IDE Disklerdeki Son Nokta

Sabitdiskler üst üste konulmuş yuvarlak tabakalara benzeyen plakalara sahiptirler. Bu plakalar silindiri oluştururlar ve her plakanın alt ve üstünde okuma yazma kafaları bulundururlar.

Quantum Fireball Plus As İnceleme
CHIP Online Notu 85

Bu kafalar Head Actutator dediğimiz hareketlendirici aygıtlarla ileri geri hareket ederler. Plakalar Spindle adı verilen bir mile geçmiştir ve alüminyum yapıdadır. Öyle ki plakalar üst üste konulur ve bir mil motoru yardımı ile çevrilir. Mil motorunun devir sayısı dakikada 3600-10000 devir arasında bir değere sahiptir. EIDE disklerin en düşük hızları 5400 rpm, SCSI’lerin ise 7200 rpm civarında olduğu biliniyor. Dönüş süratinin artması ile birlikte bilgi transfer hızının da arttığı bir gerçek. Veri transfer hızı sabit diskten işlemciye aktarılan hızı gösterir. Genellikle megabyte/saniye ya da kilobyte/saniye cinsinden ölçülür ve büyüdükçe daha yüksek bir performans değerine ulaşır. Ortalama erişim zamanı ise milisaniye cinsinden ölçülür ve küçüldükçe daha iyidir. Erişim zamanı okuma/yazma kafalarını rast gele seçilmiş izleri götürmek için geçen süreye karşılık gelir. Bir disk alırken en çok Ultra ATA kelimesi ile karşılarız. Ultra ATA Seagate, Quantum ve Intel’in beraberce ürettikleri bir arayüz. Bu arayüz ATA-2 ile uyumludur ve 33.3 MBps’lik bir hıza ulaşabilir. 1999 yılının ortalarında ise ATA-33’ün yerine daha yüksek hızlara ulaşabilen ATA-66 standardı geliştirilmişti. ATA 66 standardının yerini alan ATA 100 standartı ise şimdilik IDE disklerdeki son nokta durumunda.

CHIP’in yorumu
Quantum Fireball Plus As Ultra Ata-100 arabirimini destekleyen 7200 rpm’lik bir IDE disk. Test sonuçlarında iyi bir sonuç elde eden bu disk, özellikle burst hızı ile bizi şaşırtmayı başardı. Genell performansı yüksek olan bu diskin bir dezavantajı, biraz sesli çalışması. Neticede bu dezavantajı göz ardı edebilen kullanıcıların, yeni bir disk satın almak istediklerinde muhakkak Quantum Fireball Plus AS’yi düşünmelerini tavsiye ederiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Quantum Fireball Plus As
Ürün Markası Quantum
CHIP Online Notu
85
Okuyucu Yorumları