"Döndür", "çevir", "katla" laptop

"Döndür, çevir, katla" dizüstü modellerine yeni örnek Radius 11 nasıl?

CHIP Online Notu 80
  • Kompakt tasarım
  • Yeterli performans
  • 5 yıl garanti
  • Geniş depolama alanı
  • Satış sonrası destek
  • Pentium işlemci
  • Pil ömrü kısa

Dizüstü bilgisayar kategorisi alt kategorilerle çeşitleniyor. Her kullanıcının ihtiyacını karşılayacak cinste seçenek mevcut. Standart dizüstü bilgisayarların yanında ultrabook'ları ve ekranları ayrılabilen tablet PC modelleri de görebiliyoruz. Bugün inceleyeceğimiz Toshiba'nın Satellite Radius 11 isimli modeli ise hibrit bir cihaz. Daha önce incelediğimiz Lenovo'nun Yoga 2 Pro ve Yoga 11 gibi modelleriyle türdeş olan Radius 11, böylece esnek kullanım ihtiyacını çözmek için raflarda yakında kendine yer bulacak. Evet, incelediğimiz Radius 11 modeli henüz satışta değil, ancak çok kısa bir süre sonra ülkemizde satışa sunulacağına yönelik bilgisinin verildiğini söyleyelim ve şimdi Radius 11'e daha yakından bakalım.

5 kullanım şekli

Satellite Radius 11, çok amaçlı kullanım gözetilerek hazırlanmış bir hibrit dizüstü bilgisayar. Ekranı 360 derece çevrilebilen Radius 11, kullanıcılara beş farklı kullanım şekli sunuyor. Bunlar arasında sunum modu, masaüstü modu, tablet modu ve izleyici modunun yanı sıra elbette standart kullanım olarak dizüstü modu sunuluyor.

11.6 inç ekranın sahibi olan Radius 11, böylece kompakt boyutlarda. Rahatlıkla çantaya atıp yanınızda taşıyabileceğiniz cihazın ağırlığı ise yalnızca 1.3 kilogram. Kalınlığı ise 21 mm. Kompakt boyutlarının yanı sıra tasarımıyla da güzel görünen dizüstü, böylece kolaylıkla beğeni kazanabiliyor.

Klavyesi ve touchpad'iyle de ideal bir kullanım sağladığını söyleyelim. Öte yandan Radius 11'in elbette ekranı da dokunmatik özellik taşıyor. Böylece ekrana dokunarak kullanabiliyorsunuz.

Çevre bağlantılarına bakalım. Sol tarafta bir USB 3.0 portu görüyoruz. Bunu sağ taraftaki bir başka USB portu takip ediyor, fakat buradaki 2.0 standardında. Yalnızca iki USB portu olması üzücü. Cihazda ayrıca bir HDMI ve kart okuyucu yuvası da bulunuyor. Ekranın üzerinde bir webcam'in bulunduğunu da söyleyelim.

Toshiba'nın neredeyse her dizüstünde gördüğümüz Harman Kardon hoparlörler Radius 11'de bulunmuyor. Burada DTS Sound destekli hoparlörler kullanılmış. Hoparlörlerin ses kalitesinin ise çok iyi olduğunu söylemek zor, ortalama seviyede.

Teknik özellikler

Radius 11'in elimizdeki modelinin tam ismi L10W-B-102. Cihazın farklı model seçenekleri olduğunu söyleyelim. Bizdeki modelin işlemcisi Pentium'ken bir başka modelde Celeron işlemci bulunuyor. Pentium N3540 işlemcinin bulunduğu cihazda açıkçası en azından Core i3 işlemci görmek isterdik. Buradan bir puan kırıyoruz Radius 11'den.

2.16 GHz frekansta çalışan Radius 11, ayrıca teknik kadroda 4 GB RAM ve 500 GB sabit disk gibi öğelere yer veriyor. 4 GB RAM seviyesi bu cihaz için yeterli. Geniş depolama kapasitesi için 500 GB sabit diskin yer aldığı cihazda ayrıca bir SSD ise bulunmuyor. Burada tercih kullanıcıya kalıyor. Geniş disk kapasitesi isteyenler bu modeli tercih edebilir, daha yüksek hız isteyenler SSD'ye yönelebilirler. Radius 11'in CrystalDiskMark raporunu da bu noktada sizlerle paylaşalım. Aldığımız sonuçlar okuma sırasında saniyede 96 MB, yazmada ise 92 MB şeklindeydi. Bunlarda bir sabit disk için yeterli zaten.

Radius 11'in pil ömrü ise yaklaşık 5,5 saat civarında. Burada da söyleyebileceğimiz piyasada 8 saati rahat gören modellerin olduğu yönünde. O nedenle biz Radius 11'in pil ömrünü kısa bulduk.

5 yıl garanti

İncelememizin yavaş yavaş sonuna gelirken yalnızca Radius 11'e özel olmayan bir özellikten bahsetmek gerekiyor. Evet, yalnızca Radius 11'e özel değil, zira bu özellik Toshiba'nın her cihazı için geçerli. Şubat ayının sonuna kadar kullanıcıların satın alacakları her cihazına 5 yıllık garanti desteği sağlayan Toshiba, böylece kullanıcının en büyük kafa karışıklığını gidermiş oluyor. Öte yandan müşteri hizmetleri noktasında da oldukça ilgili olduğunu söylemek gerekiyor. Radius 11 de dahil olmak üzere satın alınacak olan diğer Toshiba notebook sahiplerine ücretsiz servis hizmeti sağlayan Toshiba, bu hizmeti sunarken farklı noktalarda çözüm üretiyor. Online Hizmet Talebi, Online Canlı Destek, Çağrı Merkezi Desteği, Adresten Alım ve Gönderim, Online Servis ve Kargo Takibi şeklinde pek çok çözümü olan Toshiba, böylece satış sonrası destek konusunda bizden de tam puan alıyor.

Özetle

Radius 11, kompakt boyutlarıyla mobil ortamlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir hibrit dizüstü bilgisayar modeli. Tasarımı ve farklı şekillerde kullanılabilmesiyle cihazı beğendik. Performans noktasında da yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Elbette cihazda Pentium yerine en azından Core i3 tercih edilebilirmiş. Depolama konusunda da bir ayrıma giden Radius 11, SSD yerine geniş kapasite isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Toshiba'nın satış sonrası sunduğu kapsamlı desteğinin Radius 11'in artı hanesine yazılanlar arasında olduğunu da tekrarlayalım.

Toshiba Radius 11'in fiyatı henüz belli değil, ancak verilen bilgiye göre 1000 TL civarında olacak.

Kimler Almalı

Farklı kullanım şekillerine girebilen hibrit ve kompakt bir dizüstü bilgisayar arayanlar Radius 11'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Radius 11'e alternatif olarak özellikle uzun pil ömrüyle dikkat çeken ASUS Transformer Book Flip TP300LD'u tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite Radius 11
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
80
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Pentium N3540
İşlemci Hızı2.16 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran11.6 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
HDD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar289 x 199 x 21 mm
Ağırlık1.3 kg
Okuyucu Yorumları