Toshiba Encore testte!

8 inç'lik Windows 8.1'li tabletler arasında kendisine yer bulan Toshiba Encore, testte!

CHIP Online Notu 89
  • Tutuşu rahat
  • micro HDMI port
  • İyi pil ömrü
  • Uygun fiyat
  • Başarılı performans
  • Arka kamera performansı
  • Flaş yok
  • Rakibinden ağır

Tabletler arasında son zamanlarda Windows'lu modeller de bir hayli dikkat çekici olmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Asus'un VivoTab Note 8'ini incelemiştik hatırlarsanız. Samsung Galaxy Note Pro 12.2'de olduğu gibi bir kalemi beraberinde getiren tabletin ardından bu kez de Toshiba'nın Encore ailesinden WT8 modeli inceleme masamızdaki yerini aldı.

Özellikle Windows 8 işletim sistemiyle ve elbette Metro arabirimiyle birlikte Android ile iOS'un yanında rekabete katılan Windows'lu tabletler, şimdilerde gelen 8.1 güncellemesiyle birlikte güncel işletim sistemi deneyimi sunuyorlar. Toshiba Encore da Windows 8.1 sürümüyle çalışıyor. 8 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan Encore WT8, kompakt yapısı ve Intel Atom işlemcisiyle de dikkat çekici. Peki, bakalım Toshiba Encore bize başka neler sunuyor?..

8 inç boyutunda

Tableti tek elle rahatça kullanmak isteyenler için tasarlanan Encore, 8 inç boyutunda bir tablet. Tableti kompakt boyutlarıyla ve dış görünüşüyle beğendiğimizi söyleyelim. Gümüş renkli bir arka yüze sahip olan tabletin bu bölümü pürüzlü bir malzemeyle kaplanmış. Böylece elinizde rahatlıkla tutabiliyorsunuz.

Tablet dediğimiz gibi boyutlarıyla oldukça kompakt yapıda. Yalnızca daha önce incelediğimiz Asus VivoTab Note 8'e göre biraz daha ağır. 445 gram ağırlığında olan tablet, 10 mm kalınlığında.

Tabletin çevresinde yalnızca fiziksel tuş olarak güç ve ses butonlarını görüyoruz. Onun dışında başka bir fiziksel buton konumlandırılmamış. Windows arabirimine dönmek için ön yüzdeki kapasitif Windows logosuna tıklamanız yeterli. Hatırlayacak olursanız Asus VivoTab Note 8'de aynı görevi yapan ve yapısı itibariyle gereksiz bulduğumuz bir tuş vardı. Toshiba'nın aynı hataya düşmemiş olması sevindirici.

Tabletin üst kenarında kulaklık, micro USB ve micro HDMI bağlantıları bulunuyor. Özellikle burada micro HDMI bağlantısının bulunması pek çok kullanıcıyı sevindirecektir diye düşünüyoruz. Böylece tableti daha büyük ekranlara -herhangi bir kablosuz bağlantı teknolojisi aramaksızın- bağlayabilme özgürlüğü doğuyor.

Tabletin sol kenarında bir microSD kart yuvası var. Alt bölümde de Dolby Digital Plus destekli bir çift hoparlör görüyoruz. Elbette tablette kameralar da unutulmamış. Hem ön hem arka kamera tablette mevcut.

"Intel Inside"

Encore WT8'in ekranının 8 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. Ekran HD çözünürlük sunuyor. LED arka aydınlatmalarla donalı olan ekranın rakiplerinden pek fark yaratmadığını söyleyebiliriz. Elbette kötü de değil. 189 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekran iyi görüntü veriyor. Çoklu dokunma destekli olan ekranın ardında ise Intel yatıyor.

Intel Atom işlemcinin sahibi olan Encore, 4 çekirdekli Intel işlemcinin sahibi. Atom Z3740 işlemcisiyle 1.33 GHz frekansta çalışan tablet, gerekli gördüğü durumlarda 1.86 GHz'e kadar atak geliştiriyor. Bu çapta bir tablet için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Zaten tablet 2 GB bellekle de desteklenmiş durumda. Böylece Windows işletim sistemi altında ofis işlerinizi de yapabilir, eğlence amaçlı uygulamaları da rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.

Tablette dahili hafıza olarak 32 GB kullanıma hazır. İsterseniz bunu microSD kart ile arttırabiliyorsunuz. Diğer yandan ek alan için zaten Windows işletim sisteminin sunduğu ücretsiz OneDrive hizmetini de kullanabilirsiniz.

Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan tablet, beraberinde Microsoft Office Home & Student 2013 yazılım paketini de getiriyor. Böylece tableti açıp, ofis uygulamalarında hemen çalışmaya başlayabiliyorsunuz.

Pil ömrü ve kamera

Encore WT8'in pil ömrü diğer tabletler arasında iyi bir seviyede. Yaptığımız testler sonucunda yaklaşık 9 saatlik bir performans aldığımızı söyleyelim. Farklı senaryolar dahilinde elbette daha uzun veya daha kısa sonuçlar almanız mümkün. Ortalama 9 saatse gayet yeterli bir seviye. Asus VivoTab Note 8 de ortalama 8 saatlik sonuç veriyordu hatırlarsanız. Diğer yandan Microsoft Surface 2 14 saat civarındayken HP Slate 7 de 7 saat civarında batarya ömrü sunuyor. Bu nedenle Encore WT8'in pil performansı yerinde.

Tabletin kameralarına gelecek olursak, arka kamerasıyla 8.0 megapiksel çözünürlüğünde bir görüntü sağladığını söyleyelim. Kamerada flaş yok, ayrıca yazılım olarak da özel ayarlar mevcut değil. Çekim kalitesinin de başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak olması elbette yeterli.

Ön kamera ise Skype görüşmeleri için uygun. Encore WT8'in, Skype görüşmeleri için gayet uygun bir tablet olduğunu bu noktada söyleyelim. Özellikle daha fazla ses netliği için optimize edilmiş çift beam-forming, yani aktarma biçimlendirici adında mikrofon ve parazit azaltma özelliği sunan tablet, böylece daha iyi bir görüntülü görüşme imkanı sağlıyor.

Özetle

Toshiba Encore WT8, Windows işletim sistemli tabletler arasında kendine iyi bir yer buluyor. Kompakt tasarımıyla rahatlıkla kullanılabilecek yapıda olan tablet, Intel Atom işlemcisiyle iyi bir performans gösteriyor. Diğer yandan tabletin pil ömrü, kategorisi için uygun fiyatı ve micro HDMI bağlantısı bulundurması artıları arasında. Windows'lu bir tablet almak isteyenler Toshiba Encore WT8'i yakından inceleyebilirler diye düşünüyoruz.

İncelediğimiz Toshiba Encore WT8-A-102'nin fiyatı ise 949 TL civarında.

Kimler Almalı

Kompakt boyutlara sahip, iyi bir Windows'lu tablet almak isteyenler Toshiba Encore WT8'i yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Toshiba Encore WT8-A-102'ye alternatif olarak Asus VivoTab Note 8'i önerebiliriz. Özellikle kalemiyle dikkat çeken VivoTab Note 8'in yanında eğer Android'li bir platform tercih edecekseniz o halde Samsung Galaxy Note Pro 12.2 göze çarpıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Encore
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
89
ModelWT8-A-102
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Atom Z3740
İşlemci Hızı1.86 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiLED
Ekran Boyutu8.0 inç
Ekran Çözünürlüğü800 x 1280 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIVar
USBVar
Pil Ömrü9 saat
Boyutlar135 x 213 x 10 mm
Ağırlık445 gr.
Okuyucu Yorumları