4K'lı projektöre bakıyoruz...

Parlak ve güzel olan her şey, yüksek bir fiyat etiketi ile birlikte geliyor. Tıpkı bu cihaz gibi...

CHIP Online Notu 78
  • Upscaling kabiliyeti
  • 4K kalitesi
  • Hızlı tepki süresi
  • 3D desteği
  • 3D gözlük yok
  • Wi-Fi yok
  • Çok yüksek fiyat

4K çözünürlük cep telefonu ekranlarına dahi girmişken, televizyonların yanı sıra oturma odalarının vazgeçilmez eğlence cihazları arasında bulunan projeksiyon cihazlarında da yer alıyor elbette. Artan çözünürlük miktarları, projeksiyon cihazlarının da fiyatlarını yükseltiyor kuşkusuz. Daha önce incelediğimiz Sony'nin HW55ES modeli Full HD çözünürlükte ve 3D desteği getiriyorken fiyatı 9 bin TL civarındaydı. Bugünse, yine Sony'den bir başka projeksiyon cihazı elimizde. 4K çözünürlüğü getiren bu cihazın, en dikkat çekici yanı ise tam 25 bin TL civarındaki fiyat etiketi.

Pahalı zevkleri olanlara...

Pahalı zevkleri olanlara...

Projeksiyon cihazları, eğer iyi bir cihaz istiyorsanız pek ucuz sayılmaz. İşin içine bir de 4K çözünürlük girince, fiyatlar artıyor da artıyor. Tıpkı bugün masamızdaki Sony VW320 modelinde olduğu gibi. Evet, cihazın 25 bin TL'lik fiyat etiketi bir hayli yüksek. Bu nedenle cihaz herkese hitap etmiyor. Pahalı zevklere sahip olanlar ve evinin bir odasını sinema salonuna çevirmek isteyenler hariç elbette. Zira bu cihaz, bir odayı sinema salonuna çevirmek için en ideal cihazlardan biri.

Sony'nin VW320'nin de içinde bulunduğu projeksiyon ailesinde farklı modeller mevcut. Bunlardan biri de 520 modeli. İki cihaz arasında en bariz farklılıklardan biri ansi lümen, yani ışık gücü değeri. Elimizdeki 320 modeli 1500 lümen gücünde ışık çıkışı sağlarken, 520'de ise bu değer 1800. İki cihaz arasındaki fiyat farkı ise 10 bin TL civarında.

Peki, Sony VW320 bize neler sunuyor? Öncelikle Sony VW320, büyük ve ağırca bir cihaz. O nedenle onu çok taşıyabileceğinizi söyleyemeyeceğiz. Boyutları ve 14 kilogramlık ağırlığıyla, evinizde kalıcı bir köşeyi ona ayırmanız gerekiyor.

Sağ kenarında bağlantı noktalarını bulunduran cihaz, burada HDMI, USB, kompozit, Ethernet gibi gerekli olabilecek bağlantıları bir arada sunuyor. Üst kısmında ise lambayı değiştirebileceğiniz bir bölme mevcut.

4K SXRD panel

4K SXRD panel

Sony VW320, 4K SXRD panel projeksiyon sistemini kullanıyor. 60 ila 300 inç arasında ekran boyutu sağlayabilen cihaz, böylece evinizde kişisel sinema salonu sahibi olmanıza olanak tanıyacak ölçüde. 1500 ansi lümen parlaklığında ışık gücü sağlayan projeksiyon, 6000 saate kadar lamba ömrü sunuyor. Bunun yanında projeksiyon cihazının 350 watt gücünde güç tükettiğini de söyleyelim.

Sony VW320, 4K konusunda fazlasıyla başarılı bir projeksiyon cihazı. Halihazırda kalibre ayarları yapılmış halde gelen cihaz, uzaktan kumandası üzerinde sunulan Film 1 ve 2, TV, Photo, Game gibi seçenekler doğrultusunda renkleri otomatik ayarlayabiliyor. Elbette renk kalibrasyonunu siz de manüel yolla yapabiliyorsunuz.

Projeksiyon merceği, motorlu yapıda. Yakınlaştırma ve lens kaydırma gibi seçenekleri elektrikli motor ile kolaylıkla yapabilmeniz mümkün. Öte yandan projeksiyonun ön ayaklarını kullanarak, ekran konumunu düzenleyebiliyorsunuz da.

Sony VW320 ile izlediğimiz 4K içeriklerde, görüntüden fazlasıyla memnun kaldık. Siyah seviyeleri ve gölge ayrıntıları bizi kolaylıkla ikna etmeyi başardı doğrusu. Cihazın tepki süresi de gayet hızlı. Böylece sinema perdesinde oyun oynamak isteyenlerin de sevgilisi olacaktır düşüncesindeyiz.

Cihaz ayrıca 3D desteği de gösteriyor. 4K çözünürlüğünde 2D görüntüleri arabirim üzerinden 3D'ye de yükseltebiliyorsunuz. Fakat açıkçası böylesi pahalı bir cihazın kutu içeriğinde bir 3D gözlük bulunmuyor olması, üzücü.

Özetle

Sony VW320, 4K çözünürlükte evde özel bir sinema salonu isteyenlerin ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir projeksiyon cihazı. Ancak fiyatıyla ise herkese hitap etmediği ortada. Performansıyla memnun bırakacağı ise aşikar...

Sony VPL-VW320'nin fiyatı 25.500 TL civarında.

Kimler Almalı

Evinde kendine özel 4K çözünürlüğünde bir sinema salonu olsun isteyenler Sony VW320'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer Sony VW320'den daha kaliteli, daha üst düzey özellikler sunan bir cihaz arıyorsanız yine Sony'nin VPL-VW1100ES 4K modeli de iyi bir seçenek. Yok, eğer bana Full HD yeter diyorsanız, o halde LG PF1000'i de gözden geçirmekte fayda var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony VPL-VW320
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
78
Görüntü Türü 4K SXRD
Çözünürlük 4K
Ekran Boyutu 60 ila 300 inç
Lamba Ömrü 6000 saat
Işık Çıkışı 1500 lm
3D Var
Güç Tüketimi 350 W
Bağlantılar USB, HDMI (2 adet), Kompozit, RJ45
Boyutlar 495.6 x 195.3 x 463.6 mm
Ağırlık 14 kilogram
Okuyucu Yorumları