Sony Cyber-shot DSC-QX10'u test ettik!

Lens boyutlarına tam bir kamerayı sığdıran Sony Cyber-shot DSC-QX10'u test ettik!

CHIP Online Notu 87
  • Yenilikçi konsept
  • Kolay ve eğlenceli kareler
  • Küçük ve kullanışlı
  • Fotoğraf kalitesi
  • Kısa pil ömrü
  • Karlanma

Sony tarafından geliştirilen ve lens boyutlarına tam bir kamerayı sığdırmayı başaran Cyber-shot DSC-QX10 test merkezimizdeydi. Sony'nin yeni Cyber-shot QX10 kamera modülü, fotoğrafçılıkta yeni bir çığır açabilecek türde bir ürün olarak dikkat çekiyor. Kompakt lense yakın boyutlarına rağmen zoom lensi, resim sensörü ve tüm teknolojiyi rahatça taşınabilir bir gövdeye sığdıran modülün tam donanımlı bir kameradan eksiği yok. Peki Cyber-shot QX10'u nasıl kullanıyoruz ve bizlere neler sunuyor? Şimdi daha yakından inceleyelim.

Minik dev

Sony Cyber-shot DSC-QX10, aslında firmanın WX200 modelinin sıkıştırılarak küçük bir alana sığdırılmış sürümü. Makine, 18 megapiksel çözünürlük ve 10x zoom'u (25-250mm, küçük resim) mini boyutları içerisine sığdırmayı başarmış. Bu küçük cihaz Wi-Fi üzerinden akıllı cebiniz veya tabletinizle iletişim kurabiliyor. Android market üzerinden indireceğiniz PlayMemories Mobile uygulaması üzerinden cep telefonunuz ile çalışan QX10, bağlantıyı ilk kurmak istediğinizde sizden bir şifre girmenizi istiyor. Bu şifre cihazın pil kapağının altında yazıyor. Eşleştirmeyi yaptıktan sonra kamera hemen hazır hale gelebiliyor.

Kamera uygulaması, ayarlar için bir denetim masası ve kamera ekranı olarak çalışıyor. Modül üzerinde bir zoom kaydırağı ve microSD kart slotu da bulunuyor.

Nasıl kullanılıyor?

Sony Cyber-shot DSC-WX200'ün cebinize sığacak şekle küçültülmüş bu modeli, orijinal cihazın lensinden sadece biraz daha büyük. QX10'da bir vizör de yok ancak onu akıllı cebiniz ve tabletinizle kullanabiliyorsunuz. Modül, ücretsiz uygulama "PlayMemories Mobile" ile Wi-Fi üzerinden telefonunuza bağlanıyor. NFC'ye sahip Android'li cepler ise modülü bir saniye bile geçmeden eşleştirebiliyorlar. iOS 4.3 ve üzerini kullananlar ise her defasında Wi-Fi ayarlarını yapmak zorundalar.

Cihazı telefonunuz veya tabletinizle eşleştirdikten sonra artık bir vizöre sahip oluyorsunuz. Cebinizin veya tabletinizin ekranındaki gecikme ihmal edilebilecek kadar düşük. Ancak eleştirebileceğimiz birkaç nokta var: Odak noktasını ekrana dokunarak ayarlamanız, beyaz dengesi ayarlarını yapmanız ve çözünürlük değiştirmeniz mümkün değil. ISO ve daha birçok ayarı kurcalamanız ise mümkün. Fotoğrafların modül üzerinde mi, yoksa microSD kart üzerinde mi depolanacağını da seçebiliyorsunuz.

Resim kalitesi iyi ancak karlanma çok

Sony'nin DSC-QX10'un teknolojisini biraz daha parlatabileceğini düşünüyoruz. Modül, DSC-WX200'ün artı ve eksi yanlarını neredeyse tamamen üzerinde taşıyor. 18 megapiksellik sensör, resim başına maksimum 1.836 çizgi çiftinden 1.340'ını tetikleyebiliyor. Ancak DSC-WX200, 100 çizgi çifti daha fazla yakalayabiliyor.

QX10'un karlanma performansı da daha kötü. Modülle gün ışığında çektiğiniz fotoğraflardaki pikselleri monitörünüzde görebiliyorsunuz. 1,440 x 1,080 piksel ve 12mbit/sn'de çektiğiniz videolar, bulanık görünebiliyor.

Bu eksiler bir yana, QX10'u büyük oranda beğendiğimizi söyleyebiliriz. 10x'lik zoom lensi, küçük resimde beklendiği gibi 25 - 250mm'lik odak mesafesini kapsıyor. Lenste ton sorununa da rastlamadık. Pil ömrünü ise nispeten kısa bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Özetle

DSC-QX10, Wi-Fi ve NFC yoluyla cep telefonunuzla bağlanan, onun kamerasını geliştirmeye yönelik yenilikçi bir çözüm. QX10'un resim kalitesi, orijinal modeli DSC-WX200'ün seviyesine tam olarak ulaşamasa da cep telefonunuza 10x zoom gibi üstün bir yetenek kazandırıyor.

Kimler Almalı

Fotoğrafseverler tarafından ilgi çekici bulunabilecek olan DSC-QX10, özellikle mobil fotoğrafçıların beğenisini kazanacaktır.

Alternatifleri

QX10 için gerçek bir alternatif arıyorsanız, size daha güçlü işlevler sunan Sony Cyber-shot DSC-QX100'ü öneriyoruz. Ancak bu modül size elbette daha pahalıya mal olacak. Aradığınız sadece iyi bir kameraya sahip bir cep ise, Lumia 1020'nin 41 megapiksellik sensörü size yetecektir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Cyber-shot QX10
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
87
Kamera sınıfı Kamera modülü
En yüksek çözünürlük 18.2 megapiksel
Çözünürlük 4,896 x 3,672 piksel
Video resolution 1,440 x 1,080 piksel
Resim sensörü boyutu 1/2, 3 inç
Resim sensörü türü CMOS
ISO aralığı 100-12,800
Optik zoom 10x
Minimum odak mesafesi 25 mm
Maksimum odak mesafesi 250 mm
Bağlantılar Wi-Fi, NFC, USB
Okuyucu Yorumları