Turkcell'in yeni telefonu T50'yi inceledik.

Turkcell'in yeni telefonu T50'yi inceledik. Bakalım T50 ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 84
  • Fiyat/performans
  • Şık tasarım
  • İdeal performans
  • 4G desteği
  • microSD kart desteği yok

GSM operatörleri teknoloji devlerinin amiral gemileri ve diğer cep telefonlarını avantajlı fiyatlarla kullanıcılarla buluşturmakla kalmıyor, bir süredir kendi markaları altında ürettikleri cep telefonlarını da bizlere sunuyorlar. Hatırlayacak olursanız daha önce Turkcell'in T40 modelini incelemiş ve edindiğimiz izlenimleri sizlere aktarmıştık. Bu defa üst düzey bir akıllı telefonla karşımıza çıkan Turkcell, T50 modelini de kısa bir süre önce tanıtmıştı. Şimdiyse yeni cebini satışa sunan Turkcell, T50 modeliyle test merkezimize konuk oldu.

T serisinde yakın bir zamanda incelediğimiz T40'ın ardından çok daha büyük bir gövde ve yeni özelliklerle dikkatimizi çeken T50 modeli, tasarımıyla oldukça şık duruyor. Diğer yandan üst düzey akıllı telefonların yanına konumlanabilecek özelliklere sahip olan T50, son Android sürümü olan 4.4.2 KitKat ile birlikte geliyor. İlk bakışta telefonla söyleyebileceğimiz özelliklerden biri de elbette 4G desteği sunması ve oldukça avantajlı bir fiyata sahip olması. Böylece fiyat/performans çizgisinde değerlendirilebilecek olan Turkcell T50, iyi bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenleri memnun edecek gibi görünüyor. Peki, gerçekten öyle mi? Şimdi Turkcell T50'ye daha yakından bakalım.

Tasarıma bakıyoruz

Turkcell T50, tasarımıyla büyük bir cep telefonu. Böylece boyut olarak da amirallerin arasında kendine yer bulan T50, 142 mm uzunluğunda bir cep. Buna karşın yalnızca 7.8 mm'lik kalınlıkta olan cep telefonu, ince yapısıyla bizden tam not aldı. Öte yandan tasarımıyla şık göründüğünü söyleyebileceğimiz cep, plastik bir gövdeye sahip. Malzemenin plastik olması telefonun ağırlığına da pozitif anlamda katkıda bulunuyor elbette. Böylece cep yalnızca 130 gram ağırlığında. Bu da telefonu ağırlığıyla iyi bir seviyeye taşıyor.

Turkcell T50'nin çevresine bakalım. Telefonun sol yüzünde ses ve güç butonlarını görüyoruz. Alt kısımda bir kulaklık girişi, sol yüzde SIM kart slotu ve üst tarafta da microUSB bağlantısı bulunuyor. Cebin etrafında başka herhangi bir bağlantı yok. Telefonun arka kapağı da açılamıyor ve bataryası değiştirilemiyor.

Telefonun arka yüzeyinde ise şık Turkcell logosu dikkat çekiyor. Alt kısımda ise hoparlörü ve üst köşede ise arka kamerayı görebiliyor. Kameranın LED flaşla desteklendiğini de bu noktada söyleyelim. Elbette cebin ön yüzünde bir ön kamera da bizleri karşılıyor.

Güncel Android

Turkcell T50, Android 4.4.2 işletim sistemiyle geliyor. Böylece işletim sistemiyle güncel durumda olan cep, Android arayüzünü yine T40'da da karşımıza çıktığı gibi Turkcell arabirimiyle sunuyor. Elbette işletim sisteminde yüklü olarak gelen Turkcell uygulamaları da unutulmamış. Kolay ve akıcı bir kullanıma sahip olan cep, teknik detaylarıyla da dikkat çekiyor.

Üzerinde 5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduran Turkcell T50, ekranıyla HD çözünürlük sağlıyor. IPS LCD panel ekranın gayet iyi göründüğünü de bu arada söyleyelim. 1280x720 piksel çözünürlüğünde olan ekranın altında yer alan birimler de telefonun iyi performans göstermesini sağlayacak cinsten. Qualcomm Snapdragon 8926 işlemcinin sahibi olan cep, 4 çekirdekli işlemcisiyle 1.2 GHz hızında çalışıyor. İşlemci hanesinde Qualcomm taşıması grafik hanesinde de Adreno göreceğimizi gösteriyor elbette. Adreno 305 grafik birimini bulunduran cepte bellek olarak 1 GB kullanılmış. Dahili depolama alanı olarak da 16 GB tercih edilmiş. Bu alanı genişletememek ise üzücü. T50, microSD kart desteği göstermiyor.

Telefonun kameraları ise işlevsel. 13 megapiksel çözünürlüğünde arka kameranın sahibi olan cep, başarılı fotoğraflar çekebiliyor. Diğer yandan üzerinde LED flaş bulundurması da sevindirici. Böylece düşük ışık koşullarında da iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Gülümseme tanıma, HDR, panoramik çekim gibi özelliklerin de sahibi olan kamera, ön kamerasıyla da selfie'ler için yeterli.

Performans notları

Turkcell T50'nin teknik birimlerinin performansını gerçek kullanımla olduğu kadar yazılımlarla da ölçümledik. AnTuTu Benchmark testinde 17078 puan toplayan telefon, iyi bir performans gösterdiğini kanıtlıyor. Teknik birimleriyle orta segment ceplerle rekabet halinde olan T50, CPU Prime'da da 2919 puan alıyor. Sıra 3DMark testine geldiğinde farklı modlarda 5608, 2845 ve 4604 puanlarını alan Turkcell T50, böylece geniş ekranında oyun performansıyla da memnun edecek gibi görünüyor. Epic Cidatel'de de HD çözünürlükte 58.2 FPS'yi gören telefon, internet performansı için Vellamo'da da 1037 skorunu alıyor.

Turkcell T50, sahip olduğu özellikler ve bunlar neticesinde aldığı test sonuçlarıyla T40'a göre bir hayli gelişim göstermiş bir telefon. Cep telefonuyla oyun oynamak isteyenleri de geri çevirmeyen ceple geçirdiğimiz süre boyunca, Real Racing 3 gibi yoğun grafik detaylarına sahip yarış oyununda iyi bir izlenim edindiğimizi de söyleyelim.

Turkcell T50'nin en dikkat çeken özelliklerinden biri de elbette 4G bağlantıyı desteklemesi. Her ne kadar henüz ülkemizde olmasa da bu özelliğin geleceğe yatırım olarak T50'de bulunuyor olması sevindirici. Telefonda 43.2 Mbps'ye varan çift taşıyıcılı internet teknolojisinin yanı sıra 150 Mbps'yi bulan 4G teknolojisi temel alınıyor. Bu sayede 4G'yle tanıştığımızda Turkcell T50 ile yüksek hızda internet keyfi sürebilirsiniz.

Özetle

Turkcell T50, gerek tasarımı gerek özellikleriyle başarılı bir model olmuş. Özellikle sahip olduğu fiyatıyla dikkat çeken cep, fiyat/performans oranıyla iyi seviyede. Telefonun en büyük özelliklerinden biri elbette büyük ekranı, Android KitKat işletim sistemiyle gelmesi ve 4G teknolojisine destek vermesi. Bunların yanında elbette 13 megapiksellik kamerası ve fiyat/performansıyla da dikkat çekiyor.

Turkcell T50, 699 TL'ye satın alınabiliyor. Diğer yandan Turkcell'in avantajlı tarife seçenekleriyle de tercih edilebilir.

Kimler Almalı

İyi bir telefon olan Turkcell T50, özellikle uygun fiyata iyi bir cep telefonu sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Turkcell T50'ye alternatif olarak Vodafone Blade V veya Vodafone Smart 4 Mini'yi önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell T50
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 8926
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTFT IPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi240:00 saat
Konuşma Süresi008:00 saat
Boyutlar70.4 x 142.3 x 7.8 mm
Ağırlık130 gr.
Okuyucu Yorumları