Sony Xperia E3 testte!

Sony'nin amiral gemisinin tanıtılmasını beklerken giriş segmentinde yer alan Xperia E3'ü inceliyoruz

CHIP Online Notu 74
  • 4G desteği
  • NFC desteği
  • Renk seçeneği
  • Uzun pil ömrü
  • Omnibalance tasarım
  • Düşük çözünürlüklü ekran
  • Fotoğraflarda detay kaybı
  • Dahili hafıza

Sony fanları nefeslerini tutmuş yeni amiral gemisi Xperia Z4'ü beklerken geçtiğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde Sony, su geçirmez modeli olan Xperia M4 Aqua ve Xperia Z4 Tablet'iyle sahne almıştı hatırlarsanız. Xperia Z4'ün de yakında tanıtılması bekleniyor, ancak o zamana kadar farklı Sony modelleri ile oyalanmak durumundayız. Bugün inceleyeceğimiz modelse Sony'nin giriş segmentinde yer verdiği Xperia E3 modeli.

Takip edenler bilirler; Xperia E3 modeli geçtiğimiz IFA 2014'te tanıtılmıştı. Giriş segmentine sunulan model, Sony'nin E serisi içinde E1'den sonra kendine yer buldu. Sony bu anlamda sırayı bozarak IFA'da tanıttığı Xperia Z3, Xperia Z3 Compact'ın yanında Xperia E3'ü duyurmuştu. Hatta aynı senaryoyu bu kez Mobil Dünya Kongresi'nde -M3 Aqua modelini atlayarak- Xperia M4 Aqua modeliyle de tekrarlamıştı hatırlarsanız. Yakında Sony'nin tanıttığı yeni modelleri de yakından incelemeyi bekliyoruz. Ancak şimdi elimizdeki model olan Xperia E3'e yakından bakalım.

Giriş segmentinde yer alıyor

Sony'nin Xperia E3 modeli giriş segmentine konumlanıyor. Telefonun tasarımından teknik detaylarına kadar tüm öğeleri de zaten bunu yansıtacak cinsten. Fakat bazı noktalarda Sony cömert davranmış diyebiliriz. Zira Xperia E3'te NFC ve 4G gibi giriş segmentinde pek karşımıza çıkmayan özellikler kendine yer buluyor. Bu anlamda satın almak istediği telefonda bu özellikleri arayan kullanıcılar Xperia E3 ile mutlu olabilir. Telefonda ilk etapta dikkatimizi çeken bu detayları söyledikten sonra şimdi Xperia E3'ün tasarımına bakalım.

Xperia E3, plastik bir kasaya sahip. 143 gram ağırlığında olan telefon, 8.5 mm kalınlığında. Sony'nin Omnibalance tasarım izlerini gördüğümüz telefon, düşmelere karşı dayanıklı olabilmesi için dört kenarında ek plastik tabaka bulunduruyor.

Xperia E3'ün arka kapağı açılabiliyor. Ancak pil sabit, değiştiremiyorsunuz. Burada microSD kart ve SIM kart slotlarını görebiliyoruz. Telefonun çevre bağlantıları arasında ise üst kısımda kulaklık girişi bulunurken, microUSB noktası sol tarafta kendine yer buluyor. Güç ve ses butonları ise alışık olduğumuz yerde, sağ kenarda toplanmış.

Ekran ve kameralar

Xperia E3'ün ekranı 4.5 inç boyutunda. Çözünürlük ise 480x854 piksel. Bu anlamda çözünürlüğü düşük bulduğumuzu söyleyelim. Hayır, ekran kötü görünmüyor. Fakat bu çözünürlük değeriyle artık çok çekici durmadığını söylemek lazım. Bu arada ekranın IPS panele sahip olduğunu da söyleyelim.

Ekranın üzerinde yer alan ön kamera 0.3 megapiksel değerinde. Açıkçası son dönem selfie modası için pek ideal sayılmaz, fakat bu kamerayla görüntülü görüşmeden de mahrum değilsiniz. Arka kameraya gelecek olursak, burada da 5 megapiksel değerinde bir sensör görüyoruz. LED flaşla desteklenen kameranın HDR özelliği ile desteklenmiş olması sevindirici. Öte yandan Sony'nin Timeshift Burst, AR efekti, Social Live gibi uygulamalarının burada sunuluyor olması, kullanıcılar için farklı bir deneyim fırsatı yaratıyor.

Arka kamerayla yaptığımız çekimlerde elbette beklenebileceği gibi kusurlar bulunuyor. Çekilen fotoğrafları yaklaştırdığınızda bozulduğunu görmek mümkün. Yine öte yandan gece çekimlerinde çevrede parlayan ışık varsa, fotoğrafı bozabiliyor. Fakat iyi ışık yakalandığında ve gündüz çekimlerinde, arka kamera sınıfına uygun sonuçlar üretiyor.

Segmentine uygun

Gelelim Xperia E3'ün teknik detaylarına. Telefonda sınıfına uygun olarak Snapdragon 400 işlemci kullanılmış. Dört çekirdekli ve 1.2 GHz hızında çalışan bu işlemci, telefondan iyi performans alınabilmesini sağlıyor. 1 GB RAM de yine bu telefonda görmeyi beklediğimiz bir bellek değeri. Dahili hafıza tarafına baktığımızda dahili olarak 4 GB'la geldiğini görüyoruz. Bunun da zaten anca yarısı kullanılabilir durumda. Elbette microSD kart ile bu alanı genişletmek mümkün. Fakat açıkçası telefonda NFC görmek yerine, bu alanın en azından 8 GB olmasını beklerdik doğrusu.

Android 4.4.2 işletim sistemiyle çalışan telefonun sentetik test sonuçları ise beklediğimiz seviyede. AnTuTu Benchmark'tan 18816 puan toplayan telefon, CPU Prime'da 3029 puan alıyor. Bunlar da telefonun kategorisi için ideal olmasını sağlıyor.

Telefonun bataryası ise 2330 mAh kapasitesinde. Açıkçası bataryayı geniş bulduk. Telefonu faal olarak kullandığınızda 9 saat civarında performans almak mümkün. Bu da genel kullanımda iki gün pil ömrü demek oluyor. Stamina modunun bulunması da pil performansı için büyük artı. Bu anlamda Xperia E3'ün pil performansını beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetle

Sony'nin Xperia E3 modeli giriş segmentinde cep telefonu arayanlar tarafından incelenebilecek bir model. Elbette bu tarafta rakibi çok fazla. Pil performansı, NFC ve 4G desteği ile kendini gösteren telefon, diğer detaylarıyla çok da fark yaratmıyor açıkçası. Ancak kategori içinde farklı bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Sony'nin Xperia E3 modeli giriş segmentinde cep telefonu arayanlar tarafından incelenebilecek bir model.

Alternatifleri

Sony Xperia E3'e alternatif olarak 1000 TL altında pek çok model bulunuyor. Bunlar arasında daha üst seviyeli model olarak LG G2 mini'yi önerebiliriz. Öte yandan Motorola Moto G de iyi bir alternatif.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia E3
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
74
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu4.5 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 854 px
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi706:00 saat
Konuşma Süresi008:41 saat
Boyutlar69 x 137 x 8.5 mm
Ağırlık143 gr.
Okuyucu Yorumları