TP-Link'in yeni modeli elimizde.

Toplam 600 Mbps bant genişliği sunan gözleri üstüne çeken TP-Link'in yeni modelini test etttik!

CHIP Online Notu 90
  • Geniş menzil desteği
  • Yüksek performans
  • Dev anten
  • Yazılım desteği
  • Çift USB bağlantısı
  • 802.11ac bağlantısı bu modelde yok

TP-Link'in daha önce incelediğimiz TD-W8970 modelinden sonra bu defa bir üst modeli olan TD-W8980'i mercek altına aldık. Önceki modelden farklı özelliklerle karşımıza çıkan Router, tıpkı ailenin diğer üyesi gibi hem ADSL hem Ethernet WAN bağlantısı sunuyor. ADSL2+ Modem ve Router olarak hizmet veren TD-W8980, tasarımıylaysa önceki modelle birebir. Ancak konu teknik detaylara gelince çarpıcı farklar yarattığı da ortada.

TD-W8980, özellikle geniş menzil desteğiyle bir hayli dikkat çekici bir model. Bunda elbette üzerinde yer alan dev antenlerin katkısı büyük. Diğer yandan çift frekans desteğiyle toplamda 600 Mbps veri transfer hızı sağlayan modem, yüksek hızda internet bağlantıları için birebir. Şimdi TP-Link'in yeni modeli TD-W8980'e daha yakından bakalım.

Yeni özellikler eklenmiş

Hemen söze TD-W8980'ın önceki modele göre getirdiği farklardan başlayalım. Önceki modelde tek bant frekans desteği mevcutken, 8980'de buna 5 GHz de dahil edilmiş. Böylece modemle hem 2.4 GHz hem 5 GHz bantlarda bağlantı mümkün. Her bir bantta 300 Mbps bant genişliği sunan modem, 2.4 Ghz bandını internet sitesi görüntüleme ve e-posta gönderme gibi basit işlemler için kullanırken, online oyun veya HD video akışları için daha geniş banda ihtiyaç duyan yoğun transferler için 5 GHz bandını kullanılabilir kılıyor. Böylece toplamda 600 Mbps veri transfer hızına erişebilen cihaz, bunu da isminde yer verdiği "N600" ibaresiyle ortaya koyuyor.

802.11b/g/n standartlarını destekleyen cihaz, önceki modele kıyasla bu standartlar arasına 802.11a'yı da eklemiş. Diğer yandan kablosuz erişim menzilini de genişleten cihaz, artık daha uzak noktalardan ulaşılabilir durumda. Özellikle açık alanlarda eskisine nazaran daha iyi bir seviyede menzil sunuyor. Buna benzer iyileştirmeler yüksek boyutta dosya indiriminde, online oyun ve HD film akışlarında da karşımıza çıkıyor. Bu anlamda 8980, önceki modele kıyasla daha iyi bir model olarak karşımıza çıkıyor.

Dev anten desteği

Şık bir tasarıma sahip olan W8980, siyah renkli bir gövdede vücut buluyor. Özellikle üzerinde yükselen üç adet dev anteniyle dikkat çekici duran cihaz, her biri 5 dbi gücünde olan bu antenler sayesinde az önce bahsettiğimiz uzun menzile sahip.

Ön yüzünde LED aydınlatmalarıyla bildirimleri yapan cihaz, arka yüzünde ise elbette ihtiyacımız olan tüm kablolu bağlantıları sunuyor. Merak edenler için hemen söyleyelim; W8980'da USB desteği de atlanmamış. Böylece harici diskinizi bağlayarak ağa açabilir ve kendi NAS sisteminizi yaratabilirsiniz.

Diğer bağlantıları arasında dört gigabit Ethernet bulunduran modem, WAN desteği de gösteriyor. Bağlantıların diğer yanında ise bir Wi-Fi açma kapama anahtarı görebiliyoruz. Bu buton ile Wi-Fi bağlantısını kullanmak istemediğinizde kapatabilirsiniz. Yine burada WPS butonu da kullanıma hazır.

Özetle

Hem 2.4 GHz hem de 5 Ghz bandında 300'er Mbps olmak kaydıyla toplamda 600 Mbps bant genişliğine sahip olan W8980, özellikle geniş menzil desteğiyle de başarılı bir model. Hem ADSL hem Router olarak kullanılabilecek olan W8980, kolay kurulumu ve ağ performansıyla da tercih edilebilir. Üzerinde USB bağlantısı bulundurması da cabası.

Kimler Almalı

Geniş menzil ve çift bant desteği ile 802.11n standardında 300 Mbps'ye kadar bağlantı hızına erişmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

TD-W8980'e alternatif olarak TP-Link'in 802.11ac standardını destekleyen Archer C7 modelini tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link TD-W8980
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
90
Standart 802.11 b/g/n
Frekans 2.4 GHz / 5 GHz
Hız 300 Mbps
Bağlantılar LAN (4 adet), RJ11, USB 2.0 (2 adet)
Boyutlar 243 x 160.6 x 32.5 mm
Okuyucu Yorumları