Telefonla ödeyin

Turkcell abonelerine sunulacak olan yeni telefon T20, özellikle de NFC özelliğiyle dikkat çekiyor.

Turkcell T20 İnceleme
CHIP Online Notu 85

Belediye otobüsüne binerken akbil veya kart okutmak yerine telefonunuz ile ödeme yapmanın size nasıl bir kolaylık sağlayacağını hiç düşündünüz mü? Test merkezimize konuk olan Turkcell'in yeni T20 telefonu, ilk bakışta üzerindeki NFC yongasıyla dikkat çekiyor. İncelemeye başlamadan önce NFS yongasının sunduklarına kısaca bir değinelim.

Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi anlamına gelen NFC ile telefonunuzu herhangi bir ödeme noktasına yaklaştırarak kolayca ödeme yapabiliyorsunuz. Örneğin park ücretini, otobüs ücretini, alışveriş masraflarınızı ve aklınıza gelebilecek daha birçok ödemeyi cep telefonunuzu sadece POS cihazına yaklaştırarak yapabiliyorsunuz. Her ne kadar ülkemizde sistem çok yaygınlaşmamış olsa da Turkcell'in bu konudaki çalışmaları halen devam etmekte ve çok yakın zamanda cep telefonlarını POS makinelerine yapıştırmaya çalışan insanlar göremeye başlayacağız.

"Akıllı" telefon

T20'yi akıllı bir telefon yapan sadece NFC özelliği değil. ürünle birlikte gelen CepKumanda uygulaması ile DLNA desteği olan cihazları yönetebiliyor, herhangi bir kablo bağlantısı kurmadan cep telefonunuzdaki videoları televizyonunuzda izleyip müziklerinizi dinleyebiliyor ve resimlerinizi gösterebiliyorsunuz.

Gingerbread'le geliyor

T20'nin teknik özelliklerine baktığımızda ilk olarak yüksek hassasiyetli dokunmatik ekranı dikkat çekiyor. Artık olmazsa olmaz kapasitif dokunmatik teknolojisi ile gelen T20'nin ekran çözünürlüğü de 320×480 ile gayet tatmin edici. Android'in son sürümlerinden olan 2.3.3 ile gelen T20'nin arabirimi de gayet kolay bir kullanım sunuyor. Beş farklı ana ekrandan kablosuz ağ, GPS ve Bluetooth gibi özellikleri açıp kapayabilirken diğer ekranlarda yer alan uygulama kısa yollarıyla da istediğiniz ayara ve özelliğe kolayca erişebiliyorsunuz.

Biraz daha detaya indiğimizde T20'nin 600 MHz'lik Qualcomm işlemcisi gözümüze çarpıyor. Ürüne performanslı bir kullanım kazandıran bu işlemcinin yanında 5 megapiksel kamera, 32 GB'a kadar MicroSD desteği ve 1400 mAh'lik pil de T20'nin diğer beğendiğimiz özellikleri arasında.

Kablosuz özellikler

T20 kablosuz ağ konusunda da gayet başarılı. 3G ile 7.2 Mbps indirme hızının yanında 802.11 b/g/n standartlarını destekleyen üründe Bluetooth 2.1 desteği de unutulmamış. Yine A-GPS desteği de çektiğiniz fotoğrafları GPS tabanlı etiketlemenizi mümkün kılıyor.

Özetle

T20, bir akıllı telefondan beklediğinizden fazlasını sunarken cebinizi de yakmamasıyla beğenimizi kazandı.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell T20
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
85
Şebeke GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 1900/2100
Ekran 3.5 inç TFT kapasitif, 320×480 (HVGA)
İşlemci Qualcomm MSM7227, 600MHz
Kamera 5 megapiksel
Boyutlar 116×60.5×11.9 mm
Ağırlık 115 gram
Okuyucu Yorumları