Gezgin fotoğrafçılara özel.

Fotoğraf makinenizi yanınıza alıp kendini yollara vuranlardansanız bu deneyim hoşunuza gidecek.

Sony DSC-HX300 İnceleme
CHIP Online Notu 90
  • 50x optik zoom
  • DSLR deneyimi sunması
  • SteadyShot teknolojisi
  • Ekran sağ ve sola dönmüyor

Kompakt fotoğraf makinesi kategorisine DSC-HX300 ile farklı bir bakış açısı getiren Sony, DSLR keyfini kompakt fotoğraf makinesine taşımak isteyenleri sevindirecek türde bir cihazla karşımızda. Ele iyi bir şekilde oturan bir gövdeye sahip olan DSC-HX300, plastik bir malzemeyle kaplanmış. Üzerindeki tuş takımları ve manuel dairesiyle rahatlıkla kullanılabilen HX300, üzerinde 3.0 inç büyüklüğünde bir ekran taşıyor. TFT-LCD tipinde olan ve yukarı aşağı yönlere doğru kıvrılabilen ekran, sağ ve sol yönlere ise ne yazık ki dönemiyor. Bu arada ekranın dokunmatik desteği göstermediğini de söyleyelim. Üst kısmında gizlenmiş dahili bir flaş bulunduran makine, bir tuş vasıtasıyla flaşı kolayca ortaya çıkartabiliyor. Yine aynı şekilde gövdesinde kırmızı bir tuş bulunduran DSC-HX300, bu tuş ile aniden video kaydı başlatabilmenize olanak tanıyor. Elbette cihaz asıl farkı, hem tasarıma hem performansına büyük katkı sağlayan ve DSLR fotoğraf makinelerine benzemesine imkan tanıyan 24– 1200 mm'lik Carl Zeiss objektifiyle yaratıyor. HX300'ü DSLR'lardan ayıran en önemli özellik ise değişmeyen, sabit bir lense sahip olması.

DSLR fotoğraf makinelerinden alışık olduğumuz gibi bir yapıda olan Carl Zeiss objektif ile 50x optik zoom desteği sunan HX300, 20.4 megapiksel değerinde Exmor R CMOS sensör tipine sahip. Özellikle optik zoom konusundaki başarısıyla doğa fotoğrafçılığına oldukça yatkın olan HX300, yüksek yakınlaştırma derecelerinde çekim yaparken stressiz kompozisyon yaratabilmeniz için Optik SteadyShot teknolojisini bulunduruyor. Bu sayede fotoğraf veya video çekimleriniz sırasında ince titremelere dek iyileştirme beceresi gösteren DSC-HX300, çok iyi sonuçlar almanızı sağlıyor. Ancak yine de yüksek yakınlaştırma değerlerinde tripod kullanmanız iyi olacaktır. Yetersiz ışık koşullarında dahili flaşıyla sorunları rahatlıkla aşabilmenize de olanak tanıyan DSC-HX300, özellikle otomatik modlarıyla harika sonuçlar üretebiliyor. Bu sayede DSC-HX300'e hemen uyum sağlayabiliyorsunuz. Işık ve pozlama seviyelerini manuel ayarlamak içinse P / S / A / M modlarını kullanarak diyafram açıklığı ile deklanşör hızının yanında daha pek çok ayarı da yapılandırabilirsiniz.

Harika fotoğrafların yanında 50 FPS değerinde Full HD video kaydı da yapabilen DSC-HX300'ün panoramik fotoğraflar çekebildiğini de söyleyelim. HX300 ile ilgili değinmemiz gereken diğer bir konu ise küçük bir buton vasıtasıyla görüntüyü LCD ekran ve vizör arasında aktarabilmeniz. Böylece DSLR havasını tasarımının yanında kullanımıyla da fazlasıyla hissettiren DSC-HX300, özellikle fotoğraf makinesini yanına alıp doğaya karışmayı sevenler tarafından beğeniyle karşılanacak türde. DSC-HX300'ün bize iletilen fiyatının 1.299 TL olduğunu da söyleyelim.

Özetle

Muhteşem Carl Zeiss objektifi ve yüksek zoom değeriyle performans olarak beklentileri karşılayan DSC-HX300, 1200 mm'lik odak uzunluğu ile uzakları yakın ediyor. DSLR deneyimi yaşayabilmenizi sağlayacak olan DSC-HX300, SteadyShot teknolojisi ve 20.4 megapiksel Exmor R CMOS sensörüyle de yakından incelenmeli.

Alternatifleri

Sony, yine H serisi altında objektif değiştirmeden yüksek zoom olanağı sağlayan farklı modeller de içeriyor. Dilerseniz onları da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony DSC-HX300
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
90
Çözünürlük 20.4 MP
Objektif Carl Zeiss Vario-Sonnar 24 mm – 1200 mm
Ekran 3.0 inç TFT-LCD (Döndürülebilir)
ISO 80 - 12800
Depolama SD, SDHC, SDXC
Ağırlık 650 gram
Okuyucu Yorumları