Yeni Satellite'ı test merkezimizde ağırladık!

Toshiba'nın yeni 15.6 inç dokunmatik ekranlı, Intel Core i7'li Sattellite'ını test ettik!

CHIP Online Notu 81
  • Alüminyum görünümlü tasarım
  • İyi performans
  • Tam boyutlu rahat klavye
  • Geniş disk alanı
  • Pil ömrü kısa
  • SSD yok

Toshiba, Satellite ailesine yeni bir dizüstü bilgisayar daha ekledi. S50-A serisi altında kendine yer bulan dizüstü bilgisayarının tam modeli S50T-A-10Z. Test merkezimizde ağırlama fırsatı bulduğumuz Toshiba'nın yeni dizüstü bilgisayar modeli, kendine yeni bir laptop satın almayı düşünenlerin ilgisini çekebilecek pek çok özellik sunuyor.

Dizüstü bilgisayarda en fazla aranan özelliklerden biri elbette şık tasarım ve mobilite. Özellikle daha fazla mobil olmak isteyen kullanıcıların hafiflikleri sebebiyle yöneldikleri Ultrabook kategorisi, dizüstü bilgisayar tarafında kendine büyük bir pay çıkarttı. Fakat dizüstü bilgisayarlar halen yoluna büyük bir kullanıcı kitlesiyle birlikte devam ediyor. Toshiba'nın bugün inceleyeceğimiz dizüstü bilgisayarı da bunun iyi örneklerinden biri.

Özellikle şık tasarımıyla dikkat çekmeyi başaran Satellite S50T-A-10Z, buz mavisi renkli fırçalanmış alüminyum gövde ve parlak piyano siyahı renginde klavyesiyle oldukça hoş görünüyor. Şimdi Satellite S50T-A-10Z'ye daha yakından bakalım.

İyi performans

Üzerinde Windows 8 işletim sistemini gördüğümüz dizüstü, dokunmatik bir ekranın sahibi. Böylece Metro arabirimini rahatlıkla kullanabilmeniz mümkün. Eğer daha önce dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayar kullanmadıysanız, bir süre sonra bu özelliğin vazgeçilmez bir parçanız olacağını söyleyebiliriz. Ekrana yapacağınız küçük dokunuşlarla oyun oynamak gibi fare kullanmanızı gerektirecek durumlar dışında neredeyse fareyi bir kenara bırakmanız olası. Bunda elbette dokunmatik ekranın sunduğu etkinin de önemi büyük. Bu anlamda dizüstü bilgisayarın ekranının hassasiyetini beğendiğimizi söyleyelim.

Toshiba Satellite S50T-A-10Z, dizüstünde performans arayanların beklentisini karşılayacak seviyede bir dizüstü bilgisayarı. Bunu güçlü teknik öğeleriyle yansıtan notebook'ta işlemci tercihi Intel'den yana yapılmış. Intel'in 3'üncü nesil işlemcilerinden Core i7-3630QM'in kullanıldığı cihazda 2.40 GHz hız sunuluyor. Intel Turbo Boost 2.0 teknolojisi ile bu hızın 3.40 GHz'e ulaşabildiğine şahit olabiliyorsunuz.

Hızlı işlemcisini tam 8 GB gibi oldukça geniş kapasitede RAM'le takviye eden Toshiba, 1600 MHz hızında çalışan işlemcileriyle birlikte oyunlar için ideal. DDR3 tipinde olan RAM'leri isterseniz güçlendirebilmeniz de mümkün. 16 GB'a kadar RAM desteği gösteren bilgisayarda 1 TB gibi geniş de bir disk kapasitesi sunuluyor. 5400 RPM dönüş hızına sahip olan diskin yanında bir SSD kullanılmamış olması ise üzücü.

İşlemci ile birlikte dahili olarak gelen Intel HD Graphics 4000 grafik işlemcisi tek başına bırakılmamış. Grafik hanesinde Nvidia GeForce GT 740M'i de görüyoruz. 2 GB kapasiteli GeForce GT 740M ile oyun performansı konusunda başarılı bulduğumuz notebook, fiziksel diskler için Slim DVD Super Multi optik sürücünün de sahibi.

Şık tasarım

Sahip olduğu teknik öğelerle iyi performans almanızı sağlayacak olan Toshiba Satellite S50T-A-10Z, tasarımıyla da oldukça şık görünüyor. Buz mavisi renkli fırçalanmış alüminyum kapağıyla oldukça iyi görünen bilgisayar, bir performans notebook'u olduğu için biraz kalınca ve ağır sayılabilecek yapıda. 2.4 kilogram ağırlığında olan notebook taşınabilir durumda elbette, fakat Ultrabook'larla kıyasladığımızda biraz kalın ve ağır kaldığı gerçek. Mobilitenin diğer bacağı olan pil ömrü konusunda da açıkçası biraz zayıf. Yalnızca 4 saatlik pil ömrü ile çok uzun süre mobil kalamıyorsunuz.

Şimdi biraz da bilgisayarın çevre bağlantılarından bahsedelim. Hemen söyleyelim ki dizüstünde USB 3.0 portu bulunuyor. İki adet USB 3.0'ın yanına bir de ek olarak USB 2.0 portu yerleştirilmiş. 3 USB bizce yeterli. HDMI ve VGA görüntü çıkışlarının yanında ön tarafta bir SD kart girişi görüyoruz. Diğer yanda bir Ethernet bağlantısı da bulunduran Notebook, kablosuz bağlantı tarafında ise 150 Mbps'e kadar 802.11 b/g/n kablosuz bağlantılarını ve Bluetooth 4.0'ı destekliyor.

Özetle

Satellite S50T-A-10Z, hem genel kullanım hem oyun performansı konusunda yanınızda olabilecek bir dizüstü bilgisayarı. 15.6 inç büyüklüğünde dokunmatik ekranın görüntü kalitesi ve dokunmatik hassasiyeti iyi seviyede. Intel Core i7 işlemci, 8 GB RAM ve Nvidia grafik işlemcisi üzerine düşen işi iyi şekilde yerine getirebiliyor. Belki 1 TB'lık diskin yanında bir SSD'ye yer verilse ve pil ömrü daha uzun tutulsa karşımıza çok daha iyi bir model gelebilirdi diye düşünüyoruz. Ancak notebook'a genel olarak baktığımızda iyi bir grafik çizdiğini söyleyelim.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayarından hem genel kullanım hem oyun performansıyla memnun kalmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Eğer Satellite S50T-A-10Z'nin pil ömrünü az bulduysanız ve daha uzun saatlere ihtiyacınız varsa bakmanız gereken cihazları Ultrabook kategorisinde bulabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite S50T-A-10Z
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
81
Genel
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciIntel Core i7-3630QM
İşlemci Hızı2.40 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GT 740M
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar377 x 244 x 30 mm
Ağırlık2.6 kg
Okuyucu Yorumları