Xperia ailesinin en yeni "mini"si.

Sony, Xperia ailesinin yeni "mini"si Xperia E ile şık ve minimal bir tasarım sunuyor.

Sony Xperia E İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Minimal tasarım
  • Hızlı işlemci
  • Akıllı pil ömrü
  • Kamera kalitesi

Xperia akıllı telefon serisinin yeni üyesi olarak kullanıcıların karşısına çıkan Xperia E, getirdiği özelliklerle birlikte giriş seviyesi akıllı telefonlar arasındaki yerini alıyor. Minimal tasarımı ve şık gövdesiyle tasarım olarak hoş bir görünüm sunan Xperia E, siyah, beyaz ve pembe renk seçenekleriyle birlikte farklı zevklere hitap ediyor. Özellikle kompakt boyutlarıyla büyük gövdeli telefonlardan hoşlanmayanların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz Xperia E, ilk kez akıllı telefon sahibi olacak olanları da uygun fiyat avantajıyla karşılıyor.

3.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan Xperia E¸ ekran çözünürlüğü ile 320x480 piksel bir değer sunuyor. Ekranına göre yerinde bir çözünürlük değerine sahip olan Xperia E, ekranıyla çizilmelere karşı dayanıklı olarak geliştirilmiş. TFT ekrana sahip olan Xperia E, ekranının hemen üzerinde bir ön kameraya yer vermiyor. Bu eksiklik her ne kadar akıllı telefonlar arasında bir kayıp anlamına gelse de, genele baktığımızda giriş seviyesi telefonlar arasında görüntülü görüşme imkanı tanıyan ön kameraya pek yer verilmediğini göz önünde bulundurmanızda fayda olduğunu düşünüyoruz. Ancak Xperia E'nin arka kamerasının yalnızca 3.2 megapiksele sahip olması hissedilir ölçüde bir eksiklik. Kamera değeri bizce en az 5.0 megapiksel olmalıydı. Otomatik odaklama, dijital zoom ve coğrafi etiketleme özellikleriyle donatılmış olan kamera 640x480 piksellik videolar çekebiliyor. Bu sebeple Xperia E'nin video kalitesi konusunda da bizi üzdüğünü söyleyebiliriz.

Xperia E'nin sahip olduğu teknik detaylardan bahsedecek olursak giriş seviyesi bir akıllı telefon için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon S1 işlemci ile 1.0 GHz değerinde işlemci gücü sunan Xperia E, grafik işlemci olarak da Adreno 200'ün sahibi. 512 MB bellek seviyesiyle kategorisine ters düşmeyen Xperia E, 4 GB'lık depolama kapasitesiyle Google Play üzerinden indireceğiniz uygulamaları bekler durumda. Eğer bu alan yetmeyecek olursa, Xperia E arka kapağının altında 32 GB'a kadar kapasite desteği gösteren microSD kart girişi de gizliyor. Toplamda 6 saat 30 dakika kadar konuşma süresi sunan Xperia E, bekleme süresiyle de 530 saat dayanabiliyor. Ekranı kapalı olduğu durumlarda Wi-Fi, veri trafiği ve pek çok uygulamayı otomatik olarak devre dışı bırakan Xperia E, böylece pil ömründen tasarruf edebiliyor. Ekrana dokunduğunuz anda ise tüm uygulama ve fonksiyonlarınız yeniden aktif duruma geldiğini de söyleyelim.

Daha iyi bir görüşme kalitesi için HD ses ve gürültü engelleme teknolojisi bulunduran Xperia E, daha iyi telefon görüşmelerini garanti ediyor. Ayrıca müzikseverlere WALKMAN uygulaması ile gittiğiniz her yere müziğinizi taşımanızı sağlıyor. WALKMAN uygulaması içinde bulunan ekolayzır sayesinde ses kalitesini özelleştirme şansınız olduğunu da söyleyebiliriz. Bunların yanında Xperia E, elbette Sony'nin diğer cihazlarından da aşina olduğumuz üzere DLNA desteğine de sahip. Bu sayede Xperia E üzerindeki multimedya dosyalarınızı yine DLNA destekli televizyon, tablet ve bilgisayar gibi diğer cihazlarla kablosuz olarak paylaşabiliyorsunuz.

Toparlayacak olursak; üzerinde Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemi bulunduran Xperia E'ye performans penceresinden baktığımızda, her giriş seviyesi telefonda olduğu gibi çok fazla uygulamalarla doldurup taşırmadığınız sürece herhangi bir performans kaybı yansıtmayacağını söyleyebiliriz. Tasarımı ve minimal boyutları ile beğenilecek olan Xperia E, fiyat anlamında da rakipleriyle yakın bir noktada buluşuyor. Firma tarafından verilen bilgiye göre Xperia E'nin (incelediğimiz tarihteki) etiket fiyatı, 519 TL.

Özetle

Xperia ailesinin en yeni mini'si Xperia E, giriş seviyesi telefonlar arasında Sony kalitesiyle iyi bir yerde duruyor. Fiyat / performans açısından da kategorisinin çizgileri dahilinde olan Xperia E, kamerasıyla ise beklentileri karşıladığını pek söyleyemeyiz.

Alternatifleri

Eğer giriş seviyesi de olsa akıllı telefonuyla fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz Xperia E, beklentinizi karşılamayabilir. O nedenle bu kategoride daha yüksek değerde çözünürlük sunan ve video kalitesiyle de daha fazla başarı gösteren ürünleri de inceleyebilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia E
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 4.1
İşlemciQualcomm Snapdragon S1
Çekirdek (CPU)
Ekran TeknolojisiTFT Kapasitif dokunmatik
Ekran Boyutu3.5 inç
Ekran Çözünürlüğü320 x 480 px
Grafik İşlemciAdreno 200
Bellek (RAM)0.5 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Arka Kamera3.2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi530:00 saat
Konuşma Süresi006:12 saat
Boyutlar61 x 113.5 x 11 mm
Ağırlık116 gr.
Okuyucu Yorumları