Samsung Galaxy Note 7, her şeyiyle testte!

Bu incelemeyi okumadan, videodaki test sonuçlarını görmeden Samsung Galaxy Note 7 almayı düşünmeyin!

CHIP Online Notu 92
  • Üst düzey performans
  • Kavisli tasarım
  • S Pen özellikleri
  • Gear VR'la geliyor
  • Kamera yetenekleri
  • İris tarayıcı
  • MicroSD kart yuvası var
  • IP68 sertifikalı
  • Güçlü pil ömrü
  • Edge arayüzü gelişmiş
  • Fiyat çok yüksek
  • İris tarayıcı daha iyi çalışabilirdi
  • Parmak izi okuyucu halen çift kademeli

Uzun zamandır bu kadar konuşulan bir telefon modeli olmadı. Üzerine çok şey yazıldı, çok şey çizildi. Sızıntılarla geçen kocaman bir yılın ardından sonunda Note 7 gün yüzüne çıktı ve New York'ta düzenlenen etkinliğin hemen ardından da elimize geçti. Bir hayli özel bir telefon ve fiyatının da oldukça yüksek olduğu düşünüldüğünde, böylesi özel bir ürünü açıkçası tüm detaylarıyla irdelemek gerekiyordu. O nedenle telefon elimize ulaştığı andan itibaren bu yazıyı hazırlamak için biraz bekledik ki sizlere her zaman olduğu gibi en doğru bilgiyi verebilelim. Çok uzun ve detaylı bir inceleme olacak, o nedenle kendinize bir fincan kahve veya çay alsanız iyi ederseniz.

Fiyat konusu ve bilinmesi gerekenler

Fiyat konusu ve bilinmesi gerekenler

Kim ne derse desin, özellikle son birkaç yılda Samsung yalnızca akıllı telefon pazarı için değil, tüm alanlarda, yani genel olarak teknoloji için büyük katkıda bulunuyor. Bu konudaki tüm gelişmeleri de zaten sizlere CHIP Online üzerinden haberlerimizle iletiyoruz. Konumuz dahilinde konuşacak olursak, Samsung akıllı telefonları için büyük atılımlarda bulundu. Zaman içinde kendi işlemcisini üretip geliştirerek amiral gemilerinde yer vermeye ve bu alanda Qualcomm'a kafa tutmaya, amiral gemisi statüsündeki telefonların çok tartışılan tasarımlarını elden geçirerek herkesin beğenisini kazanmaya ve öte yandan eleştiri alan noktalarından da ders çıkartmaya başladı. Sonunda da açıkçası yalnızca birkaç nokta dahilinde eleştirebileceğimiz amiral gemileri üretmeyi başardı. Tıpkı elimizdeki Note 7 gibi.

Şimdi Note 7 bize neler sunuyor, ne gibi yenilikler getiriyor, Note 5'e göre farkları neler bunlara geçeceğiz, ancak en zor konuyu en başta aradan çıkartalım. Note 7 ilk tanıtıldığında ön sipariş fiyatı 3999 TL olarak belirlenmişti hatırlarsanız. Sonra aradan yalnızca birkaç gün geçmesinden hemen sonra fiyatı bir anda yaklaşık 3600 TL'ye kadar gerilemişti. Bu, birkaç gün önceye kadar da böyleydi, fakat şu an telefonu 3484 TL'ye Samsung Türkiye Garantili olarak edinebiliyorsunuz, bunun bilgisini verelim.

Peki, bu kadar para bir telefona verilir mi? Burada seçim sizin, yani kullanıcının elbette. Ancak açıkçası son zamanlarda çıkan her yeni amiral gemisi telefonla beraber fiyatlar aldı başını gidiyor. Elbette işin vergi boyutu da var; yalnız, bir telefonun tanıtılmasının üzerinden daha 1 ay geçmeden, yaklaşık 400 – 500 TL gibi fiyat oynaması da açıkçası pek normal değil. Bunu yalnızca Note 7 için söylemek doğru değil. Benzer hareketi LG G5'te de görmüştük. O nedenle bu tip amiral gemisi akıllı telefonları bir hevesle satın almadan önce bir süre beklemek en doğrusu diyerek bu konuyu burada noktalayalım ve telefonun fiyatını bir hayli pahalı bulduğumuzun altını çizelim.

Yine bu konuya ilişkin önemli bir ekleme daha yapacak olursak, Samsung yetkililerinin açıklamasına göre Note 7'nin yanında Gear VR'ın yeni sürümünün ücretsiz olarak verileceği bilgisi de mevcut. Yani telefonu sipariş edecekseniz, satın alım aşamasında bu "küçük" ayrıntıyı atlamayın. Bu arada yeni Gear VR'ın lenslerinin selef modele göre daha geniş olduğunu ve 101 derecelik görüş açısı sunduğunu da söyleyelim. Ve yine şunu da söylemek lazım: Samsung, Note 7'nin Türkiye tanıtımı sırasında, Gear VR ile lig maçlarının izlenebileceği bilgisini de paylaştı. Buna göre kullanıcılar maçları, statta VIP tribünde Gear VR üzerinden sanal dünyada izleyebilecek; ilerleyen zamanla ise, izleyiciler statta istedikleri noktadan çevrelerine bakabilme şansına da sahip olabilecekler.

Bu arada belki aranızda hala Note 6'ya ne oldu diye merak edenler vardır, onları da merakta bırakmayalım.

Samsung, Note isimlendirme politikasını gözden geçirerek amiral gemisi statüsünde S7'i yakalayabilmesi için bu Note modelini, Note 7 diye çıkarttı. Misal, şimdi sırada Galaxy S8 var, onu takiben de Note 8'i göreceğiz. İsim konusu bundan ibaret.

Elbette Note 7'nin kutusundan neler çıktığı da çok önemli. Eğer halen kutu açılış videomuzu izlemediyseniz, telefonun beraberinde zengin bir kutu içeriği getirdiğini söyleyebiliriz. Güzel ses veren ve kaliteli tasarıma sahip kulak içi kulaklıklarla gelen Note 7, ayrıca kulaklık için ek silikon başlık da sunuyor. USB konektör ile telefona klavye / fare bağlayabiliyor veya elbette USB bellekleri de bu yolla kullanabiliyorsunuz. Ayrıca kutuda yer alan bir çevirici adaptör de mevcut. microUSB'yi USB Type-C'ye çeviren bu adaptörle eski telefon şarj aletlerinizi de kullanmanız mümkün. Kutu içeriğinde son olarak S Pen için değiştirilebilir uçların bulunduğunu da söyleyelim.

Şimdi yavaş yavaş Note 7'deki ilk dikkat çeken yenilikleri kabaca gözden geçirelim, ardından da detaylarına girelim.

Note 7'nin önemli yenilikleri

Note 7'nin önemli yenilikleri

Samsung, Note 7 modelinde Note 5'e kıyasla büyük ölçüde fark koyuyor. Ayrıca bazı noktalarda da gerek S ailesine, gerekse de diğer rakip telefon modellerine karşı yenilik kazandırıyor. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Note 7'de bir iris tarayıcının, yani retina tarama sisteminin bulunması. Bir diğeri ise, Note 7'nin ekranının şu an tüm telefonlar arasında ilk kez Corning Gorilla Glass 5'le korunması.

Note 5'te olmayan özelliklerden en dikkat çekenleri ise kuşkusuz microSD kart desteği sunması ve suya karşı korumanın telefonda yer alması oluyor. Peki, Note 5 kullanıcıları Note 7'ye terfi etmeli mi? Bu sorunun cevabı aslında sizin ne istediğinizle alakalı biraz. Misal, kullandığınız Note 5'e herhangi bir zarar gelmediyse, Note 7'e geçmek için bizce çok büyük sebep yok. Fakat Note'u Note yapan en önemli özellik olan S Pen kalem ucunun inceltilmesi ve yeni özelliklerin kazandırılması ilginizi çekecekse, depolama alanı size yetmiyorsa ve telefonun suya karşı dayanıklı olmasını istiyorsanız, o halde Note 7 sizin kaleminiz diye yekten söyleyebiliriz. Elbette işlemci, kamera ve ekrana yönelik güncellemeler de söz konusu.

Hazır yeri gelmişken Samsung yetkililerinin, zaten halihazırda Note kullanıcılarının yüzde 65'i kadarının bir sonraki modele terfi ettiği bilgisini paylaştığını da iletelim ve şimdi Note 7'nin tasarım detaylarına geçelim.

Tasarım

Note serisinin boyutları ve sundukları itibariyle yeni bir kategori yaratan Samsung, özellikle Note 5'le tasarım anlamında Note 4'e kıyasla büyük sıçrama gerçekleştirmişti. Şimdi bunun üzerine birtakım güncellemeler daha getiren Samsung, daha önce Note edge modelinde tek taraflı denediği kavisi, Note 7'de artık ekranın her iki kenarına da yerleştirmiş. Bu noktada bir parantez açalım ve Samsung'un kavis konusunda oldukça ciddi düşündüğünü belirtelim. Bu hamlesiyle de bu açıkça ortaya çıkmışken, Samsung tarafından gelen haberler, Galaxy S8'in de ayrıca bir edge modelinin olmayacağı, yalnızca tek model ve kavisli ekranlı olarak kullanıcılarla buluşacağı yönünde. Elbette bunların ne derece doğru olduğunu kısa zamanda öğrenemeyeceğiz.

Note 7'nin çift tarafına da yerleştirilen kavisler, S7 edge'den de aşina olduğumuz üzere yalnızca ön yüzde değil, arka yüze de yansımış durumda. Böylece telefonu elinizde dolaştırırken tamamen yuvarlatılmış hatlarıyla iyi bir dokunma hissi verdiğine şahit oluyorsunuz.

Note 7'nin ekran kavislerinin S7 edge'deki kadar derin olmadığını da belirtmek lazım. Yani ekranda daha derin bir kavis arıyorsanız hala tek seçenek S7 edge. Bunun sebebi, Note'ta S Pen'in kullanım alanının daraltılmak istenmemesi. Yani kullanılabilirlik için Samsung böylesi bir karar almış. Ancak şu da bir gerçek ki, derin kavislerle açıkçası S7 edge'in çok daha etkileyici göründüğünü söylemek lazım. En azından bizim görüşümüz bu yönde.

Şu an halihazırda 3 renkle ülkemizde kullanıcılara sunulan Note 7, elimizdeki rengiyle siyah gövdeye sahip. Ayrıca telefonun gümüş ve altın renk seçenekleri de mevcut. Ön siparişlerde siyah renkli modelin yoğunluk gördüğünü öğrenmiş olsak da, açıkçası bizim en beğendiğimiz rengin altın renkli seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan telefonun bir de oldukça dikkat çeken Corel Blue isimli canlı mavi renkli modeli de mevcut. O modelin de eylül ayında Türkiye'de bulunabileceğini öğrendiğimizi de söyleyelim.

Note 7, boyut ve ağırlık konusunda kağıt üzerinde Note 5'le büyük fark getirmiyor. Telefonun kalınlığı 7.9 mm, ağırlığı ise 169 gram. Bu değerler Note 5'te 7.6 mm ve 171 gramdı. Note 7 daha hafifken, ayrıca ne kadar 0.3 mm kalın olsa da, hem ön hem arka yüzeydeki kavisli kenarlarla çok daha ince görünüyor ve elinizde tuttuğunuzda öyle hissettiriyor.

Hem ekran hem arka cam yüzeyin Gorilla Glass 5'le korunduğunu da söyleyelim ve telefonun çevresinde ne var ne yok ona bir bakalım. Telefonun üst kenarında SIM kart ve microSD kart çekmecesi yer alıyor. Alt kısımda da kulaklık, USB Type-C portu ve hoparlör yan yana konumlandırılmış. Telefon sağ kenarında güç tuşu, sol kenarında da ses butonları mevcut. Yine son olarak S Pen'in de telefonun sağ alt köşesine yerleştirildiğini söyleyelim.

Telefonun tasarım adımını atlamadan önce son olarak Note 7'nin en önemli özelliklerinden biri olan, gövdenin suya karşı dayanıklı yapıda tasarlandığını da belirtelim. Tıpkı S7 ve S7 edge gibi IP68 standardında suya ve toza karşı dayanıklı olan gövde, telefonu 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle suya karşı korumalı kılıyor. Buradaki su tatlı su, onu da belirtmekte fayda var.

Ekran

Ekran

Evet, gelelim şimdi Note 7'nin ekran detaylarına. Ardından da işletim sistemine değineceğiz.

Note 7'nin ekranı, aslında kağıt üzerinde Note 5'le muadil. Burada en büyük fark Gorilla Glass 5 seviyesindeki koruma. Onun dışında ekran yine Super AMOLED, yine 2K çözünürlük sunuyor bizlere ve 518 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekranın zaten ne derece güzel görüntü verdiğini Note 5'ten de biliyoruz.

Ancak Note 7'nin mobil HDR ile uyumlu olması, HDR içeriklerin kapılarını açıyor. HDR veya diğer adıyla Yüksek Dinamik Aralık'la birlikte çok daha doygun renklere erişebiliyorsunuz. Amazon Prime veya Netflix üyelikleriyle bu tür içeriklere erişmenizin mümkün olduğu bilgisini de verelim.

Note 7'nin ekranına ilişkin önemli bir diğer bilgi ise, ekran – gövde oranının tam yüzde 78 olması. Bu haliyle Note 5'in yüzde 75.9'luk ve S7 edge'in yüzde 76.1'lik ekran – gövde oranından daha geniş bir alan sunan Note 7, ayrıca iPhone 6s Plus'ın yüzde 67.7'lik oranını da farkla geride bırakıyor diyebiliriz.

Ekranın genel kullanım performansıyla herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Renkler, kontrast ve beyaz dengesi fazlasıyla başarılı. Video içerikleri, oyun ve genel kullanım neticesinde biz gayet memnun kaldık. Ayrıca dış kullanımlarda, güneş altındayken de ekran parlaklığının görüşünüzü olumlu etkileyecek revizede bulunduğunu da söylemek lazım. Ekrana parlaklığına ilişkin ayarı siz de manüel olarak yapabiliyorsunuz kuşkusuz. Ayrıca ekran ayarları kısmında görebileceğiniz mavi ışık filtresi ile göz yorgunluğunuzu da azaltmanız mümkün.

İşletim sistemi

Evet, Note 7'nin işletim sistemi Android 6.0.1. Kuşkusuz Note 7, Android 7.0 güncellemesi de alacak.

Marshmalllow'la beraber TouzhWiz arayüzünü yine bizlere getiren telefon, burada bize son olarak S7 ve S7 edge gördüğümüz yenilikleri de elbette getiriyor. Peki, nedir bunlar? Onlardan bahsedeceğiz fakat Note 7 özelinde, bir işletim sistemine ilişkin getirilen bir güvenlik özelliğinden bahsetmek gerek önce. Arayüzde artık karşımıza bir Güvenli Klasör çıkıyor. Bu klasör, bankacılık uygulamalarınızı, kontaklarınızı, önemli mesajlarınızı, dosyalarınızı ve kuşkusuz fotoğraf ile videolarınızı tutabileceğiniz bir klasör. Peki, bu klasörü nasıl koruyoruz? Evet, şimdi Note 7'nin iris tarayıcısından bahsedebiliriz. Ardından da işletim sisteminde sunulan kullanışlı seçeneklere bakacağız.

İris tarayıcı ve parmak izi sensörü

İris tarayıcı ve parmak izi sensörü

Note 7'yle beraber Samsung yeni bir güvenlik sistemine geçiş yaptı: İris tarayıcı. Bu güvenlik çeşidini daha önce Microsoft Lumia 950 ve 950 XL modellerinde görmüştük hatırlarsanız. Şimdi benzer sistem bizlere Note 7'de de sunuluyor.

Tıpkı parmak izi sensörü gibi iris tarayıcıyı da güvenlik ayarları kısmından ayarlayabiliyorsunuz. İlk yapmanız gereken bir pin oluşturmak, ardından da irisinizi tanıtmak. Bunun için telefon sizden ekrandaki bir çift daireye bakmanızı istiyor. Gözlerinizi küçük yuvarlaklara denk getirip biraz da açınca, Note 7 artık adeta sizin gözünüz oluyor diyebiliriz.

Bu işlemin ardından telefonu artık gözünüzle, bir bakışınızla açabiliyorsunuz. Parmak izi sensörüne göre daha güvenli bir yol olan ve farklı bir pratiklik sağlayan bu özelliğin yanı sıra elbette ayrıca parmak izi tanımlamanız da mümkün. Yani telefona hem iris hem parmak izini aynı anda tanımlayabiliyor ve ikisinden birini kullanarak kilitleri açabiliyorsunuz. Bu kilitlere, az önce bahsettiğimiz Güvenli Klasör de dahil elbette.

Peki, iris tarayıcı nasıl çalışıyor? Note 7'i kullandığımız süre boyunca farklı ışık koşulları altında, gece ve gündüz farklı biçimlerde iris tarayıcıyı kullandık. Genel değerlendirmemiz olumlu yönde. Ayrıca numaralı gözlük kullansanız da, gözünüzde güneş gözlüğü olsa da, tarayıcının gözünüzü algıladığını söyleyelim. O nedenle tarayıcıyı sevdik. Fakat açıkçası söylememiz gereken birkaç şey yok değil.

İlk olarak hız açısından Lumia 950 modelleriyle kıyaslayacak olursak, Lumia'daki tarayıcının daha hızlı çalıştığını söyleyebiliriz. Bir diğeri ise, bazen tarayıcıya bakmanız yetmiyor, gözlerinizi açmanız gerekiyor. Neyse ki bu çok tekrarlanmıyor, fakat yine de bu konunun üzerinde durulması gerektiği kanaatindeyiz. Muhtemelen bir sonraki telefon modelinde, tarayıcı daha gelişmiş olarak karşımıza çıkacak. O nedenle bu haliyle, parmak izi okuyucu bizce iris tarayıcıya pratiklik anlamına tercih edilecektir diyebiliriz.

Son söylememiz gereken şey ise, telefonu kullandığımız tüm zaman boyunca, yalnızca 3 kez göz tarayıcının algılamadığı ve pin sorduğuna şahit olduğumuz. Bu sayı da bir istisna olarak kayıtlara geçsin.

Bu arada parmak izi okuyucuyu da atlamayalım elbette. Parmak izi sensörü son olarak S7 ve S7 edge'de gördüğümüz gibi çalışmaya devam ediyor. Farklı açılardan gayet hızlı biçimde kilit açabiliyor. Telefonun alt tarafındaki ana fiziksel butona yerleştirilen sensör, yine çift kademeli olarak sunulmuş. Yani parmağınızla kilidi açmak için aynı anda tuşa basmanız gerekiyor. Veya önce basıp sonra parmağınızı da yaslayabilirsiniz. Seçim sizin, fakat HTC 10 ve diğer pek çok rakipte gördüğümüz tek kademeli sensörlerden sonra açıkçası bu biraz zahmetli. Samsung, belki bir sonraki modelde bu tuşu kaldırıp buraya bir dokunmatik alan açarak tek kademeli sensöre geçiş yapar.

Edge ekran

Evet, şimdi işletim sistemine dönelim ve arayüzde dolaşmaya ilk etapta edge ekranından başlayalım. Edge ekranının kullanımı tıpkı S7 edge'de bıraktığımız gibi. Fakat farklı olarak yazılıma yeni eklemeler yapılmış. Yani edge ekranları arasında artık indirebileceğiniz farklı alanlar da mevcut. Bunlar arasında ücretli ve ücretsiz seçenekler yer alıyor. Misal, ücretsiz olarak veri kullanımı, hava durumu, haberler gibi alanlar bulunurken, ücretli seçenekler arasındaysa Twitter, Instagram, multimedya, alarm, yer imleri, Skype ve daha pek çok seçenek yer alıyor. Ayrıca normalde 5 kişiye kadar seçebildiğiniz Edge Kişileri'ni, arttırabileceğiniz farklı arayüzler de mevcut. Yani edge ekranı eskisine nazaran çok daha aktif biçimde kullanılmaya sonunda başlayacak ki, bu avantaj S7 edge kullanıcıları için de geçerli elbette.

Edge ekranını yine S7 edge'deki gibi çift sütun halinde buluyoruz. Ayrıca yine istediğiniz kenarlardan birine yerleştirmeniz mümkün. Bu seçenekleri ve daha fazlasını edge ekranı ayarlarından yapılandırabilirsiniz.

Tema seçenekleri ve Uygulama Taşı çekmecesi

Note 7'de, S7'lerle beraber gelen kullanışlı bir özellik yer alıyor. Ekranlarda yer alan simgeleri toplu olarak farklı bir ekran üzerine almak istediğinizde, bu işlemi artık uygulamaları tek tek tutup taşıma yöntemiyle yapmanıza gerek yok. Özellikle telefona ilk kurulurken sıkıntı yaratan bu ikon taşıma olayı, Uygulama Taşı çekmecesiyle rahatlatılıyor. Peki, nasıl kullanılıyor? Uygulamaya basılı tutup seçtiğinizde üst barda ortaya çıkan "Uygulamaları Taşı" çekmecesine bırakıyor ve aynı metodu taşımak istediğiniz tüm uygulamalar için yapıyorsunuz. Sonrasında da tüm bu uygulamaları yeni ekrana sürükleyip yerleştirebiliyorsunuz; hepsi bu kadar.

Note 7, çok sayıda özelleştirmede bulunabileceğiniz bir telefon. Telefonun temasını tamamen değiştirebileceğiniz gibi, arka plan, simgeler ve yazı tipleri gibi spesifik noktalara da ayrı ayrı müdahalede bulunabiliyorsunuz.

Ancak genel TouzhWiz arayüzünde S7'lerden sonra çok büyük bir yenilik gördük desek yalan söylemiş oluruz. Genel hatlarıyla zaten rahat görünen ve akıcı çalışan arabirim, yeni arayüzüne kavuşmak için şimdilerde Android 7.0'ı bekliyor diyebiliriz.

Always-on ekran

Daha önce LG G5 ve S7 edge'de gördüğümüz Always-on ekran özelliği, Note 7'de de karşımıza çıkıyor. Bu konuyla ilgili bilgisi olmayanlar için bu özelliğin, ekran kilidini her defasında açmanıza lüzum bırakmayacak ölçüde kullanışlı bir çözüm olduğunu kısaca söyleyebiliriz. Telefonunuza gelen bildirimleri kapalı ekran üzerine taşıyan Always-on özelliği, böylece telefonu uyandırmadan bildirimler ve saat gibi bilgilere erişmenizi sağlıyor. Bu sayede telefonu uyandırdığınızda tüketilecek olan pilden tasarruf ediyorsunuz. Fakat elbette bu özelliğin de bir bedeli var.

Ekranın her zaman açık olmasının elbette batarya tarafında bir karşılığı var. Mesela biz Note 7'i kullandığımız süre içinde akşam saatlerinden sabaha kadar ortalama yüzde 8'lik bir payı tükettiğini gördük. Bu hesabı 24 saatlik zaman dilimine vurabilirsiniz. S7 edge'de bu özelliğin bataryadaki karşılığı yüzde 20 kayıptı mesela.

Ancak tek seçeneğiniz bu değil. Daha az pil tüketmek ve özellikle geceleri parlayan telefon ışığına maruz kalmadan saat ve birkaç bildirimi görmek için Gece Saati uygulamasını da kullanabiliyorsunuz. Hem S7 edge hem Note 7'de bu özelliği Always-on'a göre daha fazla kullandığımızı da bu noktada belirtelim.

Game Launcher

Evet, işletim sistemi ve arayüze ilişkin son durağımız, yine S7'lerde de oldukça beğendiğimiz bir başka özellik olan Game Launcher olacak. Game Launcher birimi ile oyunlarınız için bir klasör oluşturmanız ve hepsini burada toplamanıza gerek yok. Game Launcher bunu halihazırda yapıyor. Elbette bu birimin tek sağladığı yarar bu değil. Bu yalnızca küçük bir detayı.

Game Launcher, oyun içinde sürekli bir köşede bir simge halinde duruyor. Bu simgeye tıklayarak açılan menü üzerinden bir dizi seçeneğe erişebiliyorsunuz. Bunlar arasında en önemlisi kuşkusuz kayıt seçeneği. Bu seçenek yoluyla, oynadığınız oyunun videosunu kaydedebiliyorsunuz. Video kalitesini ise ayarlardan, çözünürlük ve Bit hızı şeklinde ayarlamanız mümkün. Bu seçenekte elbette video üzerine mikrofon kaydı da yapabiliyor veya yalnızca oyun içi sesleri kayda alabiliyorsunuz. Bu özellik kuşkusuz YouTuberlar için biçilmiş kaftan.

Game Launcher ile sunulan diğer seçenekler arasında ise, ekran fotoğrafı, oyunu küçült ve tuşları kitle yer alıyor. Özellikle tuşları kilitlemek önemli. Zira bu yolla oyunlarda kazara geri butonuna basarak çıkmanız engelleniyor.

Game Launcher'ın bir diğer konuşulması gereken avantajı ise, batarya ömrüne ilişkin. Yani oyun oynamaktan, bataryanın tükenmemesi için kaçınmanıza gerek yok. Game Launcher'daki güç tasarrufu kısmından kara hızını 60 ila 30 FPS arasında değiştirebilir ve oyunun çözünürlüğüne el atabilirsiniz.

S Pen

S Pen

Evet, şimdi sırada S Pen var. Note'u Note yapan en önemli özellik olan S Pen, yeni modelde de yenilenerek karşımıza çıkıyor. Yakın ekran boyutlarıyla S7 edge'den en büyük farkı S Pen'le yaratan Note 7, artık çok daha ince ve daha hassas bir kaleme sahip.

Note 5'te 1.6 mm olan S Pen kalınlığı, Note 7'de 0.7 mm'ye kadar indirgenmiş. Bu sayede çok daha ince çalışabilmeniz mümkün. Kutu içeriğinde değiştirilebilir uçları da getiren telefon, böylece bir süre sonra eskiyen ucu değiştirme imkanı da sunuyor elbette. S Pen'in tasarımına ilişkin bir diğer detaysa, Note 5'te rahatlıkla ters takılabilen kalem, Note 7'de artık yuvadan içeriye ters takılamıyor. Ancak çok iterseniz, o başka. Kasıtlı durumlar dışında, artık kazara kalemi ters takma sorununun da bu şekilde önüne geçişmiş.

S Pen'le gelen menüde yine bizlere kullanışlı özellikler sunuluyor. Bunlardan ilk seçenek Not Oluştur. Not Oluştur menüsüyle klavye, kalem, fırça ile ekrana not alabiliyor, görüntü ve ses menüleriyle de notunuza görüntü ve ses ekleyebiliyorsunuz.

Akıllı Seçim menüsü ise, o an ekrandaki görüntüden farklı biçimlerde kalemle görüntü almanızı sağlıyor. Burada dikkati çeken asıl nokta, GIF Animasyon kısmı. GIF Animasyon'u seçerek oynayan bir videodan GIF kaydı yapabiliyorsunuz. İsterseniz bunun üzerine yine notlar almanız mümkün. Kaydettiğiniz bu GIF'i yine sosyal medya veya mesajlaşma yazılımları üzerinden paylaşmanız da öyle.

Yeni gelen özelliklerden biri Çeviri kısmı. Bu özellik ile çok fazla sayıda dilden, kaleminizin ucunu kullanarak kelime çevirisi yapabilmeniz mümkün. İnternette dolaşırken veya seyahatleriniz sırasında çevrenizde gördüğünüz tabelalardaki yabancı terimleri yalnızca kaleminizin ucuyla işaret ederek Türkçe'ye çevirmenizi mümkün kılıyor bu özellik.

Toplamda 6 haneye kadar uygulama alanı sunan S Pen menüsüne, isterseniz kullanacağınız farklı uygulamaların kısayollarını eklemeniz de mümkün.

Elbette çizim yetenekleri olan kullanıcılar S Pen'i daha eğlenceli işler için de kullanabilirler, fakat bizim açıkçası en beğendiğimiz özellik kapalı ekrana not alma özelliği oldu. Note 5'te olan bu özellik, Note 7'de biraz daha gelişmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ekran kapalıyken kalemi çekip çıkarttığınızda boş ekrana hızlıca not alabiliyorsunuz. Burada yeni eklenen özellik ise not alabileceğiniz sayfa sayısının arttırılmış olması oldu. 4 ekrana kadar not alabiliyorsunuz. Toplantıda veya hızlıca not almanız gerektiğinde, bu özellik çok işe yarıyor doğrusu.

S Pen'e ait oldukça önemli bir diğer özellikse, kalemin suda da çalışıyor olması. Bu sayede su sıçramalarında, ekran ıslakken, yağmurlu havalarda da rahatlıkla çalışan S Pen, eğer istenirse telefonla su altında çizim yapılmasına da izin veriyor.

Teknik kadro ve test sonuçları

Teknik kadro ve test sonuçları

Evet, artık geldik Note 7'nin teknik detaylarına ve gerek test tablolarında gerekse kullanım noktasında bize ne tür performans sunduğuna. Hemen söyleyelim, Note 7 teknik altyapı noktasında S7 edge'le eşdeğer. Ancak elbette Note 5'e kıyasla farklar var.

İki farklı işlemci seçeneğiyle gelen Note 7, ülkemizde Samsung'un kendi Exynos tabanlı işlemcileriyle yer alıyor. Bir diğeri ise Snapdragon 820'li model. Her iki Note 7 versiyonunu inceleme şansı bulduğumuzu da belirtelim. Bunun neticesinde şunu söyleyebiliriz ki, performans anlamında bir şey kaybetmiyoruz. İkisi arasında kağıt üzerindeki farklar, gerçek kullanım noktasından daha büyük. O sebeple endişeniz olmasın. Öte yandan performans noktasında Note 7'nin S7 ve S7 edge ile yakın sonuçlar gösterdiğini de söyleyebiliriz.

Note 7'de yer alan Exynos 8890 işlemcisi, şu an Samsung'un kullanımdaki en güçlü mobil işlemcisi statüsünde. Exynos 8890, 8 çekirdekten oluşuyor ve 14 nm mimarisine dayanıyor. 4'er çekirdekli iki yongadan oluşan Exynos 8890, selef modellere göre büyük bir fark yapıyor. Mimaride yer alan yonga setlerinden biri 4 çekirdekli ve 2.3 GHz frekansında çalışan Mongoose iken, bir diğeri yine 4 çekirdekli ve 1.6 GHz frekansında çalışan Cortex-A53 yonga seti.

Telefonun RAM hanesinde 4 GB bellek kapasitesini görüyoruz. Burada Note 5'e kıyasla bir fark yok. Ancak depolama alanı konusunda Samsung, Note 7'de daha cömert davranıyor. Tek depolama seçeneği olarak 64 GB dahili hafızayla gelen Note 7, ayrıca microSD kart yoluyla 256 GB daha hafızayı arttırma imkanı tanıyor. Elbette buna ek olarak Samsung Cloud'un 15 GB ücretsiz depolama alanı sunduğunu da ilave etmek lazım.

Grafik hanesinde de Mali-T880 MP12'yi gördüğümüz Note 7'nin oyun performansı da muazzam ki zaten az sonra size bunu canlı canlı da göstereceğiz. Teknik kadroyu kabaca tanıdıktan sonra bu kadroyla Note 5'e kıyasla işlem gücü anlamında yüzde 31, grafik gücü olarak da yüzde 58'lik bir artış getirdiği söylenen Note 7'nin, sentetik test sonuçlarının kıyaslamaları nasıl, şimdi gelin birlikte bakalım.

Performans

Note 7, tahmin edilebileceği gibi gayet akıcı çalışan bir telefon ki bir amiralden de zaten bu beklenir. S7 edge'le aldığımız benzer performansı Note 7'de de gördük. Uzunca bir süredir kullandığımız telefon, şimdilik bizi herhangi bir performans kaybı gibi olumsuzlukla karşılaştırmadı. Bunda elbette telefonun belirli aralıklarla otomatik optimizasyonunun da katkısı var. Özellikle oyunlarla fazla ilgiliyseniz, sonrasında şişen belleği otomatik olarak optimize eden telefon, bu sayede performansın düşmesini engelliyor. Ayrıca Cihaz Bakımı kısmından RAM, depolama, pil ve güvenlikle ilgili optimizasyonu kendiniz de tek tıklamayla yapabiliyorsunuz.

Şimdi yavaş yavaş telefonun oyun performansına geleceğiz, fakat öncesinde şunu hemen belirtmek gerekiyor: Samsung, Note 7 ile beraber Vulkan API desteği sunuyor. Bu da kuşkusuz daha performanslı oyun oynama imkanı getiriyor.

Özellikle geniş ekranlı telefonları en az film izlemek kadar oyun oynamak için de kullandığımız gerçek. Burada Samsung'un sunduğu Vulkan desteği ile HearthStone, Asphalt 8: Airborne, Star Wars, SIM City ve Need for Speed gibi halihazırda Vulkan destekli oyunları tam performansıyla oynamak mümkün. Ayrıca Samsung'un açıklamasına göre, bu yıl içinde 11 oyun daha Vulkan destekli olarak kullanıcılara sunulacak. Peki, elimizdeki Note 7, bizim oyun sürecimizde nasıl bir performans sergiledi. Note 7'nin nasıl bir oyun performansı verdiğini hemen yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Note 7'nin oyun performansına da baktıktan sonra hemen telefonun sıcaklığına ilişkin bilgiyi de verelim. Telefonun işlemci sıcaklığı 59 – 60 dereceleri görebiliyor. Bunun kasa dışına yansıması ise çok az bir ılıntı biçiminde. Yani telefonun sıcaklıkla ilgili bir sorunu olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Şimdi öte yandan işin multimedya kısmında elbette ses performansı da mühim. Telefonun ses performansı konusunda yine fark yok. Tek taraflı kullanılan hoparlör, yüksek ses çıkış gücüne sahip fakat bir ZTE Axon 7'den veya HTC 10'dan duyduğumuz ses kalitesini bize sunmuyor. Bu konuda artık Samsung'un çift taraflı hoparlörlere geçmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Pil performansı

Evet, Note 7'de geliştirilen bir diğer noktalardan biri de batarya kapasitesi oluyor. Note 5'e kıyasla artış gösteren batarya, Note 7'de karşımıza 3500 mAh olarak çıkıyor. S7 edge'de kullanılan 3600 mAh'lik bataryadan daha dar olan bu alan, test sonuçlarına da onun takipçisi olduğunu bizlere gösteriyor zaten.

Note 7'nin pil performansını genel kullanım noktasında beğendiğimizi söyleyebiliriz. İnternette dolaştığımız, mesaj gönderip aldığımız, müzik dinlediğimiz, Google Maps için GPS'in ve ayrıca internete açık olduğu senaryoda 1,5 günü gördük. Elbette her özel telefona yaptığımız gibi yine 90 dakikalık Full HD video testini Note 7 için de uyguladık. 90 dakika sonunda yüzde 12 değer kaybeden Note 7, bu anlamda S7 ve S7 edge'den daha iyi bir grafik çizdi. Zira S7 edge yüzde 14'lük değer kaybetmişken, S7 ise bu test sonucunda yüzde 16'lık dilimi harcamıştı.

Aralıksız internet gezinti performansıyla 9 saat 27 dakika kullanım sunan pil, tam kapasiteye ise yaklaşık 1 saat 42 dakika içinde ulaşabiliyor. Bunun 30 – 40 dakikalık süresinde bataryanın yarısını doldurabildiğinizi de söyleyelim.

Peki, pil ömrünü uzatmak için ek seçeneklerimiz yok mu? Elbette var. Pil ayarları kısmından güç koruma modlarını aktifleştirebiliyorsunuz. Note 7'de orta ve maksimum düzeyde pil tasarruf modları sunulmuş. Bunlardan birini seçerek ne kadar ek süre kazanabileceğinizi de anlık olarak görebiliyorsunuz.

Bataryaya ilişkin son olarak Note 7'nin kablosuz şarj özelliği sunduğunu da söyleyelim ve artık kameralara bakalım.

Kamera

Kamera

Note 7'de, şu an pazarın en başarılı kameranın sahibi olan Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge'deki kameralar yer alıyor. Hemen kısaca teknik detaylarından bahsedip sonrasında performans notlarına geçelim.

Note 7'de arka yüzde 12 MP Dual Pixel sensör yer alıyor. F1,7 diyafram açıklığına sahip olan bu lens, 1.4 mikron piksel boyutu, optik imaj sabitleme ve yine S7 ile aynı sensör boyutunu sunuyor. Oto HDR, otofokus, panorama gibi seçenekler halihazırda mevcut. Ayrıca yine geniş seçenekli kamera arayüzü bizlere sunulmuş. Özellikle burada yer alan profesyonel mod ile telefonun kamerasından had safhada yararlanmanız mümkün. Arka kamerayla ayrıca 4K da dahil olmak üzere 60 karede Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz.

Ön kamera ise yine 5 MP olarak karşımıza çıkıyor. Burada da f/1.7 diyafram açıklığı gelirken, ön kamerada, HTC 10'da bulunduğu gibi bir optik imaj sabitleyici yok. Bu anlamda ön kamerayla çekilen videoların biraz sallantılı olduğunu söyleyebiliriz ki biz de bunu testimiz sırasında gördük.

Note 7'nin çektiği fotoğraflar için çok konuşmaya gerek yok açıkçası. S7 edge'de de gördüğümüz gibi başarılı kareler yakalayabiliyor kamera. Çok seçici davranacak olursak gece çekim performansında gelişme gösterilse iyi olurmuş diye düşünebiliriz. Sanırız bunun için de Note 8'i bekleyeceğiz.

Note 7'nin video kalitesi hakkında birkaç söz söyleyecek olursak, özellikle 4K performansında gündüz harika sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Aynı şey Full HD performans için de geçerli. Ancak gece çekimlerinde Full HD kayıtta titremelerle karşılaştık. Bunun önüne 4K kayıt noktasında bir nebze de olsun geçilebiliyor, onu da belirtelim.

Telefonun ön kamerası da iyi işler çıkarıyor. Her ne kadar görüntülü görüşmelerde hareket halindeyken titremelerden kendini pek kurtaramasa da görüntü kalitesi fazlasıyla başarılı.

Şimdi sizlerle Note 7 ile çektiğimiz bazı fotoğrafları paylaşalım. Note 7'nin farklı senaryolardaki video testlerini ve daha fazla fotoğraf görmek için hemen yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Özetle

Evet, hemen hemen detaylıca tüm noktalara değindikten sonra artık incelememizi yavaş yavaş sonlandırabiliriz. Telefonun gördüğümüz tüm artılarını, eksilerini ve getirdiği yenilikleri sizlere aktarmaya çalıştık. Ancak şunları da söylemeden geçmeyelim:

Note 7'yi, yakın boyutları, teknik kadro ve performansıyla en yakın rakibi olabilecek olan Galaxy S7 edge ile kıyaslayacak olursak, açıkçası iki telefon arasında en önemli farkın S Pen olduğu açık. Yani eğer S Pen'e ihtiyacınız yoksa S7 edge, illa S Pen diyorsanız da Note 7'yi tercih edebilirsiniz.

Bir diğer söyleyebileceğimiz söz ise kuşkusuz Apple'ın iPhone 6S Plus modeliyle ilgili. Apple, artık dünyanın en iyi telefonunu yapmıyor, hatta bu çizgisinden gittikçe uzaklaşıyor. Evet, iPhone 6S Plus'la oldukça kullanışlı bir ekosistem sunuyor, ayrıca Mac kullanıcıları için elbette mükemmel bir eküri. Fakat geri kalan kullanıcılar için söyleyebileceğimiz Note 7 daha iyi bir telefon modeli. Özellikle ikili kıyaslamada kamera konusunda. Tabii ki bu düşüncemiz iPhone 7'ler geldikten sonra değişebilir. Ancak o zamana kadar Note 7 bizden pek çok konuda tam puan aldı diyebiliriz. Fiyat noktasında ise incelemenin başında fikirlerimizi aktarmıştık, fakat tekrar edecek olursak, açıkçası pahalı. Fiyatı daha düşer mi bilinmez, fakat şu an Note 7'yi piyasada 3484 TL'ye bulabiliyorsunuz. Bu noktada, seçim her zaman olduğu gibi yine size kalmış.

Kimler Almalı

Bir akıllı telefondan her anlamda üst düzey fayda sağlamak ve ek olarak S Pen'e sahip olmak isteyenler şu an için Samsung Galaxy Note 7'i satın almayı rahatlıkla düşünebilir.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Note 7'e elbette en yakın alternatif yakın boyutları ve sunduğu performansıyla Galaxy S7 edge oluyor. iOS tarafında ise, iPhone 6S Plus'ı tercih edebilir veya iPhone 7 Plus'ı bekleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Note 7
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciExynos 8890 Octa
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciMali-T880 MP12
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar73 x 153 x 7.9 mm
Ağırlık169 gr.
Okuyucu Yorumları