Hem tablet, hem de masaüstü bilgisayar.

20 inç ekran büyüklüğüne sahip bir tablet kullanmak nasıl olurdu?

CHIP Online Notu 80
  • Sıra dışı tasarım
  • Dahili batarya
  • Bazı eksik yönleri var.

Sony, taşınabilir ürünlerde de adından sıkça söz ettirmeyi başaran bir marka. Microsoft'un Windows 8 işletim sistemini piyasaya çıkartmasıyla beraber firmadan gelen en ilginç ürünlerden biri hiç şüphesiz VAIO Tap 20 oldu. Adından da anlaşılabileceği gibi ürün 20 inç ekran büyüklüğüne sahip ancak bir masaüstü bilgisayar mı, yoksa tablet mi sorusuna sizin cevap vermeniz gerekiyor. Kutusunu açtığınızda Sony VAIO Tap 20, kablosuz klavyesi ve faresi ile birlikte geliyor. Bilgisayarın güç bağlantısını yaptığınız gibi bir masaüstü bilgisayar olarak kullanıma başlayabilirsiniz. Ekran dokunmatik olduğundan dolayı Microsoft Windows 8 ve Metro arayüzünün zevkli kullanımını da deneyimleme şansınız var. Eğer masaüstü olarak kullanmaktan sıkıldıysanız adaptörü bağlantısını sonlandırarak bilgisayarınızı kucağınıza alabilir ve daha farklı bir kullanım sağlayabilirsiniz. Doğal olarak Sony VAIO Tap 20, taşınabilirlik odaklı düşünülmemiş bir ürün ve haklı olarak ağır. Ancak evinizin değişmez bir parçası olacağı kesin.

Test merkezimize gönderilmiş olan model siyah renk aksesuarlara ve beyaz arka gövde malzemesine sahip. İsteğe bağlı olarak bilgisayarınızı siyah olarak da seçme şansınız var. Benzer şekilde dilerseniz kablosuz klavye ve fare için de beyazı tercih edebilirsiniz. V210 PVT model seçenekte Intel'in Core i3 3217U işlemcisi görev yapıyor. Firmanın sitesinde işlemci seçeneklerinin Core i7'ye kadar yükseltilebileceği belirtilmiş. Bellek miktarı teste gönderilmiş olan modelde 4 GB olarak sunulmuş ancak yine 8 GB'a terfi edilebileceği söyleniyor. Ekran kartı belki daha farklı bir çözüm olabilirdi ancak Intel'in grafik işlemcisiyle beraber sunduğu HD Graphics 4000 yeterli görülmüş. Neticede ek bir grafik yongası için kesinlikle yer var. 500 x 400 x 40 mm'lik Sony VAIO Tap 20, 5 kg'ın üzerinde bir ağırlığa sahip. Dolayısıyla biraz önce de söylediğimiz gibi dışarıya çıkartıp taşımayı pek hayal etmemek gerekiyor. Ağırlıkta ve boyutların fazlalığında doğal olarak 20 inç büyüklüğündeki ekranın katkısı oldukça fazla. Çoklu dokunuşu destekleyen ve oldukça kaliteli olan ekranda 1600 x 900 piksel çözünürlük desteği var. Açıkçası Full HD çözünürlük de beklentilerimiz arasındaydı çünkü günümüzde artık daha küçük ekranlarda bile Full HD çözünürlüğe rastlıyoruz.

Microsoft Windows 8 işletim sistemiyle beraber gelen bilgisayarda optik sürücü yok. 750 GB'lık, 5400 rpm motora sahip ve 2.5 inç büyüklüğünde bir sabit disk kullanılıyor. SSD'ye yer verilmemiş olmasına rağmen sistem oldukça hızlı. Kablolu ağ bağlantısı olarak 10 / 100 / 1000 ethernet kartı ve kablosuz ağ olarak da 802.11b / g / n destekli bir kart var. İlginç şekilde NFC özelliğinin de desteklendiği belirtiliyor.

Sony VAIO Tap 20 farklı bir ürün. Aslında VAIO logosunu taşıması bile onu farklı olarak nitelendirmek adına yeterli. Ekran çerçevesinin alt kısmında Microsoft Windows 8'in Metro arayüzüne kolayca geçiş yapmayı sağlayan ek bir tuş var. Bilgisayarın sol tarafına baktığımızda bellek kartı okuyucu, iki adet USB 3.0 arabirimi, kulaklık çıkışı ve mikrofon girişi gibi önemli detaylara rastlıyoruz. Sağda ise sadece güç ve kablolu ağ bağlantısı var. Güç, ses seviyesi, ekran dönme kilidi ve Assist tuşu ise ekran çerçevesinin sağ üstünde konumlandırılmış. Yine ekran çerçevesinin sağ üstünde sistem hakkında bilgi veren LED'ler var. Sabit disk işlemlerini, kablosuz ağ bağlantısını ve batarya durumunu da buradan takip edebilmek mümkün. Yeri gelmişken ürünün bir dahili batarya da içerdiğini belirtelim. Böylece bir tablet olarak kullanıldığında prize olan bağlılık ortadan kalkıyor. Tablet olarak kullanıma başlamak için arka tarafta bulunan ayaklığı katlamak yeterli. Çalışma süresi 2.5-3 saat arasında değişiklik gösteriyor ve nedeniyse büyük olan ekran ve ortalamanın üzerindeki donanım. Ses sistemini de oldukça başarılı bulduğumuz Sony VAIO Tap 20'nin herhangi bir görüntü çıkışının olmaması ise büyük eksiklik.

Özetle

Sony VAIO Tap 20, benzeri olmayan bir ürün. Microsoft Windows 8'li bir bilgisayarın ne kadar işlevsel olabileceğinin açık bir ispatı niteliğinde. Oldukça şık bir hepsi bir arada bilgisayar olarak görünebiliyor ve anında güç bağlantısı kesilerek tablet haline gelebiliyor. Özellikle büyük ekranda oynanabilecek oyunlarda enfes bir keyif verdiğini belirtelim. Çok oyunculu tablet oyunlarının da Sony VAIO Tap 20 ile daha eğlenceli olduğu kesin. Gerek tasarım, gerekse yaklaşım olarak Sony VAIO Tap 20, benzersiz bir bilgisayar ve doğal olarak fiyatı da olması gerekenin biraz üstünde olacak.

Alternatifleri

Sony VAIO Tap 20 aslında tam bir vitrin ürünü. Tamamen Sony'e özgü ve çok farklı bir yaklaşıma sahip. Hem tablet, hem de bir masaüstü bilgisayar. Dolayısıyla hiçbir alternatifi şu an için yok.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony VAIO Tap 20
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciIntel Core i3 3217U
İşlemci Hızı1.7 GHz
Ekran TeknolojisiLED
Ekran Boyutu20 inç
Ekran Çözünürlüğü1600 x 900 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 4000
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama750 GB
Ön Kamera1.31 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIVar
USBVar
Pil Kapasitesi3500 mAH
Boyutlar400 x 500 x 40 mm
Ağırlık5.3 gr.
Okuyucu Yorumları