Turkcell T40'ı inceledik.

Turkcell'in ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklara özel sunduğu T40 modelini inceledik!

CHIP Online Notu 73
  • Uygun fiyat
  • Şık tasarım
  • Segmentinde uygun performans
  • Özel arabirim ve uygulamalar
  • Performansıyla rakiplerinin gerisinde
  • Kameralar

Son dönemde özellikle GSM operatörleri geliştirdikleri cep telefonlarıyla dikkat çekiyorlar. Hatırlayacak olursanız bu ceplerden daha önce Vodofone Blade V ve Avea inTouch 3'ü incelemiştik. Bu defa da Turkcell'in cep telefonu T40 elimize geçti.

Özel taksit seçenekleri veya peşin olarak Turkcell tarafından satışa sunulan Turkcell T40, ilk kez akıllı telefon sahibi olmak isteyecekler için iyi bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Tasarımıyla da oldukça şık görünen T40, yalnız incelediğimiz kırmızı renkli modeliyle raflarda yer almıyor. Bunun yanı sıra Turkcell tarafından size özel tasarlanmış pratik kullanıcı arayüzleri de sunuluyor. Böylece cep telefonunuzu özelleştirebiliyorsunuz.

Peki, Turkcell tarafından çeşitli kampanyalarla sunulan T40, ne gibi özellikler sunuyor? Şimdi yakından bakalım.

Tasarım detayları

İlk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından beğenilebilecek kullanışlı özelliklerle gelen Turkcell T40, şık bir tasarıma sahip. İncelediğimiz modeliyle kırmızı renkli gövdede vücut bulan telefon, siyah renkli modeliyle de tercih edilebilir.

Telefonun boyutlarına baktığımızda, Vodofona Blade V'le benzer olduğunu görüyoruz. Her iki cep de 4.0 inç boyutunda bir ekranın sahibi olduğu için büyüklükleri ve ağırlıkları birbirine yakın. Turkcell T40, 10.85 mm kalınlığında ve 135 gram ağırlığında. Bu değerler segmenti için iyi seviyede. Fakat üç cep arasında boyutlarıyla en çok inTouch 3 dikkat çekiyor. Zira cep 9.2 mm kalınlığında.

T40'ın sağ yüzeyinde ses butonları bulunuyor. Üst tarafta ise güç butonu ile kulaklık girişini görüyoruz. Telefonu şarj edebileceğiniz ve veri aktarımı gerçekleştirebileceğiniz MicroUSB bağlantısı sol yüzeyde konumlandırılan T40'ın kapağını ve bataryasını çıkartabiliyorsunuz. Telefonun tek hoparlörü arka yüzeyde bulunuyor. Yine burada flaşlı bir kamera bulunduran cep, ayrıca ön kameraya da sahip.

İşletim sistemi

Turkcell T40, tıpkı Vodafona Blade V gibi 4.0 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. 800x480 piksel çözünürlüğünde olan ekran, giriş seviyesi için yeterli seviyede görüntü sağlıyor. TFT IPS kapasitif dokunmatik ekranıyla hassas dokunuşları algılayan cep, Android 4.1 işletim sistemini kullanıyor.

Özelleştirilmiş bir Android yüzüne sahip olan T40, kendine has uygulamalara da sahip. Bu uygulamalar arasında Turkcell'in sunduğu Akıllı Depo, T-Market, Turkcell Cüzdan, Turkcell TV ve Mobil Asistan gibi kullanışlı seçenekler mevcut. Böylece telefonu daha işlevsel kullanabilmeniz mümkün.

Turkcell T40'ın bataryasını değiştirebildiğinizi söylemiştik. 1600 mAh kapasitesinde bir bataryanın sahibi olan cep, bu bataryasıyla günü rahatlıkla çıkartabilmenizi sağlıyor. 240 saate kadar bekleme süresi sunan cep, 8 saate kadar da konuşma süresi sunuyor. Bu noktada Vodofona Blade V ve Avea inTouch 3'te kullanılan batarya kapasitesinin 1800 mAh olduğunu da söyleyelim.

Kameralardan da söz edelim. Turkcell T40'la geçirdiğimiz süre boyunca yaptığımız kamera ve video çekimlerinde rakip ceplerden fark yaratır bir performans göremedik. 5.0 megapiksel değerindeki arka kameradan çok bir şey beklememek lazım. Ancak ilk kez akıllı telefon sahibi olanların fotoğraf ve video beklentilerini karşılayabilir elbette. Telefonun ön kamerasıyla görüntülü görüşmeler de yapabilirsiniz.

Teknik öğeler

Turkcell T40'ın 4.0 inç boyutunda bir ekran taşıdığından söz etmiştik. Peki telefonun diğer teknik detayları neler? Şimdi bunlardan bahsedelim. T40, işlemci olarak Qualcomm Snapdragon S4 kullanıyor. Bu işlemciyi daha önce Blade V'te de görmüştük hatırlarsanız. Blade V'te 4 çekirdekli olarak kullanılan bu işlemci Turkcell T40'ta 2 çekirdekli olarak karşımıza çıkıyor. Avea inTouch 3'te ise yine 2 çekirdekli MTK MT6572 kullanılmıştı. Turkcell T40'ta 1.2 GHz hızında çalışan işlemciyi 1 GB RAM takip ediyor.

Depolama alanı konusunda Turkcell T40, Blade V ve inTouch 3 gibi yine 4 GB'lık bir kapasite sunuyor. Bu giriş seviyesi için yeterli olsa da ek olarak microSD kart desteğine ihtiyacınız duyacağınızı sanıyoruz. Telefon 32 GB'a kadar da microSD kart desteği ile hafızayı genişletme olanağı tanıyor.

Elbette Turkcell T40'a da diğer ceplere uyguladığımız testleri uygulamayı ihmal etmedik. AnTuTu Benchmark testinde genel skoru 7697 ile bulan cep, genel performansla inTouch 3 ve Blade V'in gerisinde. İşlemci noktasında CPU Prime'a bakıyoruz. 589 gibi ilginç bir skor alan işlemcisi, Turkcell T40'ın yine rakiplerinden yorgun bir grafik çizmesine neden oluyor. Telefon, HTML5 performansı için Vellamo'da da 1176 skorunu üretiyor. Grafik performansıyla da Epic Citadel'de 24.3 FPS alan telefon, her dört test sonucunda da direk rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Telefonun genel kullanım performansından da bahsedelim. Turkcell T40, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından beğenilebilir. Android işletim sistemiyle ilk kez tanışacaklar için iyi bir platform olabilir. Gerek kendi uygulamaları, gerek Google Play Store'dan indireceğiniz uygulamalarla telefonu zenginleştirerek iyi bir kullanım sağlayabilirsiniz. Cebin, akıllı telefonuyla oyun oynamak isteyenleri geri çevirmediğini de söyleyelim. Angry Birds, Subway Surf ve Temple Run gibi eğlenceli oyunları T40 ile oynayabilirsiniz.

Özetle

Turkcell T40, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar için iyi bir seçenek olarak tercih edilebilir. Tasarımıyla iyi görünen telefon, performansıyla da segmenti için yeterli seviyede. microSD kart desteği sunması hafızayı genişletebilmeniz için iyi bir nokta. Diğer yandan özelleştirilmiş Android işletim sistemi arayüzü ve özel Turkcell uygulamalarıyla da zenginleştirilen T40, bulunduğu segmentte Android'li bir cepten beklentileri genel olarak karşılıyor. Ancak eksiklikleri de yok değil.

Turkcell T40'ın peşin fiyatı ise 499 TL. Ancak dilerseniz Turkcell'in sunduğu çeşitli kampanyalar dahilinde de telefonu satın alabilirsiniz.

Kimler Almalı

Turkcell T40, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından beğenilebilir. Android işletim sistemiyle ilk kez tanışacaklar için iyi bir platform olabilir.

Alternatifleri

Turkcell T40'a alternatif olarak Vodafone Blade V veya Avea inTouch 3'ü tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell T40
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
73
İşletim SistemiAndroid 4.1.2
İşlemciQualcomm Snapdragon S4
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiTFT IPS
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü800 x 480 px
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi240:00 saat
Konuşma Süresi008:00 saat
Boyutlar64.8 x 126 x 10.85 mm
Ağırlık135 gr.
Okuyucu Yorumları