Sony'nin yeni wallkman'i testte!

Sony, yeni walkman'iyle yüksek kalitede müziği cebinize getiriyor!

CHIP Online Notu 88
  • Seslerde kusursuz detay
  • Mükemmel baslar
  • Geniş dosya formatı desteği
  • Sağlam ve şık tasarım
  • Uzun pil ömrü
  • Eski bir Android sürümüne sahip
  • Video için yetersiz ekran
  • Nispeten yüksek fiyat

Bazıları için 2300 TL'lik bir müzik çalar çılgınlık gibi görünebilir. LG G4, Samsung Galaxy S6 ve hatta Sony'nin kendi Xperia Z3'ü bile yüksek çözünürlüklü müzik desteği sunarken yanınızda ekstra bir cihaz daha taşımak elbette tamamen kişisel bir tercih. Ancak, tabii ki bu desteği sunuyor olsalar da hiç biri Sony NW-ZX2 ile aynı ligde değil ve sadece evde değil hareket halindeyken de gerçekten üst seviye ses kalitesi beklentisi içinde olan müzikseverler için sahip olunması gereken bir cihaz.

Malzeme kalitesi de sunduğu ses kadar iyi

Sony'nin bu yeni walkman'i ses kalitesine gelmeden daha elinize aldığınız ilk andan itibaren dengeli ağırlığı, kaymayı engelleyen elit, dokulu arka paneli ve siyah kaplaması ile de kalitesini hissettiriyor. Tüm kontroller cihazın tek bir kenarında sıralanmış ve fonksiyonlarına göre de farklı büyüklüklere sahipler. Bu şekilde cihazı çantanızdan ya da cebinizde çıkartmadan el yardımı ile kolayca kullanabiliyorsunuz. Bu sebeple şekillenen oldukça büyük ses tuşlarına benzer şekilde ses girişi de cihazın altında ve kolay bulunabilir şekilde tasarlanmış. Sony'nin kendine has WM-Port şarj girişi ise bize göre bir eksi. Bu durumda kablonuza kaybolmaması için iyi sahip çıkmanız gerekiyor. ZX2'nin bir önceki nesile göre en büyük artısı ise bir microSD kart yuvasına da sahip olması. Şarkı başına 1GB'ı geçen dosya boyutları düşünüldüğünde bu gerçekten büyük bir avantaj.

Sadece müzik dinleyecekseniz bir sorun değil ama..

Sadece müzik dinleyecekseniz bir sorun değil ama..

Sony'nin Walkman'i Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemi ile geliyor. En son 5.2 sürümüne sahip olmaması bir eksi gibi dursa da bu cihazı kullanırken mantıken zamanınızın neredeyse tamamını müzik uygulaması içinde geçireceğiniz için aslında pek de eksikliğini hissetmiyorsunuz. Üzerindeki 4 inçlik dokunmatik ekran cep telefonlarındaki gibi hızlı cevap vermiyor olsa da görevini yerine getirdiğini söyleyebiliriz. 33 saatlik pil ömrü standart MP3 dosyaların çalınması durumunda 60 saate kadar çıkabiliyor ki bu da oldukça iyi bir süre. Ancak eğer kablosuz bağlantı üzerinden streaming müzik dinliyorsanız bu sürenin hatırı sayılabilecek bir şekilde düşeceğini de unutmamak gerekiyor. Android işletim sistemine sahip olduğunuz için Spotify ve benzeri alıştığınız müzik servislerini kullanabilmek de büyük bir avantaj. PC'deki müzik arşivinizi NW-ZX2'ye taşımak ise USB diske dosya atmak kadar kolay.

Gerçekten kulağınızın pasını siliyor

Gelelim en önemli konuya. Sony NW-ZX2, gerçekten muhteşem derecede temiz bir ses üretiyor ve müzik içindeki nüansları ve detayları yakalamakta da bir uzman. Parçanın içindeki tüm elementleri tek tek farketmenizi sağlarken aynı zamanda da bir uyum içinde bütünlüğü bozmandan sunuyor. Baslar gerçekten güçlü ve Sony'nin müzik üzerinde sergilediği kontrol seviyesi o kadar iyi ki ürünü daha alt bir fiyat seviyesinde konumlandırmak zaten haksızlık olurdu.

NW-ZX2 ile müziklerinizi tekrar dinleyin

NW-ZX2 ile müziklerinizi tekrar dinleyin

Spotify ile dinlediğimiz standart müziği değerlendirecek olursak Sony'nin walkman'i standart çözünürlükte de müziğin tüm zenginliklerini sunmayı başarıyor. Vokallerdeki tüm duyguları alırken arka plandaki enstrümanlar da yine tane tane ve temiz bir şekilde duyulabiliyor. NW-ZX2 ile bir kere müzik dinlediğinizde her ne kadar iPhone 6 ya da Samsung Galaxy S6 ile kıyas kabul etmeyecek olsa da yine de kıyaslayacak olursak bu cihazlarda daha önce dinlediğimiz müziklerin ne kadar detaydan ve dinamiklerden yoksun olduğunun farkına varıyorsunuz. Sony, bunu normal müzikler için ses geliştirme teknolojisi olan DSEE HX ile elde ediyor ve kaliteyi neredeyse yüksek çözünürlüklü müzik kalitesine yaklaştırıyor. Eğer Spotify'den müzik dinlemeyi de planlıyorsanız ya da standart çözünürlükte sıkıştırılmış dijital müzik arşiviniz varsa denemekte fayda olabilir. Diğer taraftan ClearAudio+ sese biraz fazla enerji ve çoşku eklediği için sonuç biraz fazla güçlü ve incelikten yoksun olabiliyor. Hatta sesi bozacağı için bu özelliği Spotify ile kullanmamak daha akılcıl bir seçim olabilir. Unutmadan söylemek de gerekiyor ki tam verim alabilmek için NW-ZX2'yi tüm ses aralıklarını çok iyi verebilen bir kulaklık ile kullanmak gerekiyor. Bu konuda da yine Sony'nin profesyonel kulaklıklarından biri olan ve Bluetooth özelliği de bulunan MDR-1A iyi bir eküri olabilir.

Müzik klipleri belki ama filmler için yetersiz

Ekran konusuna gelirsek aynı başarıyı beklememek gerekiyor. Çünkü NW-ZX2, son dönem üst nesil akıllı telefonların ekranları ile baş edebilecek kalitede değil. Cihazın 854x480 çözünürlüklü ekranında izlediğimiz video klibin abartılı renklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Akıcılık ve kontrast çok iyi olsa da sonuç olarak yeni nesil bir akıllı telefon ekranından alabileceğiniz netlik ve parlaklığı görmek pek mümkün değil. Belki birkaç dakikalık video klipler için katlanılabilir ancak uzun bir film izlemek istiyorsanız tercihiniz başka bir cihazdan yana olsun.

Özetle

Sony NW-ZX2 çok etkileyici bir cihaz. Eğer müzik hayatınızda ciddi bir yere sahipse ya da profesyonel anlamda ilgileniyorsanız ve bu kalitenin seyahatlerde de yanınızda olmasını istiyorsanız kesinlikle dikkate almanızı tavsiye edeceğimiz bir cihaz.

Ürünün fiyatı ise 2340 TL civarında..

Kimler Almalı

Sony NW-ZX2, özellikle profesyonel seviyede müzikle ilgilenen kullanıcılara hitap ediyor.

Alternatifleri

Sony NW-ZX2'nin fiyat yüksek geldiyse ve nispeten daha uygun fiyatlı ancak yine de kaliteli bir marka sahibi olmak isteyenler yeni nesil iPod touch'ı inceleyebilirler

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony NW-ZX2
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
88
Hafıza 128 GB
Ekran 4 inç (854x480)
Multimedya AAC, AIFF, ALAC, Direct PCM, DSD, FLAC, HE-AAC, MP3, WMA, AVC, MP4, WMV
Ses Efektleri DSD, VPT, S-Master HX, DSEE HX, ClearAudio+, Clear Bass, Surround Ses
Pil Ömrü 33saat (HQ), 60saat (MP3)
Şarj Süresi 4,5 saat
Girişler microSD, Stereo mini jak, WM Port
Kablosuz Bluetooth (LDAC), NFC, Wi-Fi
Boyutlar 65 x 131 x 18 mm
Ağırlık 235 gr.
Okuyucu Yorumları