4K'lı monitör Samsung UD590 testte!

4K UHD görüntü kalitesiyle buluşan Samsung UD590, bugünkü konuğumuz!

CHIP Online Notu 86
  • 4K görüntü
  • Şık tasarım
  • 1 ms tepki süresi
  • PIP ve PBP özellikleri
  • 2 HDMI bağlantısı
  • Ekran esnek kullanım sunmuyor
  • USB portu yok
  • Dahili hoparlör yok

Samsung'un geçtiğimiz ay CES 2014 fuarında tanıttığı minimalist tasarıma sahip 4K monitörü çok geçmeden elimize ulaştı. Fuarda gördüğümüzde heyecanlanmamıza sebep olan 4K UHD teknolojisiyle donatılması bir yana, oldukça ince işlenmiş şık tasarımıyla da test masasına çok yakışan Samsung UD590, Full HD ekranlara göre 4 kat daha fazla çözünürlük sağlamasıyla fark yaratıyor.

Yavaş yavaş çevremizi sarmaya başlayan 4K televizyonlara her ne kadar aslında henüz tam olarak hazır olmasak da, monitörlerde durum farklı seyrediyor diyebiliriz. Samsung UD590'ın düşük tepki süresi ve yüksek renk oranıyla internet üzerinde dolaşırken bile keyif almanız muhtemel. Elbette monitörü yalnızca bu platformda incelemedik, oyun ve film dünyasına da daldık. Şimdi edindiğimiz izlenimleri size aktaralım...

Minimalist tasarım

Öncelikle monitörün tasarımına değinelim. İnce ve siyah renkli bir ekran çerçevesinin yanında fırçalanmış alüminyum görünümlü standıyla masa üzerinde oldukça şık duran UD590, oldukça minimalist. Çevrede menü butonları göremiyorsunuz. Menü butonlarından ziyade dört yönlü kullanabileceğiniz küçük bir navigasyon düğmesini arka yüzünde, alışılagelmiş sağ alt köşede bulunduran monitör, menü kullanımıyla dahi farklılık yaratmayı başarıyor. Bu düğmeyi kullanırken ilk etapta yabancılık çekebilirsiniz, ancak çok başarılı bir sistem olduğunu söyleyelim.

Hazır sözü açılmışken menü arayüzünden de bahsedelim. Açıldığında ekranın çok küçük bir alanını kaplayan menü arabirimi Türkçe dil desteği gösteriyor. Böylece üzerinde yer verilen tüm ayarların ne anlama geldiğini gönül rahatlığınca anlayabilir ve kullanabilirsiniz. Bazı monitörler yalnızca İngilizce dil desteği veriyor, bu nedenle UD590 kullanıcıya daha yakın olmayı başarıyor.

Farklı platformlara bağlayın

Oldukça basit bir kuruluma sahip olan monitörü saniyeler içinde çalışır duruma getirebilmeniz mümkün. Ekranı, ayrı olarak gelen stant üzerine oturtup hemen bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz. Sabit bir stant üzerinde duran ekranın pek esnek olmadığını da söyleyelim. Arkaya doğru bir miktar eğilebilen ekran, öne doğru ise duruşundan taviz vermiyor. Sabit stant nedeniyle sağa ve sola doğru dönmediği de açık.

Monitör bağlantılarını arka kısımda bulunduruyor. 2 HDMI bağlantısıyla farklı platformlara aynı anda bağlanabilen monitör, ayrıca bir DisplayPort'un da sahibi. Dahili hoparlörü bulunmayan monitörü kulaklık çıkışıyla kulaklık ve hoparlörlere de bağlayabilirsiniz. Monitörün çevresinde başka bir bağlantı bulunmuyor. Açıkçası bir USB noktasının olmaması üzücü.

Büyüleyici 4K manzarası

Şimdi monitöre biraz daha yakından bakalım. Açıkçası 4K UHD teknolojisinin vücut bulduğu ekran, neredeyse büyüleyici bir görsellik sunuyor. Siyah ve beyaz dengesi bir yana Full HD ekranla yan yana getirdiğinizde aradaki çözünürlük farkının kattıklarını görmezden gelmenize adeta imkan yok. Standart monitörlere göre 64 kat daha fazla renk sunabilen Samsung UD590, görüntü akışını büyük bir ahenkle sahneleyebiliyor.

Monitörü gündelik kullanımın yanı sıra iş ve eğlence amaçları doğrultusunda da değerlendirdik. Ekranın 28 inç boyutunda olması bir yana, toplamda 3840x2160 piksel sunmasıyla, adeta kıyıdan uzaklaşıp okyanusla buluşuyorsunuz diyebiliriz. Sadece internette dolaşırken veya aynı anda farklı pencerelerde çalışmanız gerektiği durumlarda size geniş bir pencere sunuyor. Menü arabirimi üzerinden erişebileceğiniz Picture by Picture ve Picture in Picture 2.0 özelliği ile dilerseniz ekranı bölebilir ve farklı görüntü kaynaklarını monitör üzerinde buluşturabilirsiniz.

Monitörü oyunlarda da denedik. Açıkçası sonuç çok başarılıydı. Zengin renkler bir yana 1 ms değerinde düşük tepki süresi ile akıcı bir görüntü deneyimi sunan UD590, koyu ve bulanık bir görüntüyü kolayca parlak ve net hale getirebilen oyun modu seçeneğine de sahip.

Özetle

4K UHD görüntü sunmasıyla zengin içerik üreten Samsung UD590, farklı bir deneyim yaşatıyor. UHD ile tanıştıktan sonra Full HD'nin ne denli dar olduğunu fark edebiliyorsunuz.

Tasarımı ve görüntü kalitesiyle gayet başarılı bulduğumuz Samsung UD590'ın, eğilip bükülememesiyle pek ergonomik olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca yine üzerinde USB bağlantısı bulundurmamasıyla da eleştirilebilir.

Diğer yandan görüntü kalitesiyle beğendiğimiz Samsung UD590, çift HDMI bağlantısı ve Picture by Picture ile Picture in Picture 2.0 özellikleriyle de başarılı. 4K'yla tanışmak isteyen kullanıcılara öneriyoruz. Samsung UD590'ın fiyatı ise 1699 TL.

Kimler Almalı

Samsung UD590, görüntü kalitesini terfi ettirmek isteyen kullanıcıların yakından inceleyebilecekleri bir monitör olmayı başarıyor.

Alternatifleri

4K teknolojisini üzerinde en güzel taşıyan monitör modellerinden biri de Asus PQ321Q. 31.5 inç büyüklüğünde görüntü sunan monitör aynı zamanda esnek kullanım için dönebilen ekranın da sahibi.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung UD590
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
86
Ekran 28 inç
Panel TN
Çözünürlük UHD / 4K (3840x2160 piksel)
Tepki Süresi 1 ms
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 1000:1
Yenileme Hızı 60 Hz
Görüş Açısı 170 / 160 derece
Bağlantılar HDMI (2 adet), DisplayPort, Kulaklık
Dahili Hoparlör Yok
Okuyucu Yorumları