bir 128 GB SSD'yi de üzerinde bulunduran ATIV Book 9 Plus, 4 GB'lık DDR3 belleğin de sahibi.

Dizüstü bilgisayarın sahip olduğu teknik birimleri bir arada değerlendirdiğimizde açıkçası ortaya çok güzel bir sonuç çıkıyor. Özellikle ofis çalışanları tarafından rahatlıkla kullanılabilecek performans sahibi olan ATIV Book 9 Plus, eğlence için de kullanılabilecek bir notebook. İsteyenlerin oyun ihtiyacını da karşılayabilecek olan dizüstü, elbette bu konuda biraz tevazu göstermenizi bekleyecektir.

ATIV Book 9 Plus'ın çevresinde yer alan bağlantılardan da bahsedelim. Dizüstünün üzerindeki neredeyse tüm bağlantılar ince yapısı nedeniyle küçük boyutta kullanılmış. Gigabit LAN portu için kutu içeriğinde bir dönüştürücü adaptör sunan Samsung'un, aynı inceliği VGA ve HDMI portları için göstermemiş olması üzücü. Laptop'ın üstünde micro boyutta kullanılan HDMI'ı kullanmak için bir adaptör almanız gerekecek. Bunların yanı sıra ayrıca 2 USB 3.0 bağlantısını da içeren dizüstü, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 bağlantısını da içeriyor.

Kaliteli işçilik, şık tasarım

ATIV Book 9 Plus'ı tasarımıyla da çok beğendiğimizi söyleyelim. Gayet ince bir işçilikle tasarlanmış olan cihaz, alüminyum gövdesiyle hem ağır bir görüntü sunuyor, hem de gayet hafif olmasıyla rahatlıkla taşınabiliyor.

Dizüstünün gövdesinin dışı kadar içi de kaliteli bir görünüm sunuyor. Arka aydınlatmalı klavyesiyle de bu görünümü destekleyen cihaz, üzerinde geniş de bir touchpad bulunduruyor. Görünüm, kullanım konforuna da yansıyor elbette. Klavye ve touchpad'in kullanımını gayet beğendiğimizi söyleyelim. Tuşların büyüklükleri ve ara boşlukları ideal, touchpad'in yüzeyi kaygan.

Bu arada ATIV Book 9 Plus ile ilgili bir noktadan daha bahsetmeliyiz. Eğer bir Samsung cep telefonunuz varsa, ATIV Book 9 Plus'ın SideSync özelliğini kullanabilirsiniz. SideSync ile Samsung cep telefonunuzu rahatlıkla ATIV Book'a bağlayabiliyor ve cep telefonunu klavye ve mouse modlarında çift monitör olarak kullanabiliyorsunuz. Bu arada cep telefonunuzun şarj edildiğini de söyleyelim.

Son olarak ATIV Book 9 Plus'ın bataryasından ve pil ömründen bahsedelim. ATIV Book 9 Plus, 7300 mAh bataryasıyla 11 saate kadar pil ömrü sunabiliyor. En azından Samsung'un iddiası bu yönde. Elbette bunu doğrulamak için ATIV Book 9 Plus'ı pil testine tabi tuttuk ve sonuç itibariyle 11 saat 16 dakikayı gördük. Böylece ofis çalışanlarının bu laptopla gün içindeki rutin çalışma temposunu yakalayabilmeleri mümkün. Diğer yandan video izlediğinizde cihazın pili 7 saat 22 dakika kadar gidebiliyor.

Özetle

Sonuç olarak ATIV Book 9 Plus'ın üst seviye MacBook Pro'dan çok daha keskin ve daha kaliteli görüntü sunduğu kanısına vardık. Ayrıca ekranın dokunmatik deneyimi sunması da dizüstüne ek artı puan kazandırıyor. ATIV Book 9 Plus'ın ince işçilikli şık tasarımı da pek çok kullanıcıyı etkileyecek cinsten. İnce ve hafif yapısı ile buna ilave olarak yüksek performans gösterebilmesi ATIV Book 9 Plus'ın en büyük artılarından. Elbette buna 11 saatlik uzun pil ömrünü de ekleyelim. ATIV Book 9 Plus'ın en büyük handikabı ise üzerindeki bağlantı arabirimlerinin küçük kullanılmış olması. Zira dönüştürücü adaptörlere ihtiyacınız olacak. Diğer yandan ATIV Book 9 Plus'ın fiyatı da bir hayli yüksek. Bize verilen bilgiye göre cihazın fiyatı yaklaşık 4009 TL civarında.

Kimler Almalı

İnce, hafif, şık ve iyi bir dizüstü bilgisayarı satın almak isteyen kullanıcılar bizce ATIV Book 9 Plus'ı yakından incelemeliler. Özellikle yüksek çözünürlük merakı olanların beğenisini kazanacağına eminiz.

Alternatifleri

Son derece yüksek çözünürlüklü ATIV Book 9 Plus, şu anda bu anlamda rakipsiz. Ancak boyut ve ekran kalitesiyle Sony Vaio Pro 13 SVP 1321C5ER'yi tavsiye edebiliriz. Zira Sony Vaio Pro 13 de TRILUMINOS teknolojili ekranıyla bir hayli başarılı.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung ATIV Book 9 Plus
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
85
İşletim Sistemi Windows 8
İşlemci Intel Core i5-4200U 1.60 GHz – 2.30 GHz
Ekran 13.3 inç SuperBright+, Dokunmatik (3200x1800)
Ekran Kartı Intel HD 4400
Bellek 4 GB DDR3
Sabit Disk 128 GB SSD
Kamera Var
Optik Sürücü Yok
Pil Ömrü 11 saat
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), micro HDMI, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LAN, kart okuyucu
Boyutlar 320 x 222 x 13.6 mm
Ağırlık 1.39 kg
Okuyucu Yorumları