Tayvan'dan gelen SSD ne kadar iyi?

Transcend'in 240 GB'lık SSD'si onu satın alacaklara neler sunuyor? İnceliyoruz...

CHIP Online Notu 89
  • Yüksek performans
  • Dayanıklı
  • Fiyat/performans
  • Kutu içeriği zayıf

SSD günümüzün önemli bileşenleri arasında. Hız ve verimlilik isteyen kullanıcılar aradıklarını SSD'de buluyorlar. Yavaş yavaş fiyatlarının da makul seviyeye gelmesiyle birlikte tercih edilebilirliği de artan SSD'ler arasında çok sayıda seçenek mevcut. Bugün, bunlar arasında yer alan Transcend'in 240 GB'lık modelini inceleyeceğiz.

Alüminyum dış kaplaması ve ince hatlarıyla dikkat çeken SSD220S, dayanıklı yapıda. 6.8 mm kalınlığında olan disk, 58 gram ağırlığında. Böylece ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için uygun olan disk, paketinde ekstra bir genişleme kiti ise sunmuyor. Hatırlarsanız Kingston'ın disklerinde bu opsiyon pek çoğunda sunuluyor.

TLC tipinde olan disk, 2.5" ve SATA III arabirimini kullanıyor. 240 GB depolama kapasitesinde olan elimizdeki modelin yanı sıra Transcend raflarında farklı kapasite seçeneklerini de sunuyor. Bunlar arasında 120 GB'tan başlayıp, 480 ve 960 GB'a kadar varan kapasite seçenekleri mevcut.

Elimizdeki disk TLC NAND flaş bellek sahibi. 240 GB bellek kapasitesiyle saniyede 550 MB okuma ve saniyede 450 MB yazma performansı sunan disk, ayrıca 4K rastgele okuma ve yazma performansı noktasında da 330 MB/s'leri bulabiliyor. Diske uyguladığımız testlerde bu verileri yüksek oranda karşıladığını gördük. CrtystalDiskMark raporumuza göre okumada 550MB/s'yi gördük. Yazma performansındaysa 480 MB'ları kadar gördük. Ayrıca 4K'da da 300 MB/s okuma, 330 MB/s yazma hızlarına eriştik. Bu bağlamda disk, performansıyla üzerine düşen işi yerine getiriyor.

Transcend, SSD220S'i performanslı olduğu kadar ayrıca bazı ek teknolojilerle de donatmış. Bunlardan tam destekli SATA Cihazı Uyku Modu ile güç tasarrufu sağlayan cihaz, RAID motoru ve LDPC (Low-Density Parity Check) kodlamasıyla dayanıklı ve güvenli olmayı da amaçlıyor.

Özetle

Transcend SSD220S, şu sıralar 240 GB kapasitesinde iyi bir SSD arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek bir disk. Yakın fiyata biraz daha yüksek hız sunan Kingston HyperX Savaga serisi de bulunuyor. Elbette fiyatı daha pahalı. Ancak elimizdeki disk, fiyat/performans oranıyla daha kolay tercih edilebilir kanısındayız. Zira Transcend SSD220S, şu an 290 TL fiyata bulunabiliyor.

Kimler Almalı

240 GB kapasiteli bir SSD almak isteyen, performanslı çalışan bir SSD arayan kullanıcıların kesinlikle incelemesi gerek.

Alternatifleri

Transcend SSD220S'e alternatif olarak Sandisk SSD Plus 240GB'ı da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Transcend SSD220S 240GB
Ürün Markası Transcend
CHIP Online Notu
89
Kapasite 240 GB
Arabirim 2.5" SATA III
Tip TLC
Sıralı Okuma 550 Mb/s
Sıralı Yazma 450 Mb/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 100 x 69 x 6.8 mm
Ağırlık 63 gr.
Okuyucu Yorumları