Çok başarılı üstelik ücretsiz

StarOffice’in en son incelediğimiz beta sürümü çok fazla başarılı olsa da şu an için tam anlamı ile Microsoft Office’in yerini doldurmaya hazır değil.

StarOffice 6.0 Beta İnceleme
CHIP Online Notu 77

Ancak yine de pazardaki yerini sarsacak gibi duruyor. Gerek arabirimin benzerliği gerekse uyumlu dosya biçimleri ile şimdiye kadar Microsoft Office kullanmış kullanıcılara hiç yabancı gelmeyecek bu paket, birçok farklı işletim sistemine sağladığı destek ve XML’in ustaca kullanımı ile gelecekte kendine çok daha fazla PC üzerinde yer bulacak gibi duruyor. Ancak Microsoft’un bile destek sağlamasına rağmen Macintosh çalışma ortamı için StarOffice tarafında halen ufukta bir çözüm görünmüyor. StarOffice’in en iddialı yanı ise yeni XML tabanlı dosya formatı. Bu dosya formatı içeriği, tasarımı, metadata'yı ve grafiklerle Office belgelerindeki nesneleri bir araya topluyor. Üstelik bir StarOffice belgesi oluşturmak için tek bir dosya altında sıkıştırılmış bu XML dosya setleri sıkıştırma biçimi olarak ZIP kullanıyor. Dolayısıyla bir metin düzenleyicisi ve popüler ZIP açıcı programına sahip her kullanıcının belgelerin içeriğine kolayca ulaşması mümkün oluyor. Ek olarak Microsoft'un ilerde dosya biçimini değiştirmesi olasılığına karşı programı kullananların etkilenmemesi için ilerde kullanılmak üzere yazılım geliştiriciler için bir grup açık dosya biçimi de sağlanıyor.StarOffice'in Writer, Calc ve Impress uygulamaları sırasıyla kullanıcıların ihtiyaç duyduğu kelime işleme, hesap tablolama ve sunum ihtiyaçlarını eksiksiz biçimde karşılayabiliyor. Uyumluluk açısından ise StarOffice, Microsoft Word, Excel ve PowerPoint belge ve taslaklarının tüm biçimlerini, stillerini ve formillerini eksiksiz import edebiliyor.Burada görünen tek sorun henüz araç çubuğu makrolarının desteklenmemesi ve Word'ün smart quotes özelliğinde ve elipslerinde hatalar oluşması.Diğer bir yandan örnek olarak büyük dosyalarla çalışırken Writer, Word'e göre açılacak belgeyi çalışmaya hazır bir şekilde çok daha hızlı ekrana getirebiliyor. Ayrıca eski sürümlerde olan ve tasarım açısından da performans açısından da pek başarılı olamayan dahili masaüstü yerine artık StarOffice 6'da programlar ayrı ayrı çalışıyorlar. Dosyaları kaydederken ise, Sun'ın yeni kelime işlemcisi StarOffice Writer default olarak kendi (.SXW) dosya formatını kullanıyor. Ama yine de kullanıcılara Microsoft Word formatında kayıt imkanı da tanınıyor.

Özetle

StarOffice her zamanki başarisini bu yeni sürümle perçinliyor. Tam sürümde herhalde ufak tefek sorunlarda giderilecektir. www.sun.com/software/star/staroffice/6.0beta/get.html
Teknik Özellikler
Ürün Modeli StarOffice 6.0 Beta
Ürün Markası Staroffice
CHIP Online Notu
77
Okuyucu Yorumları