Sony WH-1000XM3 İnceleme

Sony'nin şaşırtıcı gürültü engelleme özelliği sunan yeni kulaklığı Sony WH-1000XM3'ü inceledik!

CHIP Online Notu 96
  • Olağanüstü ANC
  • Muhteşem ses kalitesi
  • Konforlu tasarım
  • Pil ömrü
  • Hızlı şarj ile 5 saate kadar kullanım
  • NFC desteği
  • Şarj süresi

Ses konusunda uzman Sony'nin 1000X serisi kulaklıklarını zaman içinde geliştirdiğine tanık olduk. Elimizdeki bugün değerlendireceğimiz WH-1000XM3 modeli, son iki yılda gelen WH-1000XM2 ve MDR-1000X modelleriyle fazlasıyla tutarlı duruyor ve yeni geliştirmelerle karşımıza çıkıyor. Kısa bir süre önce incelediğimiz Bose'un QuietComfort 35 II modelinden sonra gürültü engelleme konusundaki artan beklentilerimizi fazlasıyla karşılayan 1000XM3, Bose'un bu alandaki liderliğine ortak oluyor şeklinde bir başlangıç yapabiliriz. Yine gelen yenilikler arasında daha konforlu bir ped, daha hafif tasarım ve QuietComfort 35 II ile karşılaştırıldığında daha uygun fiyata edinilebilen 1000XM3 bakalım bizlere başka neler sunuyor...

Tasarım

Tasarım

Sony WH-1000XM3'te, en büyük değişiklik kulaklıkların tasarımında görülüyor. Geçtiğimiz yılki modele göre daha hafif bir kulaklık olan 1000XM3, ayrıca daha uygun formuyla kulak üzerine rahat oturuyor. Selef modele kıyasla tam 23 gram daha hafif olan yeni model, bu kez kulak köprüsünün iç kısmının yanında dış yüzeyinde de dolgu malzemeye yer veriyor. Kulak ünitelerinin dış yüzeyleri ise bu kez daha sade. Selef modelde çatlamış deri görünümlü sert plastik malzeme kullanan Sony, bu kez daha sade yapıda bir dış yüzeyi tercih etmiş.

Gümüş ve siyah renk seçenekleriyle tercih edilebilen kulaklıkta bir diğer önemli değişiklik de şarj konektöründe yaşanmış. microUSB yerine yeni USB-C porta geçiş yapan Sony, böylece daha hızlı şarj ile daha uzun süre kullanım sunabiliyor. Bundan kulaklığın pil performansı adımında daha detaylı bahsedeceğiz.

1000XM3, kablosuz bir kulaklık seti, ancak şarj bittiğinde onu kabloyla da kullanabiliyorsunuz. Kutu içeriğinde şık bir taşıma çantasının yanında 1.2 metre uzunluğunda bir kulaklık kablosu da geliyor. Elbette USB-C şarj kablosu da yine mevcut.

Kulaklığın çevresinde sağ tarafta yalnızca USB-C portu yer alırken, sol yanda iki buton bulunuyor. Bunlardan biri güç ve Bluetooth, diğeri ise Gürültü Engelleme ve Ambient tuşu olarak kullanılıyor. Peki, şarkılar arasında nasıl geçiş yapacak veya sesi nasıl ayarlayacaksınız? Bu kulaklıkta yine tüm bu kontroller, sağ kulak ünitesi üzerinde jestle kontrol şeklinde yer alıyor. Parmaklarınızı sağa sola veya yukarı aşağı yönde kaydırarak bu işlevleri kullanabiliyorsunuz.

Bu arada sol kulak ünitesi üzerinde de N logosu var. Yani bu kulaklığı yine NFC kullanarak kolaylıkla telefonunuzla eşleştirebiliyorsunuz.

Performans

Performans

Gelelim kulaklığın performansına. Bu konuda Sony, açık ara çok iyi iş çıkartmaya devam ediyor. Baslar yine derin ve etkili; mid sesler özellikle enstrümantal, klasik müzik ve geniş orkestra topluluklarını dinleyenler tarafından çok beğenilecek. Aynı zamanda kulaklıkta sesler çok iyi dengelenmiş. Bas, diğer frekansları zorlamıyor, yine mid ve vokallerdeki tiz sesler kulağa sert gelmiyor. Bu noktada hemen kısa bir süre önce incelediğimiz Bose QuietComfort 35 II'ye dönecek olursak, o modelde özellikle bu ikilinin daha sert davrandığını görmüştük.

Biz kullandığımız süre boyunca özellikle elektronik müzik dinlediğimiz 1000XM3'te, mesela Daft Punk'ta, müziğin tüm enerjisini aktarabildiğini gördük. Elbette odyofillerin bu kulaklık hakkında söyleyecek daha çok sözü olacaktır ve eksikliklerine dikkat çekecektirler, fakat o farklı bir klasman.

Kulaklıkta yine önemli olan aptX HD standardı benimseniyor. Mesela bu özellik de QuietComfort 35 II'de yoktu. Bu açıdan da elimizdeki model bir adım önde. Ayrıca yine kulaklıkta LDAC desteği de mevcut. Bu arada eğer elinizde önceki model varsa, 1000XM3'te ses konusunda büyük fark yaşanmadığını söyleyelim. Yani ses gelişimi için bu modele terfi etmeyi düşünmeyebilirsiniz, fakat büyük bir değişiklik var ki, o da gürültü engelleme noktasında yaşanıyor.

Gürültü engelleme özelliği

Gürültü engelleme özelliği

Sony tarafından yapılan testlere göre, gürültü engelleme özelliği bu kulaklıkta selef modele kıyasla 4 kat daha etkili çalışıyor. Açıkçası net rakam olarak kaç kat olduğunu söyleyemeyiz, fakat uygulamamızda, tren ve uçakta değerlendirme şansı bulduğumuz 1000XM3'ün, çevrenizdeki insanların konuşmalarından, ortam seslerinden neredeyse tamamen soyutlanmanızı sağladığından bahsedebiliriz. Özellikle uçak seyahatimizde 1000XM3 ile beraber QuietComfort 35 II'yi yan yana denedik. Sonuç olarak ikisi de şu an bu konuda liderlik koltuğunda birlikte oturuyor. Ses performansı konusunda ise 1000XM3 daha iyi. Bunun sebebi, Bose'un yıllar boyu Gürültü Engelleme özelliği konusunda kendini geliştirmesi, Sony'nin ise ses profillerine yönelmesiydi. Ancak son olarak Sony'nin HD Gürültü Engelleme İşlemcisi QN1'e entegre edilen dahili amplifikatör ile şirket, sinyal-gürültü oranıyla sınıf lideri konumuna gelmiş durumda.

Bu arada gürültü engelleme özelliğini kullanmak istemediğiniz durumlarda, yine Sony'nin Ambient Sound modunu aktifleştirerek, dış sesleri de içeri alabiliyorsunuz.

Yine kulaklığın ses konusundaki yeteneğine, telefon görüşmelerinizi de bu kulaklık üzerinden yapacağınız için elbette mikrofonu da dahil etmek lazım. 1000XM3'de yer alan mikrofonlar, fazlasıyla iyi. Müzik dinlerken gelen çağrıları dış ortamda aldığınızda, gerek sizin sesiniz gerek karşı tarafın sesi fazlasıyla başarılı şekilde iletiliyor; bu konuda da endişeniz olmasın.

Pil Ömrü

Pil Ömrü

Şimdi gelelim pil ömrüne. Gürültü engelleme özelliği aktifken 30 saate kadar pil ömrü sağlayabilen 1000XM3, eğer gürültü engellemeyi kapalı olarak kullanırsanız, bu süreyi 38 saate kadar çıkartabiliyor. Kısa bir süre önce gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi'ne olan yolculuğumuzda bu kulaklık bize eşlik etti ve yaklaşık 5 gün süren seyahatimiz boyunca hiç şarj etmek zorunda kalmadık. 5 günün sonunda geri döndüğümüzde pilin yüzde 10'luk bir doluluk oranı kalmıştı. Bu anlamda söyleyebiliriz ki, bu kulaklık ile pil ömrü konusunda çok rahat edeceğiniz açık.

Kulaklığın pili bittiğinde ise, 10 dakikalık hızlı şarj ile 5 saatlik bir kullanıma kavuşabiliyorsunuz. Bataryayı tam kapasiteye de 3 saatlik bir şarj ile ulaştırabiliyorsunuz. Bu konuda ise QuietComfort 35 II daha hızlı davranıyor diyebiliriz. O kulaklığı 2.5 saat içinde tam kapasiteye kavuşturabiliyoruz.

Özetle

Sonuç olarak Sony, WH-1000XM3 ile yine etkileyici bir kulaklığa imza atmış. Ses performansıyla seriyi takip eden yeni model, gürültü engelleme konusundaki gelişmeleriyle kategorisinde zirveye oturuyor diyebiliriz. Rahat ve konforlu yapısı, selefine göre hafifleyen tasarımı ve Bose QuietComfort 35 II karşısında fiyat avantajı sağlamasıyla, bu tür bir kulaklık arayanlar tarafından gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Elbette ucuz bir model değil. 1000XM3'ün fiyatı 2500 TL dolaylarında seyrediyor. Mükemmel ses kalitesi ve sınıf lideri gürültü engelleme özelliği arayan müzikseverler değerlendirecektir.

Kimler Almalı

Gerek ses kalitesi gerek aktif gürültü engelleme özelliği ile üst seviye bir kulaklık arayan müzikseverler, Sony WH-1000XM3'ü tercih edeceklerdir.

Alternatifleri

Sony WH-1000XM3'e alternatif olarak önerebileceğimiz en yakın model Bose QuietComfort 35 II oluyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony WH-1000XM3
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
96
TipKulak üstü
BağlantıKablosuz
Frekans Tepkisi4 Hz – 40.000 Hz
Kablo Uzunluğu1.2 m
Hassasiyet104,5 dB
BağlantılarBT 4.2, USB-C, NFC, 3.5 mm
Pil Ömrü38 saate kadar
Şarj SüresiYaklaşık 3 saat
Hızlı Şarj10 dakika
Ağırlık251 gr.
Okuyucu Yorumları