802.11ac'li bir router mı arıyorsunuz?

802.11ac desteği veren bir router arayanların tercihi olabilecek Archer C20i'ye yakından bakıyoruz.

CHIP Online Notu 81
  • Yeterli performans
  • Kurulum ve kullanım kolaylığı
  • Şık tasarım
  • USB bağlantısı
  • USB 3.0 yok
  • 5 GHz'de uzak mesafede performans

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların da verdiği destekle birlikte artık 802.11ac kablosuz standardı iyiden iyiye kullanılmaya başladı. Çift bant desteği sunan ve bununla birlikte 802.11ac desteği sağlayan ADSL modem ve router'ları da piyasada çokça görebiliyoruz. Hatta Multi-User MIMO'lu modeller de mevcut. Çeşitlilik böylesine bolken, bağlantı konusunda sıkıntılar halen sürebiliyor elbette. Kullandığı modemi elden çıkarmadan sade bir router'la güçlendirmek isteyenler ve öte yandan halihazırda router'ını değiştirmek isteyenlerin tercih edebilecekleri ürünler arasında da pek çok alternatif bulunuyor. Elimizdeki TP-Link Archer C20i modeli de bunlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Tasarımıyla dikkat çekici

Archer C20i, TP-Link'in yeni nesil router'ları arasına konumlanıyor. Yaptığı işin yanı sıra tasarımıyla öne çıkan cihaz, masa üzerinde dik biçimde duruyor. Siyah piyano renkli gövdesiyle şık görünen Archer C20i, antenlerini dahili olarak içinde bulunduruyor.

Ön yüzünde bildirim LED'lerini bulunduran cihazın bağlantılarına arka yüzde yer verilmiş. Öte yandan yan tarafta bir USB bağlantısı görüyoruz. Ancak bunun USB 2.0 standardında olduğunu söyleyelim. Hemen altında ise WPS ve Wireless tuşlarını görebiliyoruz. Onun altında da güç butonu bulunuyor.

Archer C20i'inin kurulumu oldukça basit. Kurulumla ilgili sorun yaşayan kullanıcılar için TP-Link, Kolaykurulum.net isimli bir internet sitesinde de adım adım neler yapılması gerektiği anlatılmış. Böylece kurulum noktasındaki tüm soru işaretlerinin giderilmesi amaçlanmış.

Çift bant desteği

Archer C20i, çift bant desteği sunuyor. 2.4 GHz ve 5 GHz bandında yayın yapan router, bu sayede kullandığınız 5 GHz'lik cihazlar için bağlantı trafiğinde sol şeridi adeta size ayırıyor. Daha geniş bant desteği sağlaması açısından 5 GHz önemli. Öte yandan kablosuz mesafe ise bu bantta 2.4 GHz'e göre daha düşük. Bu model için konuşacak olursak, daha önce deneyimlediğimiz ürünlere kıyasla 5 GHz'de uzak mesafelerde performansın hissedilir ölçüde düştüğünü gözlemledik. Ancak oda içinde 5 GHz bandını kullanma konusunda herhangi sorun yok.

Cihazın 2.4 GHz bandındaki performansını ise beğendik. 2.4 GHz'de 300 Mbps'e kadar hız sunan router, 5 GHz'de de 433 Mbps sunabiliyor. TP-Link, toplamda 733 Mbps ulaşan bu değerleri akılda kalıcı olması için yuvarlayarak 750 Mbps olarak nitelendiriyor ve bu, cihazın kutusunda da belirtiliyor.

Archer C20i de diğer TP-Link ürünleri gibi yazılım konusunda tüm desteği kullanıcıya veriyor. Ebeveyn denetimleri, misafir ağ erişimi gibi özelliklere arayüzden erişebiliyorsunuz. Takıldığınız noktalarda ise Kolaykurulum.net'i ziyaret etmeniz yeterli.

Özetle

Archer C20i, şu sıralar bir router arayanlar için iyi çözüm olabilir. 802.11ac desteği sunması ve öte yandan şık tasarımıyla da ilgi çekecek olan cihazın fiyatı da makul seviyede tutulmuş.

Archer C20i'in fiyatı ise 167 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Archer C20i, kullandığı modemi elden çıkarmadan sade bir router'la güçlendirmek isteyenler ve öte yandan halihazırda router'ını değiştirmek isteyenler tarafından tercih edebilir.

Alternatifleri

Archer C20i'ye alternatif olarak eğer farklı özelliklere de sahip ve daha yüksek hızda çalışan bir model bakıyorsanız Asus RT-AC56U'yu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Archer C20i
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
81
Standart 802.11 b/g/n - 802.11ac/n/a
Frekans 2.4 GHz ve 5 GHz
Hız 300 Mbps (2.4 GHz), 433 Mbps (5 GHz)
Bağlantılar LAN (4 adet), WAN, USB 2.0
Boyutlar 113 x 60 x 171 mm
Okuyucu Yorumları