Archer D7'yi inceliyoruz.

Archer serisinin yeni AC destekli modem router'ı Archer D7'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Kısa menzilde harika performans
  • Tasarımı güzel
  • Gigabit WAN ve LAN desteği
  • Kolay kurulum
  • 2.4 GHz'de uzak menzilde performans düşüyor

TP-Link, kablosuz ağın yeni standardı olan ve yüksek hızda bağlantı desteği sağlayan 802.11ac standardını destekleyen Archer ailesini genişletmeyi sürdürüyor. Daha önce Archer C7 modelini incelemiştik hatırlarsanız. Şu sıralar da aynı segmente C5 modelini süren TP-Link bu defa test merkezimize Archer D7 modeliyle konuk oldu.

Archer ürün gamının kabaca iki ürün kategorisine ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlardan biri daha önce incelediğimiz C7 modelinin dahil olduğu Kablosuz AC Router kategorisi, bir diğeri ise bugün bir örneğini inceleyeceğimiz Kablosuz ADSL2+ Modem Router kategorisi. Yine bir süre önce bugünkü ürünle aynı kategoride yer alan ve kod adıyla N600 olarak da TD-W8980'i incelemiştik hatırlarsanız. Archer D7, bu modelin üst seviye örneği olarak da alınabilir. Peki, artık hem modem hem router hizmeti veren Archer D7'ye daha yakından bakalım.

Tasarımıyla ilgi çekici

Archer D7, büyük ve şık bir modem router. Yine ailenin diğer ürünlerinde olduğu gibi siyah renkli parlak gövde tasarımını sürdüren TP-Link, Archer D7'de bir değişikliğe giderek gövde üzerindeki kanalları ortadan kaldırmış. Böylece yekpare bir gövde tasarımına geçilen üründe, açıkçası eskisine nazaran çok daha şık bir tasarıma imza atılmış olduğunu söyleyebiliriz. Böylece oturma odalarının başköşesine kurulan televizyonların hemen altına da konumlandırılabilecek olan cihaz, üzerinde ise harici üç adet dev anteniyle dikkat çekiyor.

Arka kenarına bağlanabilen harici antenlerle aynı bölgede bağlantıları da görüyoruz. Burada cihazdan bir modem hizmeti de alabilmek için ADSL, yani RJ11 bağlantısı da bulunuyor. Hemen yanında iki adet USB noktası da mevcut. Onu WPS ve Wi-Fi butonları takip ediyor. Geri kalan alanda da bir WAN -veya LAN- ve üç adet ayrıca LAN portu da sabit. Hemen kenarda ise güç butonunu görüyoruz.

AC farkını sunuyor

Şimdi gelelim kuruluma. Yine klasik bir TP-Link arayüzünü gördüğümüzü söyleyebiliriz. Gayet basit olan kurulumda 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarını da görmek mümkün. Evet, Archer D7 çift frekans bandına sahip. Son zamanlarda gelen tüm ürünlerin hemen hepsi çift frekansı destekliyor. Zira modemlerin kullanım alanları da evlerde kullanılan mobil cihazların çoğalmasıyla birlikte genişledi. Artık modemlere daha fazla cihaz bağlıyoruz. Bunun için de kullanım alanına göre çift frekans ihtiyacı baş gösteriyor.

Archer D7, 2.4 GHz'de 450 Mbps'ye, 5 GHz'de ise 1300 Mbps'ye kadar hızlarda veri transferi imkanı tanıyor. Toplamda ise modemin sunduğu hız 1750 Mbps'ye çıkıyor. Ancak bu evin her noktasında aynı hızı alacağınızı göstermiyor elbette. Ancak biz yaptığımız testlerde bu modemle birlikte evin her noktasından 300 Mbps'in üzerinde sonuç aldığımızı söyleyelim. Özellikle kısa menzilde harika bir çekim performansı sunan cihaz, menzil uzadıkça ve araya duvarlar girdikçe ise bir miktar performans kaybı gösterebiliyor. Eğer modemi kullanacağınız ev veya ofis çok büyükse ve aralarda güçlü duvarlar varsa, hattı menzil genişleten Powerline ürünleri veya ek router'larla güçlendirebilirsiniz.

Özetle

Archer D7, üst seviye bir modem. Hem modem hem router olarak kullanılmasıyla büyük bir ihtiyacı karşılayan cihaz, aynı zamanda 802.11ac bağlantısına terfi etmek isteyen kullanıcıların da ilgisini çekebilecek bir ürün. Öte yandan bağlantıları arasında bulundurduğu USB portları ile harici diskleri ağa bağlamanın mümkün olduğunu da hatırlatalım. 802.11ac standardının farkını görmek isteyen ve yüksek hızlara erişebilen bir modem router almayı düşünen kullanıcılar, Archer D7'yi incelemeden geçmemeliler.

Archer D7'nin fiyatı ise 381 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

802.11ac standardının farkını görmek isteyen ve yüksek hızlara erişebilen bir modem router almayı düşünen kullanıcılar, mutlaka Archer D7'yi incelemeden geçmemeliler.

Alternatifleri

Archer D7'ye alternatif olarak farklı bir model tercih etmek isterseniz AirTies Air 5760'ı veya Asus DSL-AC68U'yu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Archer D7
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
Standart 802.11 b/g/n - 802.11ac/n/a
Frekans 2.4 GHz ve 5 GHz
Hız 450 Mbps (2.4 GHz), 1300 Mbps (5 GHz)
Bağlantılar LAN (3 adet), RJ11, WAN, USB 2.0 (2 adet)
Boyutlar 229 x 160 x 37 mm
Okuyucu Yorumları