Sapphire Radeon RX 470 testte!

AMD'nin fiyat/performans oranıyla dikkat çeken 400 serisinin ortanca üyesi RX 470 testte!

CHIP Online Notu 76
  • Kaliteli tasarım
  • Backplate
  • Sessiz çalışıyor
  • Full HD performansı
  • VR'a uygun değil
  • RX 480 fiyatıyla daha cazip

Hatırlarsanız kısa bir süre önce AMD'nin 400 serisi ailesinin tepe modeli Radeon RX 480'in detaylı testini gerçekleştirmiştik. Bu defa da ailenin ortanca üyesi RX 470'i değerlendireceğiz.

AMD, RX 400 serisiyle iyi bir işe imza attı. Kartlara biçtiği fiyatla da oyun severlerin bütçesini sarsmamayı başaran AMD, daha önce incelediğimiz RX 480'i 1000 TL civarında pazara sunmuştu. Elimizdeki bu kart da fiyatıyla 850 TL civarına temin edilebiliyor. Evet, arada çok az fiyat farkı var. Bu durumda hangi kartı tercih etmeli sorunun yanıtını, incelememizin ilerleyen adımlarında vereceğiz.

Bir süredir elimizde olan kartla, pek çok oyun oynadık, sentetik test sonuçları aldık. Onlara geçeceğiz, ama önce kartın mimarisine, teknik kadrosuna ve elbette tasarımına bakalım.

Tasarım ve mimari

Tasarım ve mimari

Radeon RX 470, elimizdeki modeliyle tek fanlı bir tasarıma sahip. Sapphire, Nitro modellerinde çift fanlı bir tasarımı gözetirken, bu modelde referans tasarımın hatlarına sadık kalmış. Arka yüzde bir backplate mevcut. Bunun olması büyük artı, zira bu sayede kartın serin çalışması sağlanıyor. Ayrıca yine bu sayede kartın arkasındaki devre kartı açıkta kalmadığı için, zarar görmesi de önleniyor.

Yapı itibariyle tok görünen ve daha sade tasarımlardan hoşlanan kullanıcılara istediğini veren kart, üst tarafta 6 pinlik güç bağlantısını bulunduruyor. Evet, bu, bize kartın düşük güç tüketimi ihtiyacı duyduğunu gösteriyor.

Kartın bağlantıları arasında da 1 HDMI 2.0b ve 3 DisplayPort 1.4 yer alıyor.

Radeon RX 470, elbette Polaris mimarisinin bir üyesi. 14 nm FinFET üretim sürecinin temel alındığı ekran kartı, watt başına performans konusunda iyi iş çıkartıyor. Ancak bu kartı satın alıp 2K ve 4K oyunları yüksek grafik ayarlarında oynayacağını düşünenleri uyaralım: 470 buna uygun değil. Radeon RX 470, Full HD için uygun bir kart. Eğer 2K'yı rahat oynayıp 4K'ya göz kırpmak istiyorsanız, o halde Radeon RX 480 sizin için daha uygun bir tercih. Zaten fiyat olarak da Radeon RX 480 daha avantajlı durumda. O nedenle biz, iki kart arasında Radeon RX 480'i öneriyoruz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Radeon RX 470'in teknik kadrosuna bakarsak, az önce de söylediğimiz gibi 14 nm mimarinin yanı sıra, AMD FreeSync, DirecX12 ve Vulkan API desteği olduğunu görüyoruz. Bu arada elimizdeki kart 4GB kapasitesinde. Elbette bellek türü olarak GDDR5 kullanılıyor.

2048 Stream Processors'e sahip olan kart, 256 bit bellek arayüzünü kullanıyor. Saat frekansıyla 932 MHz ila 1216 MHz sunan kart, 224 GB/s toplam bellek bant genişliğinin de sahibi.

Şimdi bunları da söyledikten sonra lafı fazla uzatmadan artık karta uyguladığımız sentetik testlerimize ve oyun performansına bakalım. Ama önce her zaman olduğu gibi test sistemimizin detaylarını da sizlerle paylaşalım.

CHIP Online Test Sistemi
İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
Anakart: Asus X99-A
Bellek: Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz (8GBx2)
Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
Depolama: WD Blue 1 TB
Ekran Kartı: Sapphire Radeon RX 470
Monitör: Philips BDM3275UP 4K
Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C
Radeon Sürümü: 16.9.1
Vulkan Sürümü 1.3.0
Vulkan API Sürümü 1.0.2.1
Windows Sürümü: Windows 10 (64-bit)

Performans

Performans

Evet, tabloyu da gördükten sonra şimdi artık testlere geçebiliriz. RX 470'e sırasıyla Ashes of the Singularity (DirectX12), Thief, Hitman, Deus Ex ve Total War: Warhammer benchmark testleri uyguladık. Grafik detayları olarak ise, Full HD çözünürlük ve en üst ayarları gözettik. Şimdi hep birlikte sentetik testlere göz atalım. (Sentetik testleri, hemen yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.)

Sentetik testlerde de görüldüğü gibi, Radeon Rx 470, Hitman'de 20 ila 30 FPS arasında oynuyor, Thief'te yine 30 FPS alıyor. Daha güncel oyunlar olan Deus Ex'te ise ortalama 26.7 FPS üreten kart, Total War: Warhammer'daysa 20 FPS'ye kadar dayanıyor. Peki, gerçek zamanlı sonuçlar neler? Bunun için de kartı Deus Ex: Mankind Divided ve DOOM'da koşturduk. Şimdi bakalım RX 470, burada nasıl bir oyun performansı sunuyor? (Oyun testini, hemen yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.)

DOOM'da, Ultra detaylarda ve Full HD grafik değerlerinde ortalama 70 FPS alan kart, akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. Hemen ardından baktığımız Deus Ex: Mankind Divided'da da yine en üst grafik ayar düzeninde ve Full HD çözünürlükte 30 FPS civarında bir performans sergileyen kart, burada birkaç ayarı Ultra'dan, High'a çektiğinizde FPS kazanımı sağlayabiliyor.

Özetle

Evet, Radeon RX 470 için kısaca, bütçesi 1000 TL'ye kadar olan oyun severlerin ekran kartı yakıştırmasını yapabiliriz. Performans sonuçlarında da gördüğümüz gibi, Full HD çözünürlükte ve üst gömlek grafik düzeninde rahat bir oyun deneyimi sunan kart, elbette Deus Ex gibi yeni oyunlarda, 30 FPS üstü için birkaç detayı aşağı çekmenize ihtiyaç duyuyor. Bu arada kartın fazlasıyla sessiz çalıştığı bilgisini de verelim. Elbette bunda tek fanlı tasarımın da önemi büyük.

Radeon RX 470'i piyasada 850 TL civarında fiyat etiketiyle bulabildiğiniz bilgisini de verelim ve artık incelememizi burada noktalayalım.

Kimler Almalı

1000 TL'ye kadar bütçesi olan ve Full HD çözünürlük benim için yeterli diyen oyun severler, RX 470'ten memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

Çok az bir fiyat farkına Sapphire AMD Radeon RX 480 Nitro+'ı edinmenizi tavsiye ederiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sapphire Radeon RX 470
Ürün Markası Sapphire
CHIP Online Notu
76
Mimari 14nm FinFET
Stream Processors 2048
Clock Speed (Base) 932 MHz
Clock Speeds (Boost) 1216 MHz
Memory Size 4 GB GDDR5
Memory Interface 256 bit
TDP <150W
AMD FreeSync Var
DirectX 12 Var
Power Connectors 6-pin x 1
Connectors 3 x DisplayPort (1.4), 1 x HDMI (2.0b)
Okuyucu Yorumları