Toshiba'nın yeni dizüstünü denedik!

Toshiba'nın beyaz gövdeli, şık ve hızlı dizüstü bilgisayarını inceledik!

CHIP Online Notu 79
  • Şık görünüm
  • Rahat klavye
  • Performans
  • SSD yok
  • Full HD değil

Her ne kadar ultrabook'lar büyük bir çıkış yakalamış olsa da dizüstü bilgisayar tarafında da son zamanlarda başarılı örnekler görmeye devam ediyoruz. Bunlardan biri olarak test merkezimize konuk olan Toshiba Satellite C55D-A-14J, özellikle beyaz renkli tasarımıyla farklılık yaratıyor. Beyaz renkli gövdesinin içinde de güçlü özellikler barındıran dizüstü, mobilite kaygısı yaşamayan büyük boyutlu dizüstü bilgisayarı tercih etmek isteyenler için iyi bir seçenek gibi görünüyor. Ancak elbette bunu dizüstüne daha yakından bakmadan bilemeyiz. O halde şimdi 14J'ye daha yakından bakalım.

Güçlü teknik birimler

Windows 8.1 işletim sistemiyle birlikte gelen 14J, başarılı teknik birimlerin sahibi. Ancak daha önce ekrandan bahsedelim. Dizüstü 15.6 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. LED arka aydınlatmalarla aydınlatılan ekran, TruBrite teknolojisine sahip. HD çözünürlükleri görüntüleyebilen ekran, Full HD olmamasıyla üzücü. Ekranın görüş açısı için iyi diyebiliriz. Renkler ve görüntülerdeki canlılık da iyi seviyede. Bu arada hemen belirtelim ki 14J'nin ekranı dokunmatik özellik göstermiyor.

AMD'nin işlemcisine kalbinde yer veren 14J, güçlü bir bilgisayar arayanların beklentisini karşılayacak seviyede. A6-5200 işlemcinin sahibi olan dizüstü 4 çekirdekli yapısıyla ve 2.0 GHz hızıyla yeterli ölçüde. İşlemcisiyle birlikte grafik birimini de beraberinde getiren dizüstü, AMD A6-5200 APU'su ve AMD Radeon HD 8400 ile performans isteyenlerin ihtiyacını karşılıyor. 1 GB dahili belleğe sahip olan ekran kartı, gücünü 3 GB'a kadar paylaşımlı olarak çıkartabiliyor. Ayrıca sistemin 4 GB'lık bellek sahibi olduğunu da söyleyelim.

Sabit disk tarafına baktığımızda 5200 RPM'lik bir katı diskin kullanıldığını görüyoruz. 750 GB'lık bir sabit diskin sahibi olan dizüstü, böylece yeterli depolama alanını sunabiliyor. Fakat artık dizüstü tarafında SSD'leri de görmeye başladık. Bu nedenle bu noktada 14J bizden eksi puan alıyor.

Beyaz renkli gövde

Beyaz renkli bir kasaya sahip olan dizüstü bilgisayar, oldukça şık görünmesinin yanında kullanım rahatlığıyla da beğenilecek türden. Özellikle klavye ve touchpad alanlarını beğendiğimizi söyleyelim. Tuşların dağılımı bir yana üzerinde ayrıca numerik tuş takımına da yer vermesi de güzel.

Beyaz renkli tasarımıyla hoş bir görüntü sunan 14J, biraz kalınca. Yaklaşık 33 mm'lik kalınlığa sahip olan dizüstünün ağırlığı ise 2.3 kilogram civarında. Bu arada üzerinde bir optik sürücü bulunduğunu da söyleyelim. Bu da cihazın kalın olmasının nedenini açıklıyor.

Üzerindeki bağlantılara baktığımızda USB 2.0 portundan iki, USB 3.0 portundan ise bir adet konumlandığını görüyoruz. Açıkçası artık USB 2.0 yerine sadece USB 3.0 portlarına yer verilmeye başlamanın zamanı geldiğini düşünüyoruz.

HDMI bağlantısının da sahibi olan 14J, harici monitörlere bağlandığında HD görüntüsünü geliştiriyor. 1920x1440 piksel maksimum çözünürlüğe ulaşabilen dizüstü, böylece geniş görüntü için olanak tanıyor. Kablolu bağlantısının yanında Bluetooth 4.0 ve 802.11 b/g/n bağlantı seçenekleri de sunan cihaz, Ethernet ve kart okuyucu gibi portların da sahibi.

Özetle

Güçlü dizüstü bilgisayar modellerine sahip olan Toshiba, Satellite ailesini C55D-A-14J ile güçlendirmiş. Performansın yanı sıra görünüme de önem gösteren kullanıcıların beğenecekleri dizüstü, geleneksel dizüstü bilgisayar çizgisini koruyor. Üzerinde SSD bulundurmaması ve optik sürücüye yer vermesiyle bunu gösteren dizüstü, dokunmatik ekranın da sahibi değil. Fakat dizüstü bilgisayar kategorisi için iyi bir seçenek olduğunu söyleyelim.

Kimler Almalı

Ultrabook değil de halen geleneksel bir dizüstü bilgisayar arayanlardansanız C55D-A-14J'yi tercih edebilirsiniz.

Alternatifleri

Toshiba'nın daha önce incelediğimiz Satellite P50T-A-114 modelini C55D-A-14J'ye alternatif olarak gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite C55D-A-14J
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
79
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciAMD A6-5200
İşlemci Hızı2.0 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciAMD Radeon HD 8400
Grafik Kapasitesi1 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
HDD750 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar380 x 242 x 33.35 mm
Ağırlık2.3 kg
Okuyucu Yorumları