İş dünyasının profesyonellerine...

Üst düzey özellikleri ile iş dünyasının profesyonel kullanıcılarına hitap ediyor.

Toshiba Tecra Z50-A-11C İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Başarılı teknik birimler
  • Magnezyum kasa
  • Dayanıklı yapı
  • Şık tasarım
  • Klavye
  • Son kullanıcı için fiyatı çok yüksek

Toshiba'nın özellikle kurumsal yaşama hitap eden son derece başarılı dizüstü bilgisayarlara sahip olduğunu biliyoruz. Firmanın Tecra serisindeki birçok ürün, profesyonellere hitap edecek özelliklerle donatılıyor. İncelememizde yakından bakacağımız Tecra Z50-A-11C modeli de yaklaşık 20 mm'lik kalınlığa Intel Core i7 işlemci olmak üzere birçok ileri düzey özelliği sığdırıyor. Teknik özelliklerin dışında bilgisayarda düşmeye ve sıvı temasına dayanıklı magnezyum kasa, parmak izi okuyucu ve yansıma yapmayan ekran gibi detayların bulunması da diğer göze çarpanlar arasında. Toshiba Tecra Z50-A-11C'nin elbette daha bahsedecek pek çok özelliği var.

Magnezyum kasa

Toshiba Tecra Z50-A-11C, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Benzerlerinden farklı olarak ekranda yansıma yapmayan bir kaplama kullanılıyor ve böylece gözlerin gereksiz yere yorulması engelleniyor. Full HD çözünürlükteki ekranın dokunmatik kontrol özelliği bulunmuyor. Açıkçası kurumsal kullanımda dokunmatik desteğinin pek de bir önemi olduğunu söyleyemeyiz. Toshiba, Tecra Z50-A-11C için yerinde bir tercih yapmış. Magnezyum kasa ise kendine has bir renge sahip ve ürünü kesinlikle ayrıcalık sahibi yapmayı başarıyor. Zarafetin yanı sıra ürüne dayanıklılık katması da ek bir avantaj.

Bilgisayar bağlantıları açısından oldukça zengin. Sol tarafa baktığımızla arkadan öne doğru sırasıyla, güç girişi, D-Sub görüntü çıkışı, HDMI çıkışı, USB 2.0 bağlantısı, USB 3.0 bağlantısı, kulaklık / mikrofon girişi ve akıllı kart okuyucuyu görmekteyiz. Bilgisayarın bir hayli ince olan kasası bu fotoğraftan net bir şekilde anlaşılabiliyor. Toshiba Tecra Z50-A-11C, sadece 1.8 kg ağırlığında ve 379.0 x 252.0 x 20.4 mm boyutlara sahip. 15.6 inç sınıfının en iddialı değerlerinden biri olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Sağ tarafa baktığımızda ise en arkada Kensington kilit yuvasını görmekteyiz. Devamında sunulan ethernet arabirimi 10 / 100 / 1000 Mbps standardına sahip. Bilgisayarda toplamda üç adet USB 3.0 arabirimi bulunuyor. İki tanesine de bu bölgede yer verilmiş. Sağ taraftaki son detay ise bellek kartı okuyucu. Burada dikkat edilmesi gereken bir yön, tüm bağlantıların tam boy olarak sunulmuş olması. Yani ethernet girişi için bilgisayarınıza bir dönüştürücü takmanıza gerek yok. Bazı bilgisayarlarda da tam boy bir HDMI çıkışı için dönüştürücü kullanmak gerekebiliyor ancak Toshiba Tecra Z50-A-11C için böyle bir sorunun olmaması sevindirici.

Teknik özellikleriyle zengin

Toshiba Tecra Z50-A-11C'nin teknik özellikler açısından beklentilerin fazlasıyla üzerinde bir bilgisayar olduğundan bahsetmiştik. Taşınabilirliğe odaklanan bilgisayarlardan, haklı olarak grafik kartı tarafında çok fazla performans sunan bileşenler beklememek gerekiyor. Listelemek gerekirse bilgisayarın özellikleri şu şekilde:

  • Intel Core i7 4600U işlemci (2.1 GHz)
  • Intel QM87 Express yonga seti
  • 8 GB DDR3 1600 MHz bellek (En fazla 16 GB)
  • 256 GB SSD depolama
  • 15.6 inç, 1920 x 1080 ekran
  • Intel HD Graphics 4400 grafik yongası
  • 3 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 bağlantısı
  • D-Sub ve HDMI görüntü çıkışı
  • Bellek kartı okuyucu
  • 802.11ac kablosuz ağ + Bluetooth 4.0 + Intel Wireless Display (WiDi) kablosuz bağlantılar
  • 10 / 100 / 1000 Mbps ethernet
  • 2.0 MP web kamera
  • Parmak izi okuyucu
  • Magnezyum kasa
  • Sıvı sızdırmaz ve arka ışıklandırmalı klavye
  • 1.8 kg ağırlık

Toshiba Tecra Z50-A-11C gördüğünüz gibi günümüzün üst düzey bir dizüstü bilgisayarı. Grafik kartı ve oyunlar konusunda elbette bir beklenti içerisine girmeye gerek yok çünkü oyunlar için üretilen bilgisayarlar daha farklı bir kategoride. Toshiba, Tecra Z50-A-11C bilgisayarında mümkün olan en iyi taşınabilirliği en iyi donanımla bir araya getirmiş. Sunulan dört çekirdekli işlemci, yüksek miktarda bellek, SSD ve diğer detaylarda oldukça cömert davranılmış görünüyor. Bilgisayarın alt kısmında da magnezyum malzemenin sürdürüldüğü dikkatlerden kaçmıyor. İstasyon bağlantısı da burada sunulan detaylar arasında.

Dayanıklılık ön planda

Toshiba Tecra Z50-A-11C'de güvenliği ön planda tutmuş. Magnezyum kasa sadece hafiflik sağlamıyor. Aynı zamanda darbelere ve düşmelere karşı bilgisayara ciddi bir koruma kazandırıyor. Yapılan testlerde, bilgisayarın 76 cm yükseklikten düştüğünde bile görevlerine sorunsuzca devam edebileceği belirtiliyor. Ayrıca aydınlatmalı olarak sunulan klavye de 30 ml'ye kadar sıvı geçirgenliğine dirençli. Güvenliğe odaklı bir diğer özellik ise parmak izi okuyucu. Dokunmatik yüzey tuşlarının tam ortasında parmak izi okuyucu görülebiliyor. Dokunmatik yüzeyin üstündeki tuşlar ise trackpoint'e ait. Birçok kurumsal bilgisayarda olduğu gibi Toshiba Tecra Z50-A-11C'de de trackpoint'e yer veriliyor.

Toshiba Tecra Z50-A-11C'nin tasarımı için söylenebilecek en küçük bir olumsuz sözümüz yok. Optik sürücü olmaması bundan birkaç sene öncesinde tartışılabilirdi ancak günümüz için yerinde bir karar olmuş. Ekran büyüklüğü nedeniyle kasa da biraz geniş ve dolayısıyla firma rahat bir şekilde numerik tuş takımını sunabiliyor. Kurumsal odaklı bir bilgisayarda zaten numerik tuş takımının bulunması gerektiğini düşünüyoruz.

Bilgisayarın üzerinde çok fazla etiket yok. Sol tarafta Intel Core i7 vPro işlemciye dair bir etiket var. Ayrıca Energy Star ve Toshiba'nın Easy Guard teknolojilerini ifade eden etiketlere yer verilmiş. Easy Guard'ı hatırlamak gerekirse şifreli sistem, sabit disk ve BIOS güvenliği sağlayan ayrıca TPM modülü ile dijital imzayı koruyabilme, tek dokunuşla sistem desteği, şok koruma tasarımı, üç milli ve hareket kontrollü sabir disk koruması ve Kensington kilidi gibi bileşenler içeren bir teknolojiler bütünü olarak söyleyebiliriz.

Aydınlatmalı klavye, özellikle yetersiz ışığa sahip ortamlarda çalışmanızı kolaylaştırıyor. Toshiba ile özdeşleşen klavye tasarımı fevkalade. Kullandığımız süre boyunca günlük rutin işlemlerde bilgisayarın fanının çalıştığına bile şahit olmadık. Elbette metal kasanın soğutmaya son derece olumlu bir etkisi var. Pili yaklaşık 9 saat dayanabiliyor ve tam bir mesai gününde yeterli gelebiliyor.

Özetle

Toshiba Tecra Z50-A-11C, özellikle 15.6 inç kategorisinde taşınabilirlik ve performansı en iyi şekilde sunan bilgisayarlar arasında. Hatta siz bunlara bir de sağlamlık ekleyin. Bize göre tek olumsuz yanı, sundukları nedeniyle haklı olarak yüksek olan fiyatı. 5200 TL seviyesindeki fiyat kurumsal boyutta değerlendirilebilir ancak son kullanıcı tarafında ürünün cazibesini kaybettiriyor.

Kimler Almalı

Toshiba Tecra Z50-A-11C, kurumsal kullanıcılar tarafından değerlendirilebilir.

Alternatifleri

Alternatif olarak Casper Nirvana CN.HSD4712B modeli de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Tecra Z50-A-11C
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
85
Genel
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciIntel Core i7 4600U
İşlemci Hızı2.1 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 4400
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03
USB 2.01
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık1.8 kg
Pil Ömrü009:00 saat
Okuyucu Yorumları