Sony Xperia X'i inceliyoruz

Sony'nin daha önce incelediğimiz akıllı telefon Xperia XA'dan sonra bu kez Xperia X'e bakıyoruz.

Sony Xperia X İnceleme
CHIP Online Notu 87
  • Kaliteli tasarım
  • İyi performans
  • Üst seviye ekran
  • İyi kamera
  • Zayıf pil ömrü

Z' harfi önceden en üst seviye modelleri temsil ederdi, fakat isim verme adetleri söz konusu olunca, ilk günlerine döndü: Firmanın en son öncü modeli 'Xperia X'. Fakat fiyatlandırma anlamında cihaz Z5 selefine daha yakın: Sonuçta Xperia X'in fiyatı yaklaşık 2400 TL.

Akıllı telefonun görünüşü son derece cezbedici: Arka tarafı metalik, eskiden bu kısım parmak izlerini belli eden bir cam yüzeye sahipti. Daha da ötesinde Z3 ve Z5'in aksine, cihazın çerçevesi de oldukça kusursuz. Ebatı bakımından, 5 inçlik telefon Z5 Compact ile Z5 arasında bir yerde ve ele rahatça oturuyor. Her zamanki gibi, güç düğmesi parmak izi okuyucu ve ön tarafta etkileyici stereo hoparlörler var.

Fakat, işlemci söz konusu olunca, Sony şaşırtıcı bir biçimde iyileştirme yerine geriye doğru bir adım atmış: Cihazda yeni Snapdragon 650 mevcut, bunda 8 yerine 6 çekirdek var. Xperia Z5 ile kıyaslanınca, saat frekansı da 2 GHz'den 1,8 GHz'e düşmüş. Fakat, performansa ilişkin bir soruna da rastlanmıyor: Gezinme hızlı, ekran tepkisi iyi ve takılmasız şekilde fazlaca uygulama çalışabiliyor. Bu yeni işlemcinin iyi bir yan sonucu: Testte, Xperia X selefi Z5'ten çok daha az ısındı.

Ekran konusunda ise eleştirilecek husus sayısı çok az: Parlaklık seviyesi olan yaklaşık 530 candela/m2 okunabilirliğin tatmin edici bir seviyede olmasını garanti ediyor, parlak güneş ışığı altında dahi. Kontrast oranı çok etkileyici 130:1 seviyesinde ve renk skalası az da olsa piyasadaki diğer cihazlardan iyi. Ekranın biraz mavi ağırlıklı olduğunu söyleyebilirsiniz, fakat bunu ayarlardan düzeltmek mümkün.

23 megapiksel kamerası da etkileyici: Gün ışığında, statiği düşük harika fotoğraflar çekebiliyor; zayıf ışıkta oldukça parlak fakat ciddi derecede keskinleştirilmiş fotoğraflar çekebiliyor. Video kayıt özelliği söz konusu olunca ise, etkileyici SteadyShot video sabitleme özelliği bulanıklığı ciddi derecede devre dışı bırakıyor. Fakat, video çekimi sırasında full-HD çözünürlüğün ötesine geçemiyor, 4K desteği yok.

Fakat iki soruna da dikkat çekmeli: Pil ömrü görece kısa (7:24 saat telefon görüşmeleri için ve 6:02 saat video oynatma) ve cihazın ufak da olsa, telefon görüşmelerinde cızırtı ve parazit sorunu var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia X
Ürün Markası Sony Mobile
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciQualcomm MSM8956 Snapdragon 650
Çekirdek (CPU)6
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 510
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera23 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar69 x 142 x 7.9 mm
Ağırlık153 gr.
Okuyucu Yorumları