İhtiyaç duyduğunuz yüksek hız.

Seri fotoğraf ve yüksek çözünürlükte video çekimi için ideal depolama seçeneklerinden biri.

Silicon Power CF1000X İnceleme
CHIP Online Notu 83
  • Yüksek okuma ve yazma hızı
  • Ömür boyu garanti
  • Modası yavaş yavaş geçiyor.

Yüksek hız ve kapasite avantajlarıyla gündemi uzun bir süre işgal eden CF (Compact Flash) hafıza kartları, yerini yavaş yavaş SD (Secure Digital) standardına bırakmaya başladı. Özellikle profesyonel seviyedeki DSLR fotoğraf makinelerinin vazgeçilmezi olan CF kartların kan kaybetmesindeki en önemli nedense SD kartların çok daha hızlı bir şekilde gelişmesine bağlı olarak kapasite ve düşük hız dezavantajlarını geride bırakması. Yine de CF standardı üst seviye bazı makinelerde sürdürülüyor ve hatta profesyoneller tarafından halen avantajlı olduğu savunuluyor. Özellikle teknik açıdan bakıldığında CF kartların birim zamandaki en düşük yazma hızı genel olarak SD'deki standartlara göre daha yüksek.

Önemli bellek üreticilerinden biri olan Silicon Power, son olarak CF bellek kartı ailesine CF1000X ailesini kazandırdı. Ailedeki modeller 16 GB, 32 GB, 64 GB ve 128 GB'lık seçeneklere sahip. 128 GB'lık seçeneğin özellikle yüksek kapasiteye ihtiyaç duyanlar için önemli bir seçenek olduğunun altını çizmeliyiz. 16 GB ve 32 GB'lık seçeneklerin üretiliş nedeniyse birçok fotoğrafçının birden fazla bellek kartı kullanarak çekimlerini güvenli bir ortamda saklamak istemesinden kaynaklanıyor. Ömür boyu garantili olarak satışa sunulan Silicon Power CF1000X ailesindeki hız değeri ise model adından da anlaşılabileceği gibi 1000X gibi yüksek bir seviyede. UDMA 7 desteğiyle saniyede 150 MB'a kadar veri aktarım hızına sahip olan bellek kartları özellikle yüksek çözünürlükte yapılan seri fotoğraf çekimlerinde ve üç boyutlu yüksek çözünürlüklü –veya yüksek kare hızıyla çekilen- videoların kaydında zaman kazandırıyor.

Silicon Power CF1000X'in avantajlı olduğu nokta her koşulda saniyede 20 MB'lık veri yazma hızını garanti etmesi. Böylece ideal çalışma koşulları sağlanmasa bile ve bellek kartı dolmaya başladığında olası performans sorunlarının olmayacağı kesinleşiyor. Yaptığımız testlere göre USB 3.0 arabirimini destekleyen bir bellek kartı okuyucu ile saniyede 70-80 MB arasında değişen ortalama yazma hızı elde ettik ki gayet yeterli bir sonuç.

Özetle

CF kartlara olan ihtiyaç günümüzde artık oldukça kısıtlı bir kesimin gündeminde. Belki de birkaç yıl sonrasında SD kartların gelişimine bağlı olarak CF standardı tamamen hayatımızdan çıkabilir. Mevcut fotoğraf makinenizde CF standardına destek veriliyorsa düşük kapasiteli bir model alabilirsiniz. Her geçen yıl birçok gelişme olduğundan önümüzdeki yıllarda daha yeni bir CF alabilir veya tamamen SD'ye geçebilirsiniz. CF tercihiniz için Silicon Power CF1000X oldukça iyi bir model.

Alternatifleri

CF kartlar için model seçenekleri ne yazık ki SD standardında olduğu gibi fazla değil. Piyasada araştırma yaptığınızda karşınıza Silicon Power CF1000X'dan daha yavaş ve hızlı seçenekler çıkacaktır ancak dediğimiz gibi dikkatli hareket etmeniz faydanıza.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Silicon Power CF1000X
Ürün Markası Silicon Power
CHIP Online Notu
83
Kapasite 32 GB
Hız 1000X
Hata Kodu Düzeltme (ECC) Var
Okuyucu Yorumları