Kral öldü yaşasın Kral!

Sonunda nVidia’nın Geforce’unun karşısına ciddi bir ürün çıktı. Bu ürün hepimizin tanıdığı ATI firmasına ait. ATI Radeon 8500 ekran kartının özellikle Geforce3 Titanium 500 kartlarına çok ciddi bir rakip olacağını düşünüyoruz.

Utopia Ati Radeon 8500 İnceleme
CHIP Online Notu 76

Yüksek performansının yanı sıra bu kartın Geforce3 Titanium kartlarından daha ucuz olması da başka bir avantaj. Geforce3 Titanium 250 MHz’lik chip frekansı ile ATI Radeon 8500’e üstünlük gösteremiyor. Bellek frekansında ise Geforce3 Titanium ATI’nin gerisinde kalıyor. Zaten Titanium serisi Geforce3 serisi ile aynı. Tek farkı chip frekansının Geforce3’e göre 40 MHz’lik bir üstünlük sağlaması. Ayrıca Geforce3 Titanium’da bahsi geçen shadow-buffer teknolojisi de Geforce3’de mevcut. Geforce3’de bu buffer aktif halde değil, dolaysıyla bu buffer’ı aktif hale getirmek için yapmanız gereken tek şey yeni detonator sürücülerini indirmek olacak.Ati Radeon 8500’ün teknik özellikleri:ATI Radeon 8500, nVidia Geforce3 gibi DirectX 8.1 ve OpenGL-1.3 ICD standartlarını destekliyor. Buna ek olarak GPU’nun programlanabilmesi için nVidia’dan tanıdığımız Pixel ve Vertexhader, ATI’de Smarthader olarak adlandırılıyor. ATI ile birlikte gelen yeniliklerden biri de Truform teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde 3D objeleri minimum bellek kapasitesi ile en iyi kalitede görebilirsiniz. Bu sayede texture ve veri işlemleri için yeterince belleğe sahip olunabiliyor. ATI Radeon 8500’ün diğer bir yeniliği ise Charisma Engine II motoru. Charisma Engine II, oyunlarda Transform, Lighting ve Clipping özelliklerini ile Hyper-Z-teknolojisini hızlandırıyor. 64 Mbyte DDR-SDRAM belleklerine sahip olan bu ekran kartı 3.6 nanosaniyelik ramlerle çalıştırılıyor. Bu sayede Data Rate oranı 550 MHz’e çıkartılıyor. Bellek frekansları da 275 MHz ile çalıştırılıyor. Böylece ATI saniyede 8.8 Gbyte’lık veriler işleyebiliyor. Geforce3 Ti 500’de bu oran saniyede 8 Gbyte ile sınırlı kalıyor. Chip frekansının da yüksek oranlarda olması, 0.15 mikrometre teknolojisinin kullanılması ile mümkün oluyor.Test Sonuçları:Klasik olarak nitelendirebileceğimiz benchmark’larda ATI istenilen performansı rahatlıkla verebildi. Geforce3 Titanium ile karşılaştırıldığında aralarında oluşan farkın çok küçük olduğunu görebildik. Quake3A ve 3Dmark 2000 testlerinde Geforce3 Titanium çok az bir farkla öne geçti. Daha büyük boyutlarda texture kullanan 3D Mark 2001 testinde ise ATI Radeon 8500 Geforce3 Titanium’u rahatlıkla geçiyor.

Özetle

ATI istendiğinde bir VGA-Out, DVI-I veya S-Video çıkışı üzerinden bağlanabiliyor. nVidia’nın Geforce2-Mx kartları için geliştirdiği TwinView özelliği ATI’nin DualHead çözümünden geri kalıyor. Çünkü ATI her biri 400 MHz bir frekansa sahip olan ve her bir monitöre 2048x1536 piksel çözünürlüğünü verebilen iki adet Digital Analog Convertere sahip. Bu Dac sayesinde ATI Radeon 8500 32-bit renk derinliğinde 85 Hz’lik bir tazeleme oranına kadar yükseliyor. ATI bu yeni ürünü ile DVD, TV ve Dual monitör özelliklerinin yanı sıra oyunlarda yüksek performans değerleri ile son kullanıcının karşısına çıkıyor.Yani bu kart, birden çok özelliği uygun bir fiyatla kullanıcıya sunuyor. Yalnız Trueform teknolojisinin de oyun geliştiricileri tarafından benimsenmesi gerekiyor. Çünkü 3D teknolojisini, grafiksel arabirimlerde yüksek bir performansla kullanabilmek için bu tür bir destek şart.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Utopia Ati Radeon 8500
Ürün Markası Utopia
CHIP Online Notu
76
Okuyucu Yorumları