850 EVO, yüksek performans sunuyor.

Samsung'un SSD ailesinin yeni üyesi 850 EVO, yüksek performans sunuyor.

CHIP Online Notu 93
  • Yüksek performans
  • Rapid mod
  • Düşük güç tüketimi
  • Garanti süresi bu üründe kısıtlanmış

SSD serisiyle dikkat çeken Samsung, geçtiğimiz günlerde yeni 850 EVO diskini tanıtmıştı. Hemen ardından disk elimize geçti ve biz de yakından inceleme fırsatı bulduk. 3 bit 3D dikey Nand (V-Nand) teknolojisine sahip olan SSD 850 EVO, yine küçük bir kasa içinde yüksek performans sunmayı başarıyor. Daha önce hatırlayacak olursanız Samsung'un SSD ailesinden 850 PRO'yu incelemiştik. Peki, 850 EVO bizlere neler sunuyor; şimdi yakından bakalım.

"Performans ve dayanıklılıkta yeni bir standart" sloganıyla satışa sunulan 850 EVO, elimizdeki modeliyle 1 TB kapasitesinde. Elbette yalnızca bu kapasiteyle satın alınmıyor. Diskin ayrıca 128, 256 ve 512 MB'lık model seçenekleri de mevcut durumda. Böylece her isteğe göre bulunabilecek olan 850 EVO, 3 bit 3D V-Nand teknolojisiyle üretilmiş. Bu özellikle birlikte daha çok dizüstü bilgisayar ve oyun amaçlı kullanılan bilgisayarlarda, son kullanıcıya hitap eden disk, yükse performansıyla dikkat çekiyor.

Yüksek performans

Samsung 850 EVO, yine 6.8 mm'lik ve 66 gramlık minik bir kasayla geliyor. SATA 6GB/s arayüzünü kullanan diskin kutusunu açtığımızda içinde Samsung'un 3 çekirdekli MEX kontrolörünü görüyoruz. Yine önceki modellerde olduğu gibi enerji tasarrufu bu modelde de dikkat çekiyor. Bu arada diskin 128, 256 ve 512 GB'lık modellerinde Samsung'un MGX kontrolörünün kullanıldığını da söyleyelim.

SSD 850 EVO da, Samsung'un önceki disklerinde olduğu gibi yüksek performans göstermeyi başaran bir disk. Hem SSD'ye hem de yüksekj kapasiteye ihtiyacı olanların beklentisini karşılayabilecek seviyede olan disk, Rapid teknolojisini destekliyor. Diski bilgisayarınıza taktıktan sonra Samsung'un resmi sitesi üzerinden Magician yazılımını indirdikten sonra aktifleştirebileceğiniz Rapid mod ile okuma ve yazma hızlarında yüksek hızlara erişilebiliyor.

Özellikle Rapid mod aktifken diskten alabileceğiniz okuma ve yazma performansı sıralı okumada 540 MB/s, sıralı yazmada 520MB/s'ye erişebiliyor. Bu arada diskin garanti süresi 5 yıl. Bu süre de uzun elbette, ancak PRO modelinde bu süre 10 yılken, EVO modelinde kısıtlamaya gidilmiş.

Özetle

Samsung SSD 850 EVO'nun incelediğimiz 1 TB'lık modeli hem yüksek kapasite hem yüksek performansı bir arada sunuyor. Geniş disk ihtiyacı ve performansa ihtiyacı olanlar yakından inceleyebilirler.

Kimler Almalı

Özellikle daha çok dizüstü bilgisayar ve oyun amaçlı kullanılan bilgisayarlarda, son kullanıcıya hitap eden disk, yükse performansıyla dikkat çekiyor.

Alternatifleri

Diskin 1 TB'lık modelinin yanında 128 GB, 256 GB ve 512 GB'lık seçenekleri de mevcut. SSD'de bu boyutun kendisi için fazla olduğunu düşünenler, diğer modelleri inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung SSD 850 EVO
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
93
Kapasite 1 TB
Arabirim SATA 6.0
Kontrolör Samsung MEX
Sıralı Okuma 540 Mb/s
Sıralı Yazma 520 Mb/s
Garanti 5 yıl
Boyutlar 100 x 69.85 x 6.8 mm
Ağırlık 66 gr.
Okuyucu Yorumları