Vodafone Smart 6 testte!

Vodafone'un yeni cep telefonu modeli Smart 6 testte!

CHIP Online Notu 87
  • Fiyat/performans
  • Güçlü batarya
  • Geniş, Full HD ekran
  • Akıcı arayüz
  • Kameralar
  • Hızlı şarj özelliği
  • 128 GB microSD kart desteği
  • Ekran Corning Gorilla Glass'la korunmuyor

Çok kısa bir süre önce tanıtılan Vodafone'un Smart ailesinin en yeni üyesi olan Smart 6, elbette test merkezimize girmekte gecikmedi. Operatör markalı telefonlar arasına güçlü bir üye kazandıran Vodafone, bu yeni modeliyle birlikte büyük ekranlı cep telefonu sahibi olmak isteyenleri memnun edecek gibi görünüyor. Elbette bunda ne derece başarılı olduğunun cevabını incelememizin ilerleyen adımlarında hep birlikte göreceğiz.

İncelemeye geçmeden önce hemen şunu da ilave etmekte fayda var. Vodafone bu defa yalnızca yeni cep telefonu modelini değil, bunun yanında tablet ve akıllı saat modellerini de tanıttı. Vodafone Smart Tab 6 ve Vodafone Smart Watch 6'yla birlikte cep telefonunun yanı sıra tablet gamını güçlendiren Vodafone, ilk akıllı saat modelini de bizlere sunmuş oldu. Vodafone Smart Watch 6'yı da elimize ulaştığında inceleyeceğiz elbette, ancak şimdi bakalım asıl konumuz olan Smart 6 bizlere neler sunuyor.

Tasarım

Vodafone Smart 6, ilk etapta başarılı özellikleri bir arada sunan iyi bir telefon modeli izlenimi yaratıyor. Boyutlarıyla phablet kategorisinde yer alabilecek olan Smart 6, büyükçe bir telefon modeli. Üzerinde 5.5 inç boyutunda bir ekran bulunduran telefon, tasarımıyla da oldukça şık görünüyor.

Üç farklı renk seçeneğiyle kullanıcılara sunulan telefon, 154 mm boyunda, 77 mm eninde ve 8.4 mm kalınlığında. Telefonun ağırlığı 151 gram seviyesinde. Ekranın çevresini saran alüminyum çerçeve ona şıklık katarken, arka yüzeyde yer alan plastik malzeme de dokunduğunuzda fena bir izlenim yaratmıyor. Arka gövdenin ortasında Vodafone logosunu, üst kenarda kamera ve yanında LED flaşını, alt köşede de hoparlörü görüyoruz. Sol tarafta yer alan bandroller de göze çok takılmıyor; küçük kullanılmış olması iyi seçim.

Smart 6, arka kapağı açılabilen bir model değil. Bu nedenle bağlantıları telefonun çevresine yayılmış. Hemen sol kenarda microSD kart slotu, sağ kenarda ise SIM kart çekmecesi bulunuyor. Yine bunun altında güç ve ses butonlarını görüyoruz. Telefonun alt kenarında microUSB ve üst kenarında da kulaklık girişi var.

Ekran ve arayüz

Vodafone Smart 6, 5.5 inç boyutunda bir ekranın sahibi demiştik. Bu ekranıyla bize Full HD çözünürlük sunan telefon, böylece tatmin edici seviyede bir görüntü sunuyor. Bu ekran boyutunda HD çözünürlük tercih edilmiş olsa biraz sırıtırdı, ancak Full HD tercihiyle durumu iyi kotarmış Vodafone. Ekran gayet güzel görünüyor, doygunluk noktasında ve renk canlılığıyla beğendik. Dış kullanımlarda da güneş ışığı altında iyi bir görüntü sergileyen telefonun piksel yoğunluğu ise 401 değerinde. Ekranın IPS LCD tercih edilmiş olması da iyi görüntü sunmasında büyük etken elbette. Fakat burada gördüğümüz bir eksiklik var, o da artık neredeyse cep telefonlarında standartlaşan, görmeye alışık olduğumuz Corning Gorilla Glass korumasının bu telefonda yer almıyor oluşu.

Peki, ekranda ne görüyoruz? Android işletim sisteminin güncel sürümüyle gelen telefonun Android 5.0.2 ile geliyor oluşu büyük artı. Arabirim fazlasıyla sade ve kullanışlı. Öte yandan telefonun işlem performansı da iyi seviyede. Bunun ilk emarelerini işletim sistemi içinde dolaşırken alıyorsunuz zaten. Ekranlar arası geçiş hızlı. Herhangi bir ağırlıkla karşılaşmıyorsunuz. Telefonun performans notlarına da zaten incelememizin ilerleyen adımlarında değineceğiz.

Smart 6 ile Vodafone, kullanıcılara pek çok kullanışlı uygulamayı bir arada sunuyor. Smart 6 ile 1 yıllık Digiturk Play Süper Lig paketi ve Spotify gibi özel fırsatlar sunan Vodafone, öte yandan Avantaj Cepte, Cep Cüzdan ve Vodafone TV gibi kullanışlı uygulamaları telefonda sunuyor. Beğendiğimiz bir diğer özellikse telefonunda bu tür uygulamaları görmek istemeyenler için herhangi bir kısıtlama getirmemiş olması. Dileyen kullanıcılar bu uygulamaları kaldırmakta serbestler.

Yine dikkat çeken bir diğer nokta ise elbette CHIP Türkiye olarak bizim de Vodafone Smart 6'da yer almış olmamız. Arabirimde yer alan CHIP Türkiye uygulaması yoluyla dileyen kullanıcılar ürettiğimiz teknoloji haberlerine en hızlı biçimde erişebiliyorlar. Ayrıca uygulamalar arasında Atlas, ELLE Türkiye, Lezzet ve Haftasonu dergilerini de bulabilirsiniz.

Teknik kadro

Şimdi Smart 6'nın teknik kadrosuna değinelim. Bu adımda ilk dikkatimizi çeken iyi bir işlemci kullanılmış olması. Qualcomm'un Snapdragon 615 yongasını kullanan Smart 6, böylece iyi bir performans sağlayacak ölçüde bir cep telefonu. Toplamda 8 çekirdekten oluşan 1.5 GHz ve 1.0 GHz'lik iki Cortex-A53 işlemciyi çalıştıran telefon, bunun yanında 2 GB da RAM'in sahibi. 16 GB dahili depolama kapasitesi sunan Smart 6, ayrıca buna ek olarak microSD kart desteğiyle 128 GB daha genişletilebilir hafıza desteği sağlıyor olmasıyla sevindirici. Grafik birimine baktığımızda Adreno 405 işlemciyi görüyoruz ki, bu da günümüz mobil oyunlarını oynamak için iyi bir birim.

Vodafone Smart 6'nın bir diğer önemli teknik birimi ise tam 3000 mAh kapasitesinde batarya ile gelmesi. Açıkçası Vodafone uygun fiyatıyla dikkat çeken bir model yaparken, teknik kapasite olarak da neredeyse hiçbir şeyden kaçınmamış. Özellikle telefonu Turkcell T60 ile bu noktada kıyaslayacak olursak, 2400 mAh'lik Turkcell T60'dan çok daha geniş kapasite sunulmuş olmasının Smart 6'nın avantajları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bunun yanında Smart 6'nın Qualcomm işlemciyle geliyor olması ona Quick Charge, yani Hızlı Şarj özelliği de kazandırıyor. Bu da sevindirici bir başka detay.

Smart 6'nın bağlantılarına da değinelim ve ardından performans notlarımıza geçelim. 150Mbps hız kapasiteli 4G desteğiyle birlikte gelen Vodafone Smart 6, böylece 4G'ye hazır. Yine bunun yanında 802.11 b/g/n standartlarında kablosuz ağ desteği gördüğümüz telefonda Bluetooth 4 ve NFC bağlantıları da yer alıyor.

Performans notları

Vodafone Smart 6'nın, teknik kadrosunun performansa katılımı da gayet iyi. Öncelikle 26956 puanla AnTuTu Benchmark testinden ayrılan telefon, bu puanla sınıfı için iyi iş çıkartıyor. Geekbench sentetik testine baktığımızda burada da tek çekirdekte 640 puan alan Smart 6, çoklu çekirdek noktasında 2107 puan toplamayı başarıyor.

HTML5 performansına baktığımızda burada Vellamo testinden 2192 puan alan Smart 6'nın internet performansıyla da başarılı olduğunu görüyoruz. Zaten bunu yalnızca sentetik testlerde değil, telefonu kullanırken de gördüğümüzü söyleyelim.

Smart 6'yı grafik noktasında değerlendirecek olursak, 3DMark Benchmark testlerinden Ice Storm'da 8614, Ice Storm Extreme'de 5391 ve Ice Storm Unlimited'ta 7627 skorları gördüğünü, buna ilave olarak Epic Citadel'de de Full HD çözünürlükte 53.7 FPS aldığını söyleyebiliriz ki, bunlar da Smart 6'nın sınıfı için iyi bir grafik performansı çizdiğini gösterir nitelikte.

Öte yandan telefonla oyun oynarken sentetik testlerin karşılığını görebiliyorsunuz. Asphalt 8: Airborne gibi son dönemin popüler ve güçlü oyunları Smart 6 ile akıcı bir şekilde oynamak mümkün.

Son olarak Smart 6'nın pil performansından da bahsedelim ve kameralara geçelim. Geekbench pil testinde telefonun gördüğü süre 4 saat 45 dakika olarak karşımıza çıktı. Bu skorla 3000 mAh'lik geniş bataryasıyla iyi bir pil dengesi sunduğu gösteren telefon, günlük kullanımlarda da rahatlıkla günü çıkartma imkanı tanıyor bizlere.

Kameralar

Evet, geldik kameralara. Smart 6, ön arka kamerasıyla son dönemde sıkça karşılaştığımız modaya uyuyor. Ön kamerasıyla 5 megapiksellik bir kamerayı bizlere sunan telefon, arka kamerasıyla ise 13 megapiksel seviyesinde bir lens sunuyor. Arka kamerada tek tonlu bir LED flaş bulunduran telefon, 30 FPS'de 1080p yani Full HD video çekebiliyor.

Smart 6'nın kamera yazılımına baktığımızda amiral ceplerden aşina olduğumuz manüel modu görüyoruz ki, bu oldukça sevindirici. Böylece manüel modu kullanan kullanıcıları otomatik modun sağladığı ortalama fotoğraflardan çok daha iyi kareleri Smart 6 ile yakalayabilirler. Öte yandan arabirimde çok sayıda mod seçeneğine de yer verilmiş. Zaten tüm bu modları kullanarak da çekimler gerçekleştirdik. Telefonun hem ön hem arka kamerasıyla yaptığımız çekimleri bir hayli beğendik. Şimdi bu çektiğimiz örnekleri de sizlerle paylaşalım.



Mono Mod


Komik Mod


Balık Gözü Modu


Sepya Mod


Sıcak Mod


Lomo Mod


Soğuk Mod


Mozaik Mod

Özetle

Vodafone Smart 6, hem fiyatıyla hem sunduğu özelliklerle iyi bir telefon modeli olmayı başarıyor. Fiyat/performans anlamında kullanıcıları mutlu edeceğini düşündüğümüz Smart 6, özellikle Snapdragon 615 işlemcisiyle işlem performansı anlamında yeterli, 3000 mAh kapasitesindeki bataryasıyla pil ömrü konusunda sevindirici, Android 5.0.2 işletim sistemiyle gelmesiyle güncel ve uygun fiyatıyla da tatmin edici bir model olarak yerini alıyor.

Vodafone Smart 6'nın fiyatı ise 899 TL olarak dikkat çekiyor.

Kimler Almalı

Fiyat/performans noktasında iyi bir cep telefonu sahibi olmak isteyen kullanıcılar Vodafone Smart 6'yı yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Vodafone Smart 6'ya yakın fiyat çerçevesinde alternatif olarak Asus ZenFone 6, Lenovo Vibe X2 veya General Mobile Discovery 2 de tercih edilebilir. Elbette Smart 6'nın karşısında konumlanan Turkcell T60 da bir diğer tercih edilebilecek model.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vodafone Smart 6
Ürün Markası Vodafone
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar77 x 154 x 8.4 mm
Ağırlık151 gr.
Okuyucu Yorumları