"En iyi telefon hangisi?" sorusunun cevabı.

Full HD ekran, 13.0 MP kamera, suya / toza dayanıklılık, 7.9 mm kalınlık ve daha birçok özellik...

CHIP Online Notu 96
  • Suya / toza dayanıklılık
  • Full HD ekran ve zengin donanım
  • Sade ve dikkat çekici tasarım
  • Parmak izleri büyük sorun.

Sony, Bond'la birlikte tanıtımına ağırlık verdiği Xperia ion'un ardından merakla beklenen ve ilk kez CES 2013 etkinliğinde tanıtımı gerçekleşen Xperia Z'yi geçtiğimiz günlerde satışa sundu. Sony Xperia Z'nin haberlerini sizlere aktardığımızda zaten piyasanın lideri olabilecek gücünden bahsediyorduk. Telefona baktığımızda sadece donanımın değil, tasarımın ve diğer özelliklerin de zengin olduğu ilk göze çarpanlar arasındaydı. Nihayet bizim de elimize bir test örneği ulaştı ve deneyimlerimizi vakit kaybetmeden sizlere aktarıyoruz. Telefonun siyah, beyaz ve mor renk seçenekleri var. Biraz daha dikkat çeken renklerden hoşlanıyor ve moda düşkünüyseniz bu yılın rengi olan moru mutlaka yakından incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Öncelikle belirtmeliyiz ki Sony Xperia Z, firmanın amiral gemisi konumunda. Yani en güçlü ve doğal olarak en pahalı modeli. Telefonda 5.0 inç büyüklüğünde bir ekran var ve Sony'e özgü berraklık sağlayan OptiContrast ve görüntü motoru Mobile Bravia Engine 2 ile bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz. Full HD (1920 x 1080) piksel çözünürlüğe sahip olan ekranda pikselleri görmek imkansız ve belki de şu ana kadar görebileceğiniz en kusursuz görüntülerle karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. Telefonun ağırlığı 140 gram seviyesinde ve 5.0 inç'lik diğer rakipleriyle kıyaslandığında daha hafif. Ayrıca kalınlık avantajı da var. Telefonun 5.0 inç'lik rakiplerinden hiçbiri 7.9 mm'lik bir kalınlığa sahip değil. 139 x 71 mm en ve boy ölçülerine sahip olan Sony Xperia Z'de ince yapıdan ötürü ele mükemmel bir oturuş sağlanıyor. Güç ve ses tuşlarının sağ yüzeyin ortasına yerleştirilmiş olması da oldukça ilgimizi çekti. Böylece telefonunuzu sol elinizde tutarken ayarları kolayca değiştirebilmeniz mümkün. Sony Xperia Z, gerçekten de son günlerde gördüğümüz en başarılı akıllı telefon.

Üst seviye telefonlarda artık pek rastlanmıyor ama Sony Xperia Z, suya ve toza karşı dayanıklı. Toza dayanıklılığı aslında çok da önemsememek lazım ancak sakar biriyseniz suya karşı olan dayanıklılık gerçekten takdire değer. Bir de şu nokta önemli: telefon ıslanmaya karşı değil suya karşı dayanıklı. Hatta söz konusu özellikler IP55 ve IP57 sertifikaları ile netleştirilmiş. Sony Xperia Z'yi banyoya atıp 30 dakika kadar bekleseniz bile hiçbir şey olmuyor. Yağmur altında rahat rahat konuşabilirsiniz ve denizin içinde fotoğraflar çekebilirsiniz. Sağlamlığın da ön planda olduğu telefonda ön ve arka yüzeyde temperlenmiş ve oldukça sert camlar bulunuyor. İsteyerek dahi çizmek mümkün görünmüyor ancak parmak izi konusunda biraz hoşumuza gitmedi.

Sony Xperia Z, elbette donanım olarak da liderliğe oynuyor. İşlemci olarak dört çekirdekli ve 1.5 GHz frekansta Qualcomm Snapdragon S4 Pro'nun tercih edildiği telefonda 2 GB sistem belleği var. Mevcut 16 GB'lık depolama alanını Micro SD kartlarla 32 GB kadar daha artırabilmek mümkün. Multimedya konusunda günümüzün en üst seviyesini sağlayan telefonda üç boyutlu oyun ve uygulamalarda mükemmel bir performans elde ediliyor. Yer verilen işletim sistemi Google Android 4.2. Doğal olarak işlemciyle beraber LTE / 4G desteği de sunuluyor ve böylece ülkemizde yürürlüğe girdiğinde 3G'ye göre on kat daha hızlı bir internet bağlantısı kurabilirsiniz. Telefon bağlantı özellikleri açısından da zengin. Son zamanların olmazsa olmazı NFC hali hazırda bulunuyor. Ek olarak DLNA ve aynı anda hem şarj, hem de görüntü aktarımı sağlayan MHL de dikkat çeken özelliklerden. Elbette Bluetooth 4.0 ve 802.11n destekli ağ kartı da unutulmamış. GLONASS ve A-GPS de olmazsa olmaz değil mi?

Telefonun Full HD ekranında mutlaka fotoğraf incelemeli veya video seyretmelisiniz. Arka kameranın 13.0 MP'lik çözünürlüğü gerçekten çok üstün. Elde edilen sonuçlar oldukça tatmin edici ve kompakt bir fotoğraf makinesini kesinlikle aratmıyor. Görüntülü görüşmeler için kullanabileceğiniz ön kamera da 2.0 MP gibi standartların üzerinde bir çözünürlüğe sahip. 2300 mAh kapasitedeki batarya, güçlü donanıma rağmen 550 saat bekleme ve 11 saat konuşma süresi sağlıyor. Uzun değerlerin ortaya çıkmasında Sony Xperia Z'nin içerdiği akıllı teknolojilerin etkisi bir hayli fazla.

Özetle

Sony Xperia Z'nin en iyi akıllı telefon olduğu konusunda biz de hem fikiriz. Liderliği elinden almak isteyen rakiplerinin çok fazla bekleyeceğini sanmıyoruz ancak bize göre hem donanım, hem de tasarım olarak şu anda piyasadaki en iyi akıllı telefon. Kesinlikle benzersiz özellikleri var ve dayanıklı bir yapıya sahip olması da önemli avantajlardan biri. Zarafet yarışı olan üst seviyede dirençli bir model görmek gerçekten sevindirici.

Alternatifleri

Dediğimiz gibi bize göre Sony Xperia Z, şu andaki akıllı telefon piyasasının her yönden lideri. Yakın rakiplerine bakınca mutlaka bazı yönlerden geri kaldığını görüyoruz. Rakiplerinin cevabının nasıl olacağını merakla bekliyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
96
İşletim SistemiAndroid 4.2.1
İşlemciQualcomm Snapdragon S4 Pro
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTFT Kapasitif dokunmatik
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 320
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi550:00 saat
Konuşma Süresi011:00 saat
Boyutlar71 x 139 x 7.9 mm
Ağırlık140 gr.
Okuyucu Yorumları