Samsung SSD 850 Pro'yu inceledik!

Samsung'un SSD ailesinin en yeni üyesi 850 PRO, yüksek performans sunuyor.

CHIP Online Notu 93
  • Yüksek performans
  • Düşük güç tüketimi
  • Düşük güç tüketimi
  • Ucuz değil

Yeni SSD 850 serisini piyasaya süren Samsung, elbette ilk örneklerini bize de ulaştırdı. Hatırlayacak olursanız -ve hemen yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi- SSD 850 Pro'yu ilk olarak Kore'de, Samsung'un yeni modellerininin tanıtıldığı The Next SSD etkinliğinde görmüş ve hatta oradan bir de canlı yayın gerçekleştirmiştik.

Daha önce SSD 840 Pro modelini inceleme fırsatını bulduğumuz Samsung'un SSD'lerinden bu kez Pro serisinin devam niteliğindeki yeni model SSD 850 Pro, test masamızdaki yerini aldı. İsminden de anlaşılabileceği gibi tam olarak profesyoneller ve oyuncular için uygun olabilecek yapıda olan SSD 850 Pro, yüksek miktarda performans gösterebiliyor. Bu nedenle yüksek performans ihtiyacı bulunan kullanıcıların ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz SSD 850 Pro'ya şimdi biraz daha yakından bakalım.

256 GB kapasite

SSD 850 Pro, tasarımıyla birebir önceki model olan 840 Pro'nun kopyası. Yine metalik gövdeyle ve tipik tasarımla karşımıza çıkan SSD 850 Pro, farklı kapasite seçenekleriyle geliyor elbette. İncelediğimiz modeliyle 256 GB'lık kapasitede olan SSD 850 Pro, 128 GB, 512 GB ve 1 TB'lık kapasite seçeneklerine sahip.

Yalnızca 6.8 mm'lik kalınlıkta olan disk, SATA 6GB/s arayüzünü kullanıyor. Merak eden kullanıcılar için ürünün 66 gramlık ağırlıkta olduğunu da belirtelim. SSD 850 Pro'nun kutusunu açıp içine baktığımızda Samsung'un 3 çekirdekli MEX kontrolörünü görüyoruz. Önceki modelde olduğu gibi enerji verimliliği ve performans noktasında katkısıyla dikkat çelen bu kontrolör, iyi iş çıkartıyor.

V-Nand teknolojisi

Öte yandan çalışırken sıcaklığını koruyan ve aşırı ısınmanın getireceği potansiyel veri kaybını önleyen Dinamik Sıcaklık Koruyucusu özelliğine sahip olmasıyla da dikkat çeken disk, en büyük farkı ise tescilli V-Nand teknolojisiyle yaratıyor. V-Nand teknolojisi, tescilli bir dikey hücre yapısı içeriyor ve geleneksel flaş bellekte kullanılan düzlemsel Nand mimarisinin getirdiği yoğunluk sınırlamasının aşılmasında yeni bir dönemi temsil ediyor. Bu teknoloji, diske önemli ölçüde hız, dayanıklılık ve enerji verimliliği getiriyor. Bunu da hep birlikte performans noktasında görebiliyoruz.

SSD 850 Pro, yüksek hızlara erişebilen bir disk. Saniyede 550 MB'a erişen okuma ve yine saniyede 520 MB'ı gören yazma hızıyla büyük beklentisi olan kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek türden. Diskin rastgele performansı ise okuma hızlarıyla 100 bin IOPS, yazma hızlarıyla ise 90 bin IOPS noktasında.

Özetle

Yüksek okuma ve yazma hızlarına erişebilen SSD 850 Pro, serinin başarısını sürdürüyor. Performansıyla oldukça beğendiğimiz disk, 10 yıl gibi uzun bir garanti süresi sunmasıyla da başarısını kanıtlar nitelikte.

Kimler Almalı

Yeni bir ultrabook, notebook hatta düşük bir ihtimal olmakla beraber bir masaüstü bilgisayar almayı düşünüyorsanız, içinde mutlaka SSD olmasına özen gösterin. Bu noktada SSD 850 Pro'yu inceleyebilirsiniz.

Alternatifleri

SSD 850 Pro piyasaya yeni çıktığı için fiyatı biraz pahalı gelecektir. Kaldı ki rakiplerine göre biraz daha pahalı durumda. Daha ucuz seçenekler arıyorsanız önceki model SSD 840 Pro'yu önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung SSD 850 Pro
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
93
Kapasite 256 GB
Arabirim SATA 6GB/s
Kontrolör 3-core MEX
Sıralı Okuma 550 Mb/s
Sıralı Yazma 520 Mb/s
Garanti 10 yıl
Boyutlar 100 x 69.85 x 6.8 mm
Ağırlık 66 gr.
Okuyucu Yorumları