Sıra dışı menzil genişletici

Oyuncular, yayıncılar ve HD video akışı sağlayanlar için önemli bir cihaz.

CHIP Online Notu 90
  • Çok kolay kullanım
  • Yüksek performans
  • Çift bant desteği
  • Göze hoş gelen tasarım
  • Biraz büyük yapıda

Artık güçlü bir internet bağlantısına sahip olmak yetmiyor; onu evin diğer odalarına yaymak da istiyoruz. Hal böyle olunca elbette zamanla ortaya çok kullanışlı ürünler çıktı. Bunlar arasında çok sayıda seçenek sunmayı başaran TP-Link, bugün elimizdeki RE450 modeliyle de iyi bir örnek sunuyor bizlere. İlginç yapıda tasarlanan RE450, kısaca bir menzil genişletici olarak rol yapıyor. Fakat gerek performansı gerek kullanım kolaylığıyla bunu çok kullanışlı hale getiren cihaz, özellikleriyle çekici bir model olmayı başarıyor. Peki, bize neler sunuyor? Şimdi TP-Link RE450 modeline daha yakından bakalım.

İlginç tasarım

İlginç tasarım

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu nedenle mobil ortamlarda elimizden düşmeyen cep telefonları hayat bulurken, evde de durum pek farklı değil. Uyumadan önce son baktığımız şey cep telefonu ekranı, sabah kalktığımızda da durum yine bunun tekrarıyken, yatak odasında internetin çekmemesi düşünülemez bir hal almış durumda. Bu gibi durumlarda internet bağlantısını modemin olduğu odadan evin geri kalanına yaymak için menzil genişleticiler kullanıyoruz. TP-Link RE450 de burada devreye giriyor.

Her şeyden önce TP-Link RE450'nin, çok şık yapıda tasarlandığını söylemek gerek. Evet, cihaz biraz irice tasarlanmış. Bu belki cihazın özellikleri arasında eksi haneye yazılabilir, zira büyük yapısı nedeniyle priz ve özellikle çoklu prizlerde çok yer kaplayacaktır. Ancak görünüm itibariyle göze hoş geldiğini de belirtmeden geçmemek gerek.

TP-Link RE450, üç antenli bir yapıda. Bunlardan ikisine sağ ve sol kenarında açılan kollarla yer veren cihaz, üçüncüsünü ise üst kısmında gizliyor. Arkadaki bir düğme yoluyla tepedeki bu üçüncü anteni de ortaya çıkartabiliyorsunuz.

Ön yüzünde LED bildirim ışıklandırmaları ve ana fonksiyon tuşu olan RE Button'ı bulunduran cihaz, sol kenarda ise bir Ethernet portuna yer veriyor. Bu port ile bir cihaza kablolu yolla internet de aktarabiliyorsunuz.

Başarılı performans

Başarılı performans

TP-Link RE450, gayet kolay çalışıyor. Üzerindeki RE Button'a bastıktan sonra modeminizdeki WPS butonuna basıyorsunuz ve cihaz hemen eşleşiyor. Ağınızda TP-Link Extender 4.5 GHz ve 5GHz gibi iki farklı şekilde beliren RE450, ağınıza bağlandığınız aynı şifre üzerinden hemen bağlanmanıza olanak tanıyor. Elbette isterseniz bunları yapılandırabilirsiniz.

RE450, fazlasıyla performanslı çalışıyor. Ancak cihazdan tam randıman alabilmek için cihazı stratejik bir noktaya konumlandırmanız lazım. Yani modeminiz evinizin bir ucunda, RE450 bir diğer ucundaysa (uzun mesafelerden bahsediyoruz) bu cihazdan verim beklemeyin. Bu cihazı bir köprü olarak görmek gerek. Bu nedenle RE450'yi konumlandırırken, kablosuz ağ bağlantısının nereye varmasını istiyorsanız, modeminizle o hedef arasında ortada kalan yerleri kullanmak doğru hareket olacaktır.

Çift bant desteği gösteren cihaz, hem 2.4 GHz hem 5GHz bantlarda çalışıyor. İki frekansta toplam 1750 Mbps hız sağlayan cihaz, ayrı ayrı olaraksa, 2.4 GHz'de 450 Mbps, 5GHz'de 1300 Mbps'lik performans sağlıyor. Bu nedenle bu cihazı tercih edecek kullanıcıların, internet bağlantısında yüksek bant genişliğini tercih eden ve had safhada yarar sağlamak isteyenlerden olması mantıklı olacak. Özellikle online oyun oynayan, yayın yapan ve HD video akışını oturma odasındaki 4K televizyona iletmek isteyen kullanıcılar, TP-Link RE450 ile mutlu olabilirler.

Özetle

TP-Link RE450, yüksek performans gözeten bir ürün. Gayet başarılı bir çalışma prensibine sahip olan cihaz, menzil genişletme işini gayet iyi bir şekilde yerine getiriyor. Belki üzerinde bir USB portu bulunabilir veya Ethernet noktaları çoklu olabilirmiş. Ancak iş yalnızca menzil genişletmekse ve maksimum yarar sağlanmak isteniyorsa TP-Link RE450 güzel bir ürün olarak rahatlıkla tercih edilebilir.

TP-Link RE450'nin fiyatı ise 323 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Özellikle online oyun oynayan, yayın yapan ve HD video akışını oturma odasındaki 4K televizyona iletmek isteyen kullanıcılar, TP-Link RE450 ile mutlu olabilirler.

Alternatifleri

TP-Link RE450'e alternatif olarak daha az ölçüde performans beklentisi olanlar, uygun fiyatıyla da dikkat çeken Airties Air 4430'u tercih edebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link RE450
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
90
Standart 802.11 b/g/n/ac
Hız 450+1300Mbps
Frekans 2.4 GHz / 5.0 GHz
Bağlantılar Ethernet
Güvenlik 64/128-bit WEP WPA-PSK / WPA2-PSK
Anten 3 adet
Boyutlar 163 x 76 x 66 mm
Okuyucu Yorumları