SanDisk'in Portable SSD'sini inceliyoruz...

Piyasadaki varlıklarını her gün arttıran SSD'ler artık cebe giriyor. SanDisk Portable SSD testte!

CHIP Online Notu 84
  • Güvenlik yazılımı
  • Kolay kullanım
  • Kompakt boyutları
  • Okuma performansı
  • Yazma performansı tutarsız

SSD'ler her geçen gün piyasadaki yerini genişletiyor, düşme eğilimi gösteren fiyatlarıyla tercih edilebilirliklerini arttırıyorlar. HDD'lere kıyasla, transfer hızları ve sağlamlıklarıyla tercih edilen SSD'ler, artık bilgisayarların içinden çıkarak, harici olarak da bulunabiliyorlar. Tıpkı bugün elimizdeki SanDisk Extreme 500 Portable SSD gibi... Kompakt boyutlarıyla her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz SanDisk Extreme 500 Portable SSD, her SSD gibi sağlamlığı ve transfer hızıyla da iddialı bir model. Şimdi ona biraz daha yakından bakalım...

Kompakt ve sağlam tasarım

Kompakt ve sağlam tasarım

Elimizdeki SanDisk Extreme 500 Portable SSD, yüksek hızda veri transferiyle doldurabileceğiniz 240 GB kapasitesiyle, gezginler için ideal. Gezginden kastımız illa gezgin fotoğrafçılar olarak değil; disk, verilerini her an her yerde hızlı şekilde görebilmek veya yedeklemek isteyen mobil kullanıcılara da hitap ediyor. Fakat SanDisk'in bu ürün için hazırladığı tanıtım videosuna göre, ürünün hedeflediği kitle tam olarak fotoğrafçılar.

Kompakt boyutu ve sağlam yapısıyla göz dolduran SanDisk Extreme 500 Portable SSD, yalnızca 40 gram ağırlığında. Böylece çantanızdayken onu unutuyorsunuz. Dilerseniz onu çantanızın üzerine bağlayabileceğiniz minik bir halka da üzerine eklenmiş.

SanDisk Extreme 500 Portable SSD, kutu içeriğinde uygun bir USB 3.0 kablosuyla geliyor. Kablo ne çok kısa, ne çok uzun, uygun ölçülerde. USB 3.0 portunu bir köşesinde kapak altında bulunduran diske kabloyu bağlayarak, veri transferine hazır hale getirebiliyorsunuz. Fakat burada USB 3.0 portunun çok dar olduğu dikkatimizi çekti. Bu nedenle kabloyu diske bağlarken ve sökerken biraz zorlamanız gerekebiliyor.

Performans

Performans

SanDisk Extreme 500 Portable SSD'nin elimizdeki modeli, 240 GB kapasitesin sahip. Elbette tercihe göre 120 GB'lık farklı bir modeli daha hazırlanmış. Her iki model de USB 3.0 arabirimini kullanıyor. Bu sayede hızlı veri transferi amaçlayan disk, SanDisk'in verdiği verilere göre saniyede 415 MB okuyabiliyor, 340 MB da yazabiliyor. Elbette az sonra uyguladığımız test sonuçlarını da sizlerle paylaşacağız.

SanDisk Extreme 500 Portable SSD'yi ilk kez çalıştırdığınızda, içinde SanDisk SecureAccess adında bir güvenlik yazılımı bulunduğunu göreceksiniz. İsterseniz bu yazılımı kullanarak, diski şifreleyebiliyor ve verilerinizi güvenceye alabiliyorsunuz.

Diskin kapasitesinin 240 GB olduğunu söylemiştik. Ancak kullanılabilir alan 223 GB dolaylarında. Bunu da söyledikten sonra diske uyguladığımız ölçümlemeleri sizlerle paylaşabiliriz. Ancak önce SanDisk Extreme 500 Portable SSD'yi test ettiğimiz sistemimizin detaylarını paylaşalım.

İşletim Sistemi: Windows 10
İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
Anakart: Asus X99-A
Bellek: Kingston HyperX Predator DDR4 (4GBx2)
Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
Depolama: WD Blue 1 TB
Depolama: SanDisk Extreme 500 Portable SSD 240 GB
Ekran Kartı: MSI R9 390X Gaming 8G
Monitör: Philips 288P6
İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C

Bu önemli, çünkü SanDisk'in verdiği bilgiye göre, Extreme 500 Portable SSD'nin performansı disk kapasitesi, sistem performansı, işletim sistemine göre değişiklik gösterebiliyor. SanDisk Extreme 500 Portable SSD'ye bizim sistemimizde uyguladığımız CrystalMark Benchmark testine göre, saniyede 410 MB sıralı okuma ve 200 MB sıralı yazma performansı gösterdi. Testi, 2 GB'ta tekrarladığımızda bu defa da 411 MB ile 199 MB sonucuyla karşılaştık. Yani her ne kadar okuma noktasında SanDisk'in verdiği sonuca yakın performans izlesek de, yazma noktasında aynı sonucu alamadık.

Diğer yandan Extreme 500 Portable SSD'yi, yakın rakibi 250 GB'lık Samsung T1 ile kıyaslarsak, T1'in performans noktasında Extreme 500'den önde olduğunu söyleyebiliriz. Zira Samsung T1'in aldığı sonuçlar okuma noktasında 440 MB, yazma noktasında ise 290 MB'ları bulabiliyor. Fakat öte taraftan, Extreme 500 Portable SSD daha ucuz.

Özetle

SanDisk Extreme 500 Portable SSD, kompakt ve dayanıklı yapısıyla her an yanınızda bulundurabileceğiniz bir taşınabilir SSD. Öte yandan performansıyla da 2.5 inçlik taşınabilir diskleri geride bıraktığı açık. Her ne kadar sınıfının lideri olmasa da, tercih edilebilir bir ürün. Peki, ne kadar? SanDisk Extreme 500 Portable SSD'nin fiyatı 550 TL dolaylarında, fakat şu an hepsiburada.com'daki bir kampanya neticesinde 350 TL'lere düşmüş durumda. Bu nedenle fiyatıyla uygun bulduğumuz cihaz, yakından incelenmeyi hak ediyor.

Kimler Almalı

Gezgin fotoğrafçılar ve mobil kullanıcılar için uygun bir disk olan SanDisk Extreme 500 Portable SSD, verilerini her an yanında bulundurmak ve transfer noktasında hız arayanlar tarafından satın alınabilir.

Alternatifleri

SanDisk Extreme 500 Portable SSD'den, alanında daha yüksek performans veren bir cihaz arıyorsanız Samsung Portable SSD T1'e de bakabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli SanDisk Extreme 500 Portable SSD
Ürün Markası Sandisk
CHIP Online Notu
84
Arayüz USB3.0
Kapasite 240 GB
Okuma Hızı 415 MB/s
Yazma Hızı 340 MB/s
Ağırlık 40 gr.
Okuyucu Yorumları