Full HD'li projeksiyon cihazını denedik!

Viewsonic'in Full HD görüntü sunan yeni projeksiyon cihazını denedik!

Viewsonic PJD7820HD İnceleme
CHIP Online Notu 87
  • Yüksek görüntü kalitesi
  • Uzun lamba ömrü
  • Zengin renkler
  • Kontrast oranı ve parlaklık
  • Menü düzeni
  • Uzaktan kumanda
  • HDMI kablo yok
  • Biraz gürültülü
  • Dahili hoparlörler

Sabit ekranlı bir televizyon yerine boyutunu kendinizin ayarlayabileceği bir projeksiyon cihazı satın aldığınızda, odanızın bir duvarını devasa bir ekrana dönüştürmeniz mümkün. Bu noktada elbette projeksiyon cihazları arasında yüksek çözünürlük sağlayan modelleri tercih etmeniz, geniş boyutta yüksek kalitede görüntü elde etmeniz için önemli bir adım. Bu noktada artık konuya girebiliriz. Hem ev hem ofisler için uygun projeksiyon cihazları arasında kendine yer bulan Viewsonic PJD7820HD incelememiz için test merkezimize konuk oldu. Yüksek çözünürlük desteği ve bunun yanında 3D Ready desteği sağlamasıyla dikkat çeken Viewsonic'in PJD7820HD kod adlı projeksiyon cihazı, ilk bakışta oldukça iyi görünüyor.

DLP teknolojisinde olması, 3000 ANSI Lümen ile 15.000:1 kontrast oranına sahip olması dikkat çekici diğer yanları olan projeksiyonun 1920x1080 pikselde, yani Full HD görüntü kalitesine sahip olduğunu da hemen belirtelim ve şimdi cihaza daha yakından bakalım.

DLP teknolojisi

Viewsonic PJD7820HD, LCD teknolojisine değil, iyileşmiş sürüm olan DLP teknolojisine sahip. Böylece net ve keskin görüntüler üretebilecek yapıda tasarlanmış olan cihaz, diğer yandan filtresiz bir tasarıma sahip. Evet, böylece filtreleri belirli periyotlarla temizlemeye veya değiştirmeye gerek kalmıyor.

Cihazın üst kısmında ayrılmış bir bölümde menü tuş takımını görüyoruz. Cihazı ister buradan ister yanında gelen uzaktan kumanda üzerinden yönetebiliyorsunuz. Arabirim kolay kullanılıyor, ayrıca dil seçenekleri arasında Türkçe dil desteğinin olması da iyi bir ayrıntı. Uzaktan kumandayla kullanım sırasında bazı noktalardan algılama sorunlarıyla karşılaşabildiğinizi de söyleyelim.

Arka bağlantılara baktığımızda pek çok giriş / çıkış görüyoruz. Burada iki VGA portu, bir monitör çıkışı, S-video, HDMI, misi USB ve ses girişlerini görebiliyoruz. Cihazın kutusundan VGA ve güç kablosu çıkıyor. Ancak bir HDMI kablosu bulunmuyor.

Cihazın altında hemen ön tarafında yer alan ayağı döndürerek yükseltmeniz mümkün. Böylece masa üzerine konumlandırdığınızda görüntünün konumunu ayarlayabiliyorsunuz. Fakat arkada yer alan ayaklar sabit. Bu ayaklar da hareketli yapıda olsa daha ergonomik olabilirmiş diye düşünüyoruz.

Detay ve performans

Şimdi projeksiyon cihazının teknik detaylarına bakalım. 3000 Ansi Lümen ile 15.000:1 kontrast oranının sahibi olan cihaz, lamba ömrüyle 4000 ila 6000 saat arası süre tanıyor. Eko mod veya normal kullanımlarla bu süre elbette değişebiliyor. Dynamic Eco teknolojisi ve otomatik parlaklık ayarı ile bu sürenin 10 bin saati vardığı da firma tarafından verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Görüntü boyutuyla 30 ila 300 inç arası görüntü elde edebileceğiniz cihaz, 1 metre ila 10 metre arasında da sunum mesafesi sağlıyor. Böylece kısa mesefaden dev ekran görünümüne kavuşabiliyorsunuz. Cihazın 16:9 görüntüleme oranına sahip olduğunu da bu noktada söyleyelim.

Cihazın 3D Ready destekli olması 3D deneyimi elde edebileceğiniz anlamına geliyor. 3D içerikleri cihaz üzerinden ekrana yansıtabilirsiniz. Bunun için projeksiyonun 3D Ready özelliğini aktif hale getirmeniz ve aktif shutter 3D gözlükleri edinmeniz yeterli oluyor.

Peki, projeksiyon cihazının performansı nasıl? BrilliantColor teknolojisinin sahibi olan Viewsonic PJD7820HD, gayet güzel bir görüntü veriyor. Bunda elbette bu teknolojinin ve Full HD desteğinin önemi büyük. BrilliantColor ile 6 farklı renk görüntü üreten cihaz, geniş bir renk skalası sunuyor ve diğer yandan DLP'nin özelinde hızlı tepki süresi sağlıyor. Özellikle ev kullanımlarında odanızı mini sinema salonuna çevirmek için ideal olduğunu düşünüyoruz. Zira tam karanlık ortam yakaladığınızda güzel bir görüntü performansı ve seyir keyfi almanız mümkün. Diğer yandan elbette ofis kullanıcıları sunum ve toplantılarda da yararlanabilirler.

Özetle

Sonuç olarak Viewsonic PJD7820HD, görüntü kalitesiyle oldukça başarılı bir projeksiyon cihazı. Yaptığımız incelemelerde gayet beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle siyah dengesi, parlaklık seviyesi ve zengin renkler üretebilmesiyle gayet kullanışlı. Hem ev hem ofis kullanıcıları tercih edebilirler.

Kimler Almalı

Hem ev hem ofis kullanıcıları tarafından tercih edilebilecek olan Viewsonic PJD7820HD, oturma odalarını mini sinema salonlarına çevirebilir, ofis kullanıcıları için de iyi bir sunum aracı olarak kullanılabilir.

Alternatifleri

Viewsonic PJD7820HD'ye alternatif olarak kompakt boyutlarda rahat taşınabilir bir projeksiyon cihazı arayanlar Asus S1 Mobile LED projektörü tercih edebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Viewsonic PJD7820HD
Ürün Markası Viewsonic
CHIP Online Notu
87
Tip 0.65" DLP
Çözünürlük 1080p (1920x1080)
Lamba Ömrü 4000 / 6000 saat
Lens 1.3x manuel optik zoom / manuel optik odak
Görüntü Boyutu 30 – 300 inç
Sunum Mesafesi 1 m – 10 m
Parlaklık 3.000 lümen
Kontrast Oranı 15.000:1
Görüntüleme Oranı 16:9
Okuyucu Yorumları