Sony FDR-AXP35'le 4K video mu? İnceliyoruz...

4K video üretmek isteyenler Sony FDR-AXP35'le mutlu olabilir mi? İncelememizde cevabını arıyoruz...

CHIP Online Notu 91
  • 4K görüntü kalitesi
  • Görüntü sabitleme özelliği
  • Wi-Fi ve NFC
  • Çekim özellikleri
  • Pil ömrü
  • Kompakt yapı
  • Projektör fiyat arttırıyor
  • Düşündüren fiyatı

4K çözünürlüğün kendini en çok hissettirdiği nokta kuşkusuz televizyon alanı. Her ne kadar 4K yayınlara geçmemiş olsak ve içerik bulmakta zorlansak da 4K televizyonlar büyük ilgi görüyor. Şu an yeni televizyon satın alan pek çok kişi, bir nevi geleceğe hazır olmak adına -diğer bir tabirle seneye de giymek için- televizyonu 4K panellerden seçiyor.

Görüntünün tüketim noktası tamam, peki üretim noktasında işler nasıl? İş üretim noktasına geldiğinde, 4K video kameralar doğal olarak el yakıyor. Bugün inceleme konumuz olan Sony'nin FDR-AXP35 modeli de bunlardan biri. Kamera, belki kategorisi için uygun fiyatlı ürünlerden biri, fakat satıştaki yaklaşık 4 bin TL'lik fiyatıyla erişilmesi de bir hayli güç. Peki, AXP35 bu fiyatının karşılığını veriyor mu? Bu incelememizde bunun yanıtını arayacağız...

Kompakt boyuta 4K

Kompakt boyuta 4K

Sony'nin AXP35 video kamerası, geçtiğimiz yıl CES 2015'te kendini göstermişti. Bundan bir yıl öncesinde tanıtılan AX100'e kıyasla yüzde 30 daha küçük ve yüzde 20 daha hafif olan AXP35, ayrıca eklenen yeni özelliklerle de fazlasıyla dikkat çekici bir model olmayı başarıyor. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak ilk etapta biraz tasarımından ve ilk dikkat çeken noktalarından bahsedelim.

AXP35, 4K video yeteneğini kompakt boyutlarda sunan kamera, ergonomisiyle gayet rahat, tasarımıyla fazlasıyla konforlu ve şık bir kamera. Ön yüzünde 29,8 mm ZEISS Vario Sonnar T lens bulunduran kamera, arka yüzünde bir elektronik vizörle bizleri karşılıyor. Açılan kapağı altında da 3 inç boyutunda bir LCD ekran sunan kamera, ekranda dokunmatik özelliği de getiriyor. Bu sayede dokunarak menüler arasında rahat dolaşım imkanı mevcut.

Kameranın önünde yer alan manüel halka ile yakınlaşma, netleme, pozlama, deklanşör hızı, beyaz dengesi geçiş modunu kontrol etmek mümkün. Halkaya ilgili ayarları atamak için hemen altındaki Manual butonu kullanabiliyorsunuz.

Bağlantılara gelecek olursak, kameranın fiziksel bağlantıları arasında HDMI, kulaklık, mikrofon (dahili mikrofonu da var) ve USB bulunuyor. Halihazırda mini USB kablosuyla USB üzerinden şarj olabilen kamera, öte yandan elbette bir güç adaptörünü de bizlere sunuyor.

Kameranın 64 GB'lık dahili hafızası mevcut durumda. Böylece bellek kartı yoksa da kamerayı kullanabiliyorsunuz. Bu durumda içerikleri USB yoluyla PC'ye aktarabilirsiniz. Yine HDMI bağlantısıyla da 4K videoları hızlıca 4K televizyonda oynatma imkanı da elinizde.

Görüntü oynatmaktan bahsetmişken, AXP35'i özel yapan nedenlerden biri de üzerinde yer alan dahili projektörü. Çektiğiniz videoları bu projektörü kullanarak direkt kamera üzerinden duvara yansıtabiliyorsunuz. Evet, bu özellik kameraya farklı bir hava katıyor, fakat fiyatını da yükselttiği apaçık ortada.

Geniş yetenekler

Geniş yetenekler

AXP35, profesyonel çekime yakın ölçüde video kaydı yapmak isteyenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek kalitede çalışıyor. 4K formatında 100Mbps kayıt yapabilmeniz mümkün. Ortaya çıkan sonuçlar da gerçekten kameranın fiyatının hakkını verecek ölçüde. 7,76 mm arka ışıklı Exmor R CMOS sensörüyle, f 1,8 diyafram açıklığı ve 10x'e kadar optik zoom gibi yeteneklerin sahibi olan kamera, 100Mbps 4K video kaydının yanında titremelere karşı direnciyle de fazlasıyla iyi. Balanced Optical SteadyShot özelliğiyle görüntüyü sabitleyebilen AXP35, optik zoom'a girdiğinizde dahi bu yeteneğini konuşturabiliyor. Ek olarak netleme hızının güzel olduğunu söyleyelim.

AXP35 ile farklı modlarda çekimler yapabiliyorsunuz. Bu da video kameranın kullanım alanını genişletiyor. Bizim en beğendiğimiz çekim özelliklerinden biri gece çekimi oldu. Normal gece çekimlerinde de halihazırda başarılı olan kamera, ek gece çekim moduyla ortam tamamen karanlık olsa dahi iyi seviyede görüntü verebiliyor.

Kameraya yönelik aldığımız notlar arasında bir de fotoğraf kalitesi bulunuyor. AXP35, 20 MP çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor, fakat bu cihazın asıl işinin video çekmek olduğunu hatırlatmakta fayda var. O nedenle fotoğraf kalitesi konusunda çok iddialı olmadığını söylemek gerek.

AXP35'in yetenekleri arasında Wi-Fi ve NFC gibi kablosuz bağlantılar da yer alıyor. NFC'yi kullanarak hızlıca telefonunuzu eşleştirebiliyor ve kameranın görüntülerini telefonunuza aktarabiliyorsunuz.

Son olarak 1960 mAh kapasitesinde bataryaya sahip olan AXP35'in pil ömrünün de gün içinde iyi dayandığını sözlerimize ekleyelim.

Özetle

Sony, AXP35 modeliyle AX100'e iyi bir devam ürünü sunuyor. 4K video kalitesiyle fazlasıyla beğendiğimiz kamera, gelişmiş yetenekleriyle de bir hayli çekici. Her ne kadar projektör özelliğini çok tutmasak da, o da kamerayı farklı kılan bir noktayı oluşturuyor. Kameranın fiyatının her kullanıcıya uygun olduğunu söylemekse açıkçası zor. Piyasada yaklaşık 4 bin TL civarında bir fiyat etiketiyle bulunabiliyor. Evet, yetenekleriyle parasının hakkını veriyor, fakat herkese de uygun değil.

Kimler Almalı

4K video kaydı yapmak ve piyasadaki muadillerden farklı olarak ek özelliklere de sahip olmak isteyen kullanıcılar Sony FDR-AXP35'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Sony FDR-AXP35'e alternatif olarak daha uygun fiyatlı bir 4K kamera olarak Panasonic HC-VX870'i de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony FDR-AXP35
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
91
Sensör Tipi 7,76 mm (1/2,3 tipi) arka ışıklı Exmor R CMOS
Objektif Tipi ZEISS Vario-Sonnar T
Efektif Piksel 8,29 MP (16:9)
Filtre Çapı 52 mm
Diyafram Açıklığı F 1,8 - F 3,4
Ekran 3 inç Xtra FineLCD
Video Çözünürlüğü 3840x2160/30p, 1920x1080/60p
Optik Zoom 10x
Video Formatı MPEG4-AVC / H.264, MP4
Bağlantılar HDMI, kulaklık, microUSB, kompozit, Wi-Fi, NFC
Okuyucu Yorumları