Samsung'un "dev" tableti testte!

Eğer tablet ekranı size dar geliyorsa, Galaxy View ile tanışın. Samsung'un "dev" tableti testte!

CHIP Online Notu 69
  • Başarılı ürün tipi
  • Geniş, parlak ekran
  • Güzel TV arayüzü
  • Benzeri yok
  • microSD kart slotu
  • Uygun pil ömrü
  • Kullanışlı tasarım
  • Grafik performansı
  • Ağır
  • Ekran yansıması
  • Plastik malzeme
  • Çözünürlük hayal kırıklığı yaratabilir
  • Pahalı

Samsung'un geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen IFA Fuarı'nda tanıttığı ürünlerden biri, yenilikçi bir yaklaşımla hazırlanmış dev ekran boyutlu tabletler arasında kendine yer bulacak bir üründü hatırlarsanız. Galaxy View ismini alan bu dev tablet, diğer dev ekranlı tabletlerin aksine, aynı zamanda bir stantla bütünleşik yapıda tasarlanmasıyla farklılık yaratıyordu. Hepsi bir arada bilgisayar gibi görünen veya bir monitör, hatta mini bir televizyon olarak da nitelendirilebilecek olan Glaaxy View, yalnızca görünümüyle değil, sunduğu işlevsellikleriyle de bu üç kategoriye göz kırpıyor.

Tasarım

Tasarım

Samsung'un yeni tableti Galaxy View, tam 18 inç boyutundaki ekranıyla oldukça ilgi çekici bir ürün. Ekranı arkasında yerleşik bir stant bulunduran cihaz, böylece ayakta durabiliyor. Bu stant ile dik veya yatay düzlemde farklı şekillerde kullanılabilmesi de mümkün. Tableti farklı yerlere taşımak için de, stantta bir kulp da düşünülmüş. Bu sayede tableti bir çanta gibi taşıyabiliyorsunuz.

Galaxy View, ince bir monitör görünümünde. Siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip olan tablet, sırt ve stant yüzeyiyle tamamen plastik yapıda. Plastik malzemenin çok da çekici görünmediğini söylemek gerek. Ayrıca metalik malzemeye yer verilmemesine karşın çok hafif olduğunu söylemek güç. Tabletin ağırlığı 2.65 kilogram civarında.

Galaxy View'un çevresinde çok fazla bahsedilecek unsur yok. Üst kenarda güç ve ses butonları yer alıyor. Sağ kenarda ise güç, microUSB ve kulaklık girişlerini görüyoruz. Arkada yer alan minik bir bölmede de microSD ile SIM kart slotları yer alıyor. Cihazda tam boyutlu bir USB'ye yer verilmemiş olması üzücü. Öte yandan cihazı şarj etmek için kutu içeriğinde gelen bataryayı da büyük bulduk.

Ekran

Ekran

Galaxy View'un ekranı 18.4 inç boyutunda. Bu ekran boyutuyla, az önce de bahsettiğimiz gibi bir monitör veya mini televizyon olarak kullanılabilecek cihaz, ayrıca Android işletim sistemli bir kompakt PC şeklinde de kullanılabilir. Bunun için ayrıca kablosuz bir klavye ve fareye ihtiyacınız olacak tabii.

Ekranın özelliklerinden bahsedecek olursak, karşımızda tam 18.4 inç boyutunda bir panel var. Samsung'un minik cep telefonu ekranlarında 2K ısrarından sonra elbette burada da minimum 2K'lı bir ekran görmeyi beklemedik değil. Fakat Samsung bu kez bizi adeta ters köşeye yatırdı. Karşımızdaki ekran Full HD görüntü sunuyor. Samsung yetkililerin buna güzel bir açıklaması var: "Film ve oyunlarda optimum performansı alabilmek için 1080p ekranı seçtik," diyorlar. Belki haklılar, ancak bu bizi hayal kırıklığına uğratmadı dersek yalan söylemiş oluruz. Zira yaz aylarında tanıtılan 8 inçlik Tab S2 modeli bile Full HD üstü bir çözünürlük sunuyordu.

Bunu bir kenara bırakacak olursak, ekranın görüntü kalitesi muazzam. Ekran parlaklığı ve renk doygunluğuyla ilgili söyleyecek olumsuz eleştirimiz olmayacak. Ancak ekranda parlak malzemenin kullanılması, ışıklı ortamlarda yansımalardan kaçamayacağınızı gösteriyor. Bu kadarını söyleyelim...

Ekranın 120 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu da söyleyelim ve şimdi tabletin teknik kadrosuna bakalım.

Teknik kadro

Teknik kadro

Galaxy View, Android işletim sistemiyle geliyor. Lollipop 5.1 versiyonuyla çalışan cihaz, yeni Galaxy A ailesinde yer alan Samsung yongasından güç alıyor. Exynos 7580 ile 8 çekirdekli Cortex-A53'ü sunan Galaxy View, 1.60 GHz frekansında çalışıyor. RAM hanesine baktığımızda 2 GB kapasiteyi görüyoruz. Grafik hanesinde ise Mali T720 bulunuyor. Depolama kapasitesi ise, elimizdeki modelde 32 GB kapasitesinde. Fakat microSD kart ile bunu 128 GB daha genişletebiliyorsunuz.

Bu teknik öğeler ışığında, cihazın orta-üst segment bir cep telefonuyla aynı kategoride yer aldığını söylemek güç değil. O nedenle ondan harikalar beklemek pek doğru olmayacak. Fakat mobil oyunları oynamak isteyenler için bu engel değil. Fakat burada şu ayrımı yapmak gerekiyor. Gelişmiş grafik öğelerine sahip oyunlar Galaxy View için değil. Misal biz Breakneck adında oynadığımız oyunda, cihazı grafik performansıyla pek de parlak bulmadık.

Galaxy View'un batarya performansından da bahsedelim. Cihazın 5700 mAh'lik bir batarya kapasitesi bulunuyor. Lenovo VIBE P1 cep telefonunda 5000 mAh'lik bir kapasite bulunduğunu düşünürsek, açıkçası Galaxy View gibi 18.4 inç boyutunda ve 2.5 kilogramlık bir cihazda çok daha fazlasının yer alması gerektiği açık. Öte yandan mart ayında piyasaya çıkan Samsung Galaxy Tab A 9.7 modelinde dahi 6000 mAh'lik batarya bulunuyordu. Kapasite dar, fakat bu performansa ne derece yansıyor; buna bakalım.

Galaxy View, ortalama 8 saatlik pil ömrü sunuyor. Biz cihaza uyguladığımız HD video testimizde yaklaşık olarak 9 saat civarında bir performans almayı başardık. Fakat test senaryomuzda, parlaklık orta seviyede ve ağ bağlantılarımız kapalıydı. Eğer Wi-Fi veya 3G'yi açar, parlaklığı da yükseltirseniz, bu süre daha kısalır, aksi durumda daha da uzayabilir. Bunu da söylemekte fayda var.

Sonuç olarak 8 saatlik batarya performansı fena değil. Daha geniş bataryaya yer verilse daha iyi olabilirmiş gerçi, fakat bu süre mobilite için gayet yeterli.

Multimedya

Multimedya

Samsung yetkilileri tarafından tanıtılırken "Mobil görüntüleme deneyiminde yeni jenerasyon" şeklinde nitelendirilen Galaxy View, SIM kart desteğine sahip. Böylece her an her yerden bu cihazla 3G ve 4G hızlarında internete erişmek mümkün. Bunu elbette görüntü deneyimi açısından ele almak gerekiyor. Zira Galaxy View bu anlamda kullanıcılara geniş seçenek sunuyor.

Arabirimde alt kısımda yer alan sanal butonlar arasında bulunan TV ikonuna tıkladığınızda karşınıza gelen arabirim üzerinden, Galaxy View'u bir monitör veya mini televizyon şeklinde kullanabilmenizi sağlayacak uygulamaları bir arada görebiliyorsunuz. (Bu arada aynı bölüme, ekranı sağa doğru çektiğinizde de erişebiliyorsunuz.)

Burada halihazırda YouTube, Digiturk Play, tivibu, Sfilm, bluTV, CNN, twitch, FilmBox Live ve SÇocuk bulunuyor. Elbette bunlara yenilerini katabilirsiniz. Öte yandan Netflix'in de artık ülkemizde bulunması, Galaxy View'e de yarayacak gibi görünüyor.

Bu uygulamalar üzerinden Galaxy View'le ister evde, ister ofiste veya izlemek istediğiniz herhangi bir yerde, video ve film içeriklerine geniş ekran üzerinde erişebiliyorsunuz. Galaxy View'un da yapmayı amaçladığı şey zaten bu.

Son olarak cihazın hoparlörlerinin de multimedya deneyimi destekleyecek ölçüde olduğunu ve ses kalitesini yeterli bulduğumuzu söyleyelim ve sonuç bölümüne geçerek, incelememizi noktalayalım.

Özetle

Samsung, yavaşlayan tablet pazarında Galaxy View ile farklı bir yol deneyerek çözüm arayışına girmiş gibi görünüyor. Bunda ne derece başarılı olacak bilmiyoruz, fakat Galaxy View'ün her kesimden kullanıcıya uygun olmadığı açık. Bunun sebebini cihazın fiyatının 2000 TL dolaylarında olması oluşturuyor. Öte yandan büyük ekranıyla her kullanıcıya hitap etmiyor. Fakat sonuç olarak geniş ekranlı, mobiliteye odaklanmış ve keyifli multimedya deneyimi sunan bir ürün edinmek isteyen kullanıcılar tarafından çekici bulunabileceğini düşündüğümüzü söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Hem geniş ekran, hem mobil, hem Android'li bir tablet satın almayı düşünenler Galaxy View'u yakından incelemek isteyebilirler.

Alternatifleri

Galaxy View'e alternatif olarak hepsi bir arada PC modellerini önerebiliriz. Taşınabilirliği biraz daha zahmetli olsa da bu kategori Galaxy View'e benzer yapıda ürünler bulunduruyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy View
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
69
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciExynos 7580
İşlemci Hızı1.6 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiTFT
Ekran Boyutu18.4 inç
Ekran Çözünürlüğü1920 x 1080 px
Grafik İşlemciMali-T720MP2
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera2.1 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Var
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi5700 mAH
Pil Ömrü8 saat saat
Boyutlar451 x 275 x 11.9 mm
Ağırlık2.65 gr.
Okuyucu Yorumları